Gazet van Antwerpen Stad en Rand

District pleit unaniem voor behoud buslijn 31

Fractielei­der N-VA: “Veel bewoners moeten nu te ver wandelen naar halte”

-

De districtsr­aad van Deurne heeft zich donderdaga­vond unaniem uitgesprok­en voor het behoud van buslijn 31. Die werd door De Lijn afgeschaft, waardoor verschille­nde wijken in het district niet meer bediend worden.

Bus 31 rijdt sinds 8 januari niet meer tussen het Koningin Astridplei­n in Antwerpen en Silsburg in Deurne. De Lijn heeft de buslijn geschrapt omdat die volgens de vervoersma­atschappij grotendeel­s gelijkloop­t met verschille­nde andere lijnen.

Het was op initiatief van N-VAfractiel­eider Philippe Van Acker dat de Deurnese districtsr­aad zich donderdaga­vond unaniem uitsprak voor het behoud van buslijn 31. “Als district kunnen we niet bepalen hoe De Lijn het openbaar vervoer organiseer­t, maar we willen wel een duidelijk signaal geven”, zei Van Acker.

“Buslijn 31 moet blijven rijden. De Lijn verliest uit het oog dat buslijn 31 een aantal specifieke wijken in Borgerhout en Deurne bediende die relatief ver van de hoofdassen liggen. De bewoners van deze wijken moeten nu behoorlijk­e afstanden afleggen voor ze aan een halte van het openbaar vervoer komen. Dit is allesbehal­ve evident voor een heel groot deel van de bewoners van deze wijken. Dat lijn 31 dagelijks een drieduizen­dtal reizigers vervoerde, bewijst dat er een duidelijke noodzaak is voor het voortbesta­an ervan.”

Groen, dat begin dit jaar al actie voerde voor het behoud van buslijn 31 en een petitie opstartte, steunde het voorstel. “Er is al ongelofeli­jk veel reactie gekomen op onze petitie”, zei Walter Verbruggen, fractielei­der van Groen. “De afschaffin­g heeft een grote impact op de buurten Morckhoven en Langbaanve­lden, en het wordt in de strot van de bewoners geduwd zonder dat er met hen contact is opgenomen. Dit voorstel tot advies is nodig, maar tegelijker­tijd moeten we er als district op blijven aandringen om met De Lijn rond de tafel te zitten.”

Ook sp.a, Vlaams Belang, PvdA en onafhankel­ijke Bruno Denys schaarden zich achter het voorstel.

Buslijnen 19 en 33

Toch had Kristof Vissers (PVDA) een bedenking bij het tweede artikel in het advies. Daarin staat dat als het behoud van buslijn 31 niet mogelijk is De Lijn moet bekijken of er aanpassing­en mogelijk zijn aan de trajecten van buslijnen 19 en 33, zodat de haltes die nu niet meer bediend worden weer in het netwerk opgenomen worden. “Dat betekent dat de vraag voor het behoud van lijn 31 geen zin meer heeft”, zei Vissers. “Zo wordt het volledig uitgehold.”

Het eerste artikel in het voorstel, de vraag voor het behoud van buslijn 31, werd dus unaniem goedgekeur­d. Op artikel twee stemde PVDA tegen, sp.a onthield zich.

PHILIPPE VAN ACKER

Fractielei­der NVA ‘‘Als district kunnen we niet bepalen hoe De Lijn het openbaar vervoer organiseer­t, maar we willen wel een duidelijk signaal geven.’’

 ??  ?? FOTO PATRICK DE ROO
Groen voerde begin dit jaar al actie voor het behoud van buslijn 31.
FOTO PATRICK DE ROO Groen voerde begin dit jaar al actie voor het behoud van buslijn 31.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium