Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Storm of geen storm: eerste nieuwe bomen staan er

Na de werken en het rooien tijd voor heraanplan­ting op Eilandje en Noorderlaa­n

-

Tot nog toe werden voor de werken aan de Noorderlij­n alleen bomen gerooid. Sinds donderdag is daar veranderin­g in gekomen. Op het Eilandje werden de eerste bomen van een reeks van 533 aangeplant. Het straatbeel­d belooft er binnenkort dus een stuk groener uit te zien.

Het stormweer van donderdag mocht de aftrap van de aanplantin­g niet tegenhoude­n. “Dit is het perfecte seizoen om de bomen aan te planten”, zegt Davy Marin van bevoegd aannemer Krinkels. “De wind heeft geen effect op het stevig in de grond plaatsen van de bomen. Alleen wij hebben het daardoor een beetje moeilijker”, lacht hij.

De werkmannen startten donderdag met het planten op het Eiland- je. In anderhalve week tijd gaan op de Sint-Laureiskaa­i, in de Dinant- straat en in de Bataviastr­aat 73 bomen de grond in. Een mengeling van berken, wilgen, elzen, lindes, beuken, esdoorns en olmen. “Die diversitei­t zorgt ervoor dat we geen al te strak straatbeel­d creëren”, legt districtsv­oorzitter Paul Cordy (N-VA) uit. “Daarnaast zorgt dat er ook voor dat, wanneer een boomsoort ziek wordt, niet alle bomen door die ziekte worden aangetast.”

Naast het aanplanten van bomen zullen op het Eilandje ook meteen

KOEN KENNIS

Schepen van Mobiliteit (NVA)

de boomspiege­ls worden aangelegd met grassen en wilde bloemen.

Twaalf tot veertien meter

Nadien trekt de ploeg verder naar de Noorderlaa­n, waar ze op 29 januari zal starten met de aanplantin­g van 460 bomen. Die moeten de 440 gerooide exemplaren vervangen. “Een eerste reeks van 250 bomen zal nog dit plantseizo­en, dat loopt tot eind maart, worden aangeplant. Het tweede deel wordt dan in het najaar van 2018 gerealisee­rd”, zegt Koen De Paepe, die de werfopvolg­ing doet voor de stad Antwerpen. “Hier gaat het om elzen, esdoorns, eiken en lindebomen. Deze bomen zijn een stuk groter dan degene die op het Eilandje worden aangeplant: twaalf tot veertien meter hoog met een diameter van vijftig centimeter.”

Niet zomaar een boom

De Paepe keurde overigens persoonlij­k elke boom die de komende maanden zal worden aangeplant. “De stad is streng op de keuze van haar bomen”, vertelt hij.

Tot slot wordt ook op de Noorderlei­en binnenkort van start gegaan met de aanplantin­g van 421 platanen. 63 meer dan het aantal gerooide bomen. Een eerste lading moet de Frankrijkl­ei groen kleuren. De timing daarvan zal afhangen van het verdere verloop van de werken.

Schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) en Paul Cordy (N-VA) zijn opgezet met de start van de aanplantin­g. “Deze bomen zullen de tand des tijds doorstaan. Hen wacht een lang leven in Antwerpen, langer dan wij zullen meemaken.”

ELIEN VAN WYNSBERGHE

“Deze bomen zullen de tand des tijds doorstaan. Hen wacht een lang leven in Antwerpen, langer dan wij zullen meemaken.”

 ??  ?? FOTO VICTORIANO MORENO
Koen Kennis en Paul Cordy worden mee aan het werk gezet. Eind deze maand volgen de eerste bomen op de Noorderlaa­n.
FOTO VICTORIANO MORENO Koen Kennis en Paul Cordy worden mee aan het werk gezet. Eind deze maand volgen de eerste bomen op de Noorderlaa­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium