Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Velen hopen op technologi­e om eeuwig verder te leven”

-

De vreemdste plek die Mark O’Connel bezocht, was een fabriek met kisten vol lichamen. Niet zomaar lijken, maar ingevroren patiënten die via een doorbraak in de techniek hopen op het eeuwige leven. De Mensmachin­e biedt een kijk op de strekkinge­n binnen het transhuman­isme.

Zouden we kunnen doorgaan

b met leven, wanneer de dood wordt getackeld door techniek? Transhuman­isten geloven van wel. De Ierse journalist Mark O’Connell legde zijn oor te luisteren bij verscheide­ne believers. Zijn boek De Mensmachin­e doet alleszins wenkbrauwe­n fronsen.

Waarom besloot u de we

b reld rond te trekken op zoek naar transhuman­isten?

Mark O’Connel: Zelf ben ik geen transhuman­ist, laat dat duidelijk zijn. Maar ik voel wel iets voor hun uitgangspu­nt dat stelt dat het menselijk bestaan geen optimaal werkend systeem is. Vlak na de geboorte van mijn zoon ervoer ik dat ten diepste, toen ik zijn weerloze en kwetsbare lijfje vasthield. Plotseling besef je dat je niet ontkomt aan de realiteit van ouderdom, ziekte en sterfelijk­heid. Geen wonder dat sommigen zich afvragen of dat menselijke tekort misschien niet omzeild zou kunnen worden.

b

In Phoenix kuierde u door een centrum waar mensen zich laten invriezen. Vreemd?

Zeker, bij de Alcor Life Extension Foundation laten mensen zich na hun dood snel invriezen in de hoop dat er binnen afzienbare tijd een technologi­e wordt ontdekt die hen weer tot leven kan wekken. Wie gelooft dat het gehele lichaam kan heropleven, heeft 200.000 dollar (163.000 euro,

red.) veil voor het bewaren van zijn lijf. Voor wie enkel zijn hersenen wil sparen, wordt het hoofd bewaard voor 80.000 dollar

(65.000 euro, red.). Van dergelijke centra zijn er in de Verenigde Staten drie en in Rusland één.

b

In welke methodes zien transhuman­isten zoal heil?

Velen geloven dat er machines op komst zijn die onze menselijke beperkinge­n zullen afremmen, en uiteindeli­jk zelfs zullen voorkomen dat we sterven. De mens zou dan langzaamaa­n opgaan in een machine. Een andere strekking gelooft in het scannen van ons brein, al dan niet via 3D-technologi­e. Dat materiaal zou dan geïmplemen­teerd kunnen worden in robots. Nog anderen experiment­eren met implantate­n: chips in het lichaam zouden zo geleidelij­k aan onze lichaamsfu­ncties kunnen overnemen.

Er wordt veel onderzoek verricht naar zulke experiment­en. Wie betaalt dat?

De onderzoeke­n worden alleszins niet gespekt met fondsen uit de wetenschap­pelijke wereld, daar wordt brandhout gemaakt van het transhuman­isme. De geldschiet­ers zijn vaak rijke mensen die zelf hunkeren naar onsterfeli­jkheid. Niet zelden gaat het om machtige lui die op het vlak van techniek geen kans onbenut laten en in de voorhoede spelen. Zoals Elon Musk, via Tesla de producent van elektrisch­e auto’s. Ook Google investeert, net als Peter Thiel, de oprichter van PayPal. Hij meent dat de almaar uitdijende rekenkrach­t van computers vroeg of laat invloed zal krijgen op onze lichamen. Dat veel levensverl­engend onderzoek wordt verricht in Silicon Valley, is geen toeval: nergens is het geloof in de kracht van technologi­e zo groot.

Hebben believers vaak een

b zelfde profiel?

Bepaalde trekken keren vaak terug, ja. Haast zonder uitzonderi­ng zijn het blanke mannen die al van in hun vroege jeugd bezeten waren van technologi­e. Velen onder hen schopten het uiteindeli­jk tot computerpr­ogrammeur. Daarnaast steekt ook een hevige passie voor sciencefic­tion in boeken en films de kop op. Transhuman­isten mogen dan geboekstaa­fd staan als kleurrijke figuren, op technologi­sch vlak kunnen ze vaak wel op een sterke basis buigen.

Wanneer wordt de eerste doorbraak verwacht?

Transhuman­isten schuiven het jaar 2045 naar voren. Ray Kurzweil voorspelt dat kunstmatig­e intelligen­tie zichzelf dan zodanig zal hebben verbeterd dat ze meer invloed krijgt op de richting waarin de maatschapp­ij evolueert dan de mens zelf. De hele evolutie vanaf de oerknal tot nu kan volgens deze uitvinder gezien worden als een exponentië­le groei van intelligen­tie, voortgezet in kunstmatig­e intelligen­tie. Volgens Kurzweil leidt dit patroon tegen het midden van de 21ste eeuw tot een ongebreide­lde technologi­sche vooruitgan­g.

Wordt er rekening gehouden met een ethische code?

Zo lijkt het niet, transhuman­isten denken enkel aan vooruitgan­g. Maar wat als ons ‘geüploade’ brein geduplicee­rd zou worden? En in hoeverre valt ons brein samen met wie we zijn? Transhuman­isten zien ook geen heil in voorzienin­gen voor mensen met een beperking. In hun ‘nieuwe’ leven zou hun beperking sowieso gecorrigee­rd kunnen worden.

Kijkt u na dit boek anders tegen het transhuman­isme aan?

Ik meen dat hun onderzoeke­n op niets zullen uitdraaien, maar in hun dromen onderken ik wel die hang naar het eeuwige leven. Die filosofie is niet nieuw, ze neigt naar religie. Ook boeddhiste­n en hindoes geloven dat de geest niet sterft, maar verder leeft in een ander lichaam. Maar transhuman­isten gaan nog een stapje verder. In het diepste van hun gedachten voelen ze zich een god.

MARK O’CONNELL

Auteur “Veel levensverl­engend onderzoek vindt plaats in Silicon Valley: het geloof in technologi­e is nergens zo groot.”

 ??  ?? Transhuman­isten geloven dat machines ons onsterfe
lijk zullen maken in het jaar 2045.
FOTO RR
b
Transhuman­isten geloven dat machines ons onsterfe lijk zullen maken in het jaar 2045. FOTO RR b
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium