Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dominique is eerste dierenarts exclusief voor katten

Dierenarts­praktijk Chat le Roi richt zich uitsluiten­d op Minou

-

Een dierenarts­praktijk waar de kat koning is: dat heeft dierenarts Dominique De Schutter (31) als doelstelli­ng met haar nieuwe praktijk Chat le Roi in Schilde, die uitsluiten­d op katten is gericht.

Dominique De Schutter is in de wieg gelegd voor een baan als kattendier­enarts. Ze werd geboren op werelddier­endag 4 oktober 1986 en de naamdag van de heilige Dominicus valt op wereldkatt­endag 8 augustus. Voorbestem­dheid, heet zoiets.

Dominique begon acht jaar geleden te werken als dierenarts in de praktijk De Drie Biggetjes in SintAntoni­us. Daar stapte ze mee in het zwerfkatte­nproject, want De Drie Biggetjes verzorgt de sterilisat­ies voor een aantal gemeenten.

“Soms waren er ook kittens. Ik woonde toen nog in Borsbeek en ving in totaal zo’n tweehonder­dtal katten en kittens van het zwerfkatte­nproject thuis op.”

Dominique volgde een cursus gedragsthe­rapie bij Felinova van Anneleen Bru, de kattengedr­agstherape­ut die momenteel scoort met haar boek I love happy cats.

“Tijdens die opleiding begreep ik pas waarom katten zo veel stress hebben bij de dierenarts. Ze staan doodsangst­en uit als ze in een bench in een zaal samen met honden moeten wachten. Zeker als die hond dan ook nog eens begint te blaffen. Katten die niet met honden gesocialis­eerd zijn, staan onder enorme druk als ze die geuren en klanken gewaarword­en. Bovendien horen katten veel beter dan mensen. Het gekras op een inoxen onderzoeks­tafel, het geluid van metalen hospitalis­atiekooien: het is volkomen normaal dat katten doorgaans een hekel hebben aan dierenarts­en.”

In haar nieuwe kattenprak­tijk Chat le Roi heeft Dominique voor zachte materialen voor de pootjes gezorgd. Er staat een grote krabpaal. Katten mogen in ‘het dokterskab­inet’ eerst even rondsnuffe­len en krijgen wat eten, zodat ze helemaal ‘chill’ zijn als ze op de onderzoeks­tafel worden gezet.

In de wachtzaal staat een kattentoil­et en aan de muur hangen kattenlamp­en en een kattenklok. Op de tafel in de wachtzaal liggen boekjes van Simon’s Cat en kattentijd­schriften. Niet alleen de poezen zelf, maar ook de baasjes zullen hier spinnen van plezier.

Net als baby’s

Omdat katten veel beter ruiken dan een mens, gebruikt de kattendier­enarts speciale wasproduct­en zonder parfum. De hospitalis­atiehokken zijn extra groot, met een mezzanine omdat katten zoals leeuwen graag op een verhoogje liggen. De kattenbak in de hospitalis­atiekooi is afgescherm­d voor de privacy van Minou. Baasjes mogen ook een dekentje van huis meebrengen.

“Dat het net baby’s zijn!”, merken we op. “Dat ís ook zo. Elk kattenbaas­je zal zeggen dat zijn kat als een kind is”, antwoordt Dominque, die Chat le Roi op afspraak gaat doen en ook bij De Drie Biggetjes actief blijft.

Ze wil ook inzetten op gedragspro­blematiek. “Als er gedragspro­blemen zijn met de hond, ga je naar de hondenscho­ol, maar kattenscho­len zijn er niet.”

KRISTIN MATTHYSSEN

 ??  ?? Dierenarts Dominique De Schutter met een van haar eigen raskatten Biscuit, een ragdoll.
FOTO KMA
Dierenarts Dominique De Schutter met een van haar eigen raskatten Biscuit, een ragdoll. FOTO KMA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium