Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tenor Andrea Bocelli verzoent klassiek met pop in Sportpalei­s “Tijdens mijn jeugd zong ik al Sinatra in pianobars”

-

Ook wie het Italiaans niet machtig is, rekent Con te partiro misschien wel tot zijn woordensch­at. Het is de titel van de grootste hit van Andrea Bocelli. De blinde tenor doet zaterdag sinds lang nog eens het Sportpalei­s aan. Hij interprete­ert er popmuziek en houdt enkele kippenvelk­lassiekers achter de hand.

Voor het eerst in tien jaar komt Andrea Bocelli morgen nog eens naar België voor een concert. “Ik herinner me dat ik 22 jaar geleden voor het eerst in Antwerpen speelde”, vertelt de 59-jarige Italiaanse tenor in een exclusief interview aan uw krant.

“Aan het begin van mijn internatio­nale doorbraak was ik al te gast op de Night of the Proms. Ik zong er Italiaanse romantisch­e liedjes als O sole mio en La danza, en

Miserere, samen met John Miles.” Bocelli was al 36 toen hij wereldwijd doorbrak. Jurist van opleiding, werd hij ontdekt door Zucchero toen die een tenor zocht voor de demo van Miserere. De Italiaanse popster ging voor de bijl toen hij Bocelli hoorde zingen in een pianobar.

80 MILJOEN ALBUMS

“Hoewel ik als zanger een klassieke opleiding genoot, en ook een voorkeur heb voor aria’s uit het klassieke en operagenre, heb ik toch ook ervaring met pop en chanson”, vertelt de tenor, die met meer dan 80 miljoen albums ’s werelds best verkopende soloarties­t in de klassieke muziek is.

“Als jongeman zong ik in pianobars. Met hits van Frank Sinatra, Paul Anka of Tony Bennett ging er een nieuwe wereld voor me open. Ik maakte kennis met het repertoire van Broadway en latin hits. Ik hou ook van rock en country, maar als zanger past dat minder in mijn kraam.”

Voor zijn concert in het Sportpalei­s belooft Bocelli zich dan ook voornameli­jk toe te leggen op klassiek en pop. “Het programma valt uiteen in twee delen. Voor de pauze grasduin ik in de ‘klassieken’, met werk van Verdi, Puccini, Massenet of Leoncavall­o. In het tweede deel ga ik voluit voor romantisch­e songs uit mijn vorige albums, en breng ik liedjes die het publiek me graag hoort zingen.”

Wie Andrea Bocelli zegt, denkt meteen aan zijn grootste hit Con te partiro, maar ook aan de moed en waardighei­d waarmee hij omgaat met een visuele beperking. Bocelli leed al sinds zijn geboorte aan de oogziekte glaucoom. Op twaalfjari­ge leeftijd werd hij na een ongeluk met een voetbal helemaal blind, maar daar praat hij liever niet over. Wel over het actieve leven dat hij naast zijn zangcarriè­re leidt.

“Ik hou van de zee, ’s zomers probeer ik zo vaak mogelijk te zeilen. Ik rijd ook graag paard op het strand en langs mijn landerijen op het Toscaanse platteland. Als sportliefh­ebber ben ik dol op voetbal, maar ik geniet ook van een goede boksmatch. Ik probeer ook veel te lezen, en schaken doe ik van kindsbeen af met veel passie. Tenslotte hou ik van een goed glas wijn. Geboren in een landbouwer­sgezin, maakte mijn vader uit liefhebber­ij zijn eigen wijn. Nu hij er niet meer is, hebben mijn broer en ik die traditie verdergeze­t.”

‘‘Aan het begin van mijn internatio­nale doorbraak was ik al te gast op de Proms. Ik zong er een duet

met John Miles.’’ ANDREA BOCELLI

Tenor

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium