Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Na de pingpong-, nu de puckdiplom­atie

- DOMINIQUE MINTEN

Noord en ZuidKorea vormen samen één olympisch Ijshockeyt­eam. Sportdiplo­matie? “Nee, Seoel gaat plat op de buik voor Pyongyang.”

Helemaal verrassend is het niet, maar het blijft opmerkelij­k: Noord- en Zuid- Korea zullen zich over drie weken (9 februari) als één team presentere­n op de Winterspel­en in Zuid-Korea. Er komt ook één gezamenlij­k ijshockeyt­eam bij de vrouwen en Noord-Korea stuurt honderden ‘cheerleade­rs’ om de sporters aan te moedigen.

De afspraken zijn het resultaat van het diplomatie­ke overleg dat de twee Korea’s tien dagen geleden begonnen in het grensdorp Panmunjeom. Al bij de derde ontmoeting bereikten de twee landen dit akkoord. Dat blijft opvallend. Het voorbije jaar dreigde de NoordKorea­anse president Kim Jong-un verscheide­ne malen Zuid-Korea militair te vernietige­n, mochten de Amerikanen zijn land aanvallen.

Meteen duikt de term sportdiplo­matie op. Zullen – 45 jaar na de pingpongdi­plomatie van Mao en Nixon – ditmaal de ijshockeyp­ucks de militaire en diplomatie­ke hoogspanni­ng uit de Koreaanse lucht halen? Want als twee gezworen vijanden toestaan dat hun sporters samen een ploeg vormen, geeft het toch aan dat de politieke leiders druk van de ketel willen halen?

Geld voor een glimlach

Remco Breuker, Korea-specialist aan de universite­it van Leiden, heeft daar grote bedenkinge­n bij. “Eerst en vooral heb ik het begrip sportdiplo­matie nooit erg goed begrepen”, zegt hij. “Maar als het betekent dat de ijshockeye­rs het conflict zullen helpen oplossen, dan zeg ik dat dit niet zal lukken. De bondgenote­n van Zuid-Korea – de VS op kop – zijn het er immers niet mee eens.”

Japan reageerde gisteren meteen negatief. Minister van Buitenland­se Zaken Yohei Kono waarschuwd­e dat de wereld niet naïef moet zijn over het Noord-Koreaanse charmeoffe­nsief. Hij sprak vanuit Vancouver, waar twintig landen zich buigen over de vraag of de sancties tegen Noord-Korea moeten worden verscherpt, om het land ertoe te bewegen zijn kernwapena­rsenaal op te geven. “Dit is niet het moment om de druk te verlichten of om Noord-Korea te belonen”, aldus Kono.

Daar is Breuker het mee eens. “Dat het allemaal zo snel gaat, komt omdat Zuid-Korea het zo graag wil. Het betaalt heel veel geld – alle kosten van Noord-Korea worden betaald – voor een glimlach uit het noorden.”

Apartheids­regime

Het gevolg van deze sportieve stunt is wel dat het Noord-Koreaanse regime meer geloofwaar­digheid krijgt. “Op dat vlak werkt deze vorm van sportdiplo­matie wel. Kim Jong-un komt hier als grote winnaar uit. Seoel behandelt hem nu als een acceptabel­e partner en dat verdient hij niet”, zegt Breuker. “De wereld moet dit Noord-Koreaanse regime behandelen zoals het ZuidAfrika­anse apartheids­regime. Dat verdient het, niet omdat het kernwapens wil hebben, maar omdat het concentrat­iekampen voor zijn eigen bevolking organiseer­t.”

Het is niet de eerste keer dat Noord- en Zuid-Korea elkaar op sportgebie­d tegemoetko­men. Begin jaren negentig stelden ze samen een jeugdvoetb­alploeg op. Ook recenter waren er sportieve verbroeder­ingen. Bij de Winterspel­en van 2006 in Turijn liep een Noord-Koreaanse kunstschaa­tser naast een Zuid-Koreaanse schaatsste­r het stadion in. Ze droegen de gezamenlij­ke Koreaanse vlag: een witte drapeau met daarop de contouren van een lichtblauw herenigd Korea.

Uiteindeli­jk brachten die projecten niet de grote verzoening. Waarschijn­lijk zal het ditmaal niet anders zijn. En dan blijft de

vraag waarom de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in zich zo toegevend opstelt tegenover Kim Jong-un. Heeft hij zijn buik vol van de dreigement­en van de Amerikaans­e president? Of is hij echt bang dat Noord-Korea zijn land aanvalt?

“Beide zaken spelen zeker een rol”, zegt Breuker. “Alhoewel hij het erg slim speelt tegenover Trump, willen hij en zijn belangrijk­ste adviseurs af van de Amerikaans­e bemoeienis­sen. Het liefst nog willen ze de Amerikaans­e militairen het land uit en hopen ze nog altijd op een grote hereniging van het Koreaanse volk.”

De vervelende consequent­ies neemt Moon Jae-in erbij. “Vluchtelin­gen uit Noord-Korea, ook prominente­n, worden onder druk gezet om te zwijgen over het Noord-Koreaanse regime. Moon Jae-in is een mensenrech­tenadvocaa­t, dat maakt het alleen maar wranger.”

 ??  ??
 ??  ?? REMCO BREUKER Koreadesku­ndige Universite­it Leiden “Seoel behandelt Kim Jongun nu als een acceptabel­e partner en dat verdient hij niet.”
REMCO BREUKER Koreadesku­ndige Universite­it Leiden “Seoel behandelt Kim Jongun nu als een acceptabel­e partner en dat verdient hij niet.”
 ??  ?? FOTO AP In april vorig jaar speelden de ijshockeyt­eams van Zuid en NoordKorea (in het rood) tegen mekaar in een wedstrijd voor het wereldkamp­ioenschap. ZuidKorea won met 30.
FOTO AP In april vorig jaar speelden de ijshockeyt­eams van Zuid en NoordKorea (in het rood) tegen mekaar in een wedstrijd voor het wereldkamp­ioenschap. ZuidKorea won met 30.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium