Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Met wat kunnen we nu nog lachen?”

-

In Gisteren was het geweldig!, vanaf woensdag in de Arenbergsc­houwburg, brengen Nico Sturm en Jonas Van Geel op hun manier een ode aan legendaris­che komische duo’s. Verwacht geen opeenvolgi­ng van sketches in deze door Frank Van Passel geregissee­rde theatervoo­rstelling. Maar toch, is een nieuw komisch duo geboren?

Noem ze maar op: Gaston en Leo, Johnny en Rijk, Dean Martin en Jerry Lewis, Abott en Costello. Roemrijke namen uit het verleden, maar zijn komische duo’s niet stilaan uitgestorv­en? “Volgens mij is de tijdsgeest veranderd. Was het laatste duo dat we hier hebben gehad niet Peter Van den Begin en Stany Crets?”, vraagt Jonas Van Geel zich af. “Je kan niet zomaar twee mensen samenbreng­en, dat laat zich niet sturen. Zo’n duo ontstaat bijna organisch. En ja, het heeft te maken met de tijdsgeest”, weet Nico Sturm. “Je ziet nu veel stand-up. Komieken die het alleen doen, allemaal met een aparte stijl. Dat heeft misschien ook te maken met een maatschapp­ij die individual­istischer is geworden.”

Gisteren was het geweldig! lijkt dus voer voor nostalgici. Die moeten weten dat niets voor altijd is. “Heel veel komische duo’s zijn uit elkaar gegaan uit frustratie”, zegt Van Geel. “Of omdat de flankspele­r zegt: ik wil ook in de spits staan! Maar kan die dat dan wel aan? In een duo moet je vooral weten wat je niet kan. Want je hebt elkaar echt nodig.” Nico Sturm vergelijkt het zo: “Het is als een perfecte dans, bijna een wiskundige tango. Maar een echt duo vergeet die wiskunde en danst gewoon. En Gisteren was het

geweldig! verwijst niet alleen naar vroeger of naar die nostalgie. Bij een duo kan de klad er plots inkomen. Dat kan voor wonden zorgen. Dat zie je ook in deze voorstelli­ng.”

STUDIE VAN DE LACH

“Het is ook een studie van de lach. Met wat mogen en kunnen we nog lachen? Het gaat over een duo dat elkaar na lange tijd terugziet. De ene heeft schulden, de andere voelt zich schuldig. Er is iets gebeurd tussen die twee. Ze willen hun succesvoor­stelling nog één keer spelen. Daarbij komen ze niet alleen zichzelf tegen, maar ook hun eigen materiaal. Zijn de grappen van toen nu nog wel geestig? Denk aan de beroemde act van Jerry Lewis met die typemachin­e. Op latere leeftijd heeft hij dat met zijn traag geworden vingers nog eens gebracht. Toen ging het meer om kijken naar een oude komiek dan om humor.”

Is deze voorstelli­ng meteen het begin van een nieuw komisch duo? “Dat is in elk geval niet het opzet. We vinden het gewoon fijn om elkaar eindelijk nog eens terug te zien op een podium”, zegt Nico Sturm. “Ik vind het ook heel plezant om Jonas nog eens als een theateract­eur te laten zien. De meeste mensen kennen hem niet als een toneelspel­er. Maar ook daarin is hij dus heel goed.”

En wordt het Sturm & Van Geel of Van Geel & Sturm? Het duo heeft dezelfde reactie: “Ja, lap, daar begint het al...”

DOMINIQUE PIEDFORT

première op 24 en 25/01 in Arenbergsc­houwburg, ook nog o.a. 23/02 CC Lier, 01/03 CC Deurne, 15/03 CC Schoten, 17/03 CC Mechelen en 20/03 CC Berchem. www.arenbergsc­houwburg.be

Gisteren was het geweldig!,

‘‘Je ziet nu veel comedians die het alleen doen. Dat heeft misschien ook te maken met een maatschapp­ij die individual­istischer is geworden.”

 ?? Wordt het Sturm & Van Geel of Van Geel & Sturm? “Ja, lap, daar begint het al...” ?? FOTO'S JAN VAN DER PERRE, POL DE WILDE
Wordt het Sturm & Van Geel of Van Geel & Sturm? “Ja, lap, daar begint het al...” FOTO'S JAN VAN DER PERRE, POL DE WILDE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium