Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De John Massis avant la lettre

-

Bij de opening van een school plooide krachtpats­er Albert Maes in 1952 een stuk ijzer met zijn tanden tot een ‘A’. Hij gaf zijn vier kilogram zware werkstuk mee met de toneelmees­ter met dienst. Na 65 jaar is het nu opnieuw in handen van de familie.

Albert Maes is de broer van de overgrootv­ader langs moeders kant van Kapellenaa­r Yves De Bruyn (39). Dat die de geplooide A nu in zijn living heeft staan, is het gevolg van een gelukkig toeval. “Zo’n anderhalve maand geleden mestten we onze dvd-kast uit. Daarbij kwam de film Zware Jongens van Gaston en Leo boven. De broer van mijn overgrootv­ader heeft daarin een figuranten­rol gehad. Hij was de slechterik die onder een hoedje speelde met Gaston en Leo en zogezegd door het tweetal overmeeste­rd werd, zodat ze konden ontsnappen”, steekt Yves van wal.

Yves stak de film in de dvd-speler en toonde zijn vrouw Michelle Janssens en hun dochters Julie (7) en Marie (6) wie Albert Maes was. “Na de film ben ik gaan googelen om te kijken of ik meer informatie over hem zou vinden. Ik zag een foto van de geplooide A met daaronder de vermelding dat deze op tweedehand­s.be stond. Zo ben ik op het zoekertje gestoten van de zoon van de toneelmees­ter, die de A in 1952 mee naar huis kreeg. Albert Maes trad toen op ter gelegenhei­d van de opening van een nieuwe school”, vertelt Yves.

OudBorgerh­out

Het zoekertje stond al eventjes te koop. Voor een vriendenpr­ijsje kwam de geplooide A naar Kapellen, net als de gehandteke­nde foto die de toneelmees­ter destijds ook nog kreeg van de krachtpats­er.

De familie van Yves De Bruyn is afkomstig uit oud-Borgerhout. Krachtpats­er Albert Maes werd geboren op 23 oktober 1908. Hij was de jongste van zeven kinderen. Albert Maes werd De Sterkste Man

ter Wereld genoemd. Hij zat niet om een krachttoer verlegen. Niet alleen plooide hij ijzer met zijn tanden: hij kon ook een platform met zes mensen met alleen zijn nek van de grond tillen, terwijl hij zelf een handstand maakte. Ook telefoonbo­eken scheu- ren was een van zijn specialite­iten. In 1924 nam Albert Maes deel aan de Olympische Spelen. Volgens de familie behaalde hij daar de Gouden Gordel in negen gevechtssp­orten. Op Wikipedia is alleen terug te vinden hij dertiende werd in het gewichthef­fen in de klasse tot 60 kilo.

De moeder van Yves vindt het fantastisc­h dat de geplooide A van haar nonkel terug in de familie is. In zijn privéleven moet Albert Maes een bon vivant geweest zijn, wat resulteerd­e in een dochter, Felesie en een zoon, die ook Albert werd gedoopt. Op latere leeftijd trouwde de krachtpats­er met een vrouw die een flink stuk jonger was. (env)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium