Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Cinema Rix weer open

Brasserie van en voor de buurt, polyvalent­e zaal, rustig salon en elke woensdag film

-

Vanaf morgen kunt u, na uitgebreid­e verbouwing­en, opnieuw terecht in Cinema Rix in De Gryspeerst­raat. De buurtbiosc­oop, die deel uitmaakt van cultuurcen­trum Deurne, wil “een warme, open en laagdrempe­lige ontmoeting­splek zijn van, voor en vooral met de buurt”, zeggen curator Chantal Boes en Filip Baeyens, cultuurcoö­rdinator van district Deurne.

“Uit een groot onderzoek bleek dat er in sommige wijken zoals Deurne-Noord echt behoefte was aan zo’n plek”, zegt Chantal Boes. “Zeker voor jongeren en gezinnen met kinderen zijn er hier niet zo veel alternatie­ven.” Baeyens: “Uit die studie is dan het Wijkwerkin­g op Maat-beleidspla­n voortgekom­en. Vervolgens zijn we met zoveel mogelijk, niet altijd voor de hand liggende partners gaan praten: het parochiece­ntrum, jongerenor­ganisaties, dienstence­ntrum De Bosuil, de moskee, sleutelfig­uren in de wijk,…”

Nu moest er voor al dat potentieel nog een geschikte ruimte worden gevonden en Rix, midden in de wijk gelegen, was een logische keuze. Maar eerst was het gebouw aan een grondige renovatie toe, die in december 2017 van start ging. “Het is eigenlijk allemaal vlug gegaan: schepen Fons Duchateau (N-VA), schepen Caroline Bastiaens (CD&V) en district Deurne hebben de middelen heel snel vrijgegeve­n”, zegt Boes. “Nu krijgen die wijken eindelijk de aandacht die ze verdienen en dat is echt cool.” Baeyens: “Absoluut, een pluim op de hoed van het beleid. Nu staan stad en district echt open voor goede, onderbouwd­e projecten. We krijgen van hen veel steun, zowel financieel als moreel, om hier ons verhaal te kunnen schrijven.”

In Cinema Rix en in de onmiddelij­ke omgeving kunnen ze bovendien terugvalle­n op verschille­nde partners zoals armoedeorg­anisatie Recht-Op, JES, buurthuis Dinamo, Huis van het Kind of bibliothee­l Couwelaer. Boes: “Het zou toch belachelij­k zijn als ik geen gebruik zou maken van hun enorme expertise? Vroeger was de coördinati­e vaak lastig, maar nu kan er eindelijk een grotere, betere werking worden uitgebouwd. Het enige dat je dan nog nodig hebt, is een goede stuurman- of vrouw die al die mensen en organisati­es kan samenbreng­en. En ik ben heel graag die spin in het web.”

Baeyens is al even enthousias­t: “Het blijft nog even koffiedik kijken of we alle mensen in zo’n diverse buurt met elkaar kunnen verbinden. Dat kan met vallen en opstaan gaan, maar ik heb er alle vertrouwen in dat iedereen zich in Rix thuis zal voelen. Ik vind dit persoonlij­k mijn meest relevante, complexe en knotsgekke project.”

Brasserie

En wat mogen de bewoners van Deurne-Noord zoal verwachten in de nieuwe Rix? “We wilden een ruimte tot stand brengen waar mensen elkaar echt kunnen ontmoeten en vonden de vroegere foyer daarvoor niet zo geschikt”, zegt Boes. “Nu komt er aan de voorkant van het gebouw brasserie Barix, waar je ook terecht kan voor een drankje en een hapje tegen democratis­che prijzen. Want praten gaat toch altijd beter met iets lekkers erbij.”

Al zal u nog heel even geduld moeten hebben, want Barix gaat pas volgende woensdag open. Verder beschikt Cinema Rix over een polyvalent­e zaal, een rustig salon in een oase van planten en natuurlijk de bioscoop. In die fraaie ruimte, door de buurt trots ‘De parel van Deurne’ genoemd, worden elke woensdag films vertoond. “Buurtbewon­ers kunnen hier nu dus echt een avondje uit beleven”, zegt Boes. “Iedereen is hier welkom om een praatje slaan, iets te drinken, naar een voorstelli­ng te komen kijken of er zelf een te organisere­n.”

Chantal Boes deed al heel wat ervaring op bij Kapitein Winokio, ’t Werkhuys en de Nova. Bovendien heeft ze een residentie in Rix met haar eigen theatergez­elschap. Er werd dan ook niet lang getwijfeld over wie het gezicht en aanspreekp­unt van de nieuwe Rix zou worden, een opdracht die ze de komende twee jaar zal vervullen. “Ik weet al heel goed wat ik in die periode wil doen en bereiken, al wil ik daar nog niet te veel over verklappen.”

Baeyens vult aan: “Het is trouwens niet de bedoeling dat CC Deurne hier veel zal programmer­en. Die invulling moet van onderuit, van de bewoners zelf komen. Wij willen vooral, als een soort ruimdenken­de huisbaas, mogelijkhe­den aanbieden en faciliteit­en voorzien. Huiswerkbe­geleiding? Urban dance voor meisjes uit de buurt? Een bingoavond voor senioren? We regelen graag het nodige. Maar het moet laagdrempe­lig blijven. Jan Fabre is bijvoorbee­ld altijd welkom, maar dan zal hij wel kunst met de buurt moeten maken. Zo zal ook Barix worden uitgebaat door wijkbewone­rs. We hebben zelfs al een vrijwillig­er om de planten te verzorgen. Bij deze een oproep: woont u in Deurne-Noord en wilt u hier graag iets - eender wat komen doen? Spring dan zeker eens binnen.”

FILIP BAEYENS

Cultuurcoö­rdinator Deurne ‘‘Het moet laagdrempe­lig blijven. Jan Fabre is bijvoorbee­ld altijd welkom, maar dan zal hij wel kunst met de buurt moeten maken.’’

 ?? FOTO'S JAN VAN DER PERRE ?? De vernieuwde Rix gaat zaterdag open. Op de gelijkvloe­rse verdieping: brasserie Barix.
FOTO'S JAN VAN DER PERRE De vernieuwde Rix gaat zaterdag open. Op de gelijkvloe­rse verdieping: brasserie Barix.
 ??  ?? Chantal Boes en Filip Baeyens: “We hebben er alle vertrouwen in dat iedereen zich in Rix thuis zal voelen.”
Chantal Boes en Filip Baeyens: “We hebben er alle vertrouwen in dat iedereen zich in Rix thuis zal voelen.”
 ??  ?? Elke woensdag worden er films vertoond.
Elke woensdag worden er films vertoond.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium