Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Buurt mag vanaf april tuinieren op braakligge­nd terrein naast cultuurcen­trum

Vanaf april moeten bewoners op braakligge­nd stuk van 250 vierkante meter kunnen tuinieren

- ELIEN VAN WYNSBERGHE ccberchem@stad.antwerpen.be

Naast het cultuurcen­trum ccBE in de Driekoning­enstraat ligt een stuk braakligge­nd terrein. In afwachting van een nieuwe bestemming wordt hier binnenkort een buurttuin aangelegd. De plek moet een groene oase en een rustpunt worden in het dichtbevol­kte oude centrum van het district.

Donderdaga­vond vond een eerste buurtmomen­t plaats in het ccBE waarop bewoners hun ideeën en dromen voor deze plaats de vrije loop konden laten. In de nabije toekomst zullen er nog meer van zulke momenten plaatsvind­en. “Op die manier willen we aftoetsen bij de mensen waar ze nood aan hebben. Daarnaast willen we ook hun engagement nagaan. Want deze buurttuin moet een gedragen verhaal worden”, zegt bevoegde schepen Caroline Bastiaens (CD&V).

Bedoeling is om het verloren stuk ruimte terug te geven aan de buurt. “De tuin moet in de eerste plaats een ontmoeting­splek worden. Waarom dus niet pakweg een buurtbarbe­cue bouwen? En natuurlijk is dit tegelijker­tijd een opportunit­eit voor de vele mensen die in de stad wonen, groene vingers hebben maar geen eigen tuintje hebben”, licht Bastiaens toe. “Doe je met zo’n stuk terrein niets, dan krijg je te kampen met zaken als sluikstort, terwijl de ruimte in de stad al zo beperkt is. We moeten dus zo veel mogelijk kansen grijpen om groene plekjes te creëren.”

Verloopt alles volgens plan, dan zal er vanaf april getuinierd kunnen worden. “Hoe lang de tuin uiteindeli­jk kan blijven bestaan, is nog niet duidelijk. Maar het zal toch zeker over een jaar of drie gaan. Nadien krijgt de plek een nieuwe bestemming. Wat dat zal worden, hangt af van de volgende legislatuu­r. Zelf hoop ik op een uitbreidin­g van de foyer van het ccBE met erboven wooneenhed­en.”

Het district Berchem ziet de buurttuin alvast graag komen en zal samen met het ccBE het project facilitere­n. “Zeker in de Driekoning­enstraat, die zo dichtbevol­kt is, is dit een meerwaarde”, zegt districtsv­oorzitster Evi Van der Planken (N-VA). “Dit extra stukje groen zal voor ademruimte zorgen. Ook al is het maar tijdelijk. Voor de buurtbewon­ers is het belangrijk dat we grijze stukjes vergroenen en dat zij daar inspraak in hebben. Want uiteindeli­jk zijn zij de gebruikers ervan.”

Om zo veel mogelijk mensen te betrekken bij het project, wordt het ccBE ingeschake­ld. Het cultuurcen­trum speelt al jaren een verbindend­e rol binnen het district. “Het infomoment vormde een eerste aanzet”, zegt Tine Mallentjer van het ccBE. “De bedoeling is nu dat dit initiatief organisch gaat groeien en dat er mensen zullen in- en uitstromen naargelang de tuin meer vorm krijgt. Natuurlijk hopen we dat bewoners snel geïnspiree­rd gera- ken. Maar nu al merken we dat dit project enorm wordt toegejuich­t door de buurt. Dit zal een verademing worden.”

Aanpalende tuin

Zelf is het ccBE ook opgezet met de komst van een aanpalende tuin. “Want vanaf april zal onze foyer, onze ontmoeting­sruimte, tijdelijk sluiten voor renovatiew­erken. De tuin kan dus een dynamische ontmoeting­splek naast onze deur worden tijdens de zomermaand­en.”

Wat er dan zoal mogelijk is? “Naast tuinieren kunnen hier bijvoorbee­ld kleine culturele activiteit­en doorgaan. Denk dan aan lezingen, akoestisch­e optredens of natuureduc­atie voor kinderen. Afhankelij­k van wat de bewoners aanreiken. We bouwen verder op wat zij aan input geven.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ??
FOTO PATRICK DE ROO
 ??  ?? In afwachting van een nieuwe bestemming mag de buurt op dit braakligge­nd terrein naast CC Berchem tuinieren.
FOTO'S PATRICK DE ROO
In afwachting van een nieuwe bestemming mag de buurt op dit braakligge­nd terrein naast CC Berchem tuinieren. FOTO'S PATRICK DE ROO
 ??  ?? Donderdaga­vond was er een eerste infomoment voor de buurt.
Donderdaga­vond was er een eerste infomoment voor de buurt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium