Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vier leden geschorst voor fraude

- (tlg)

Vier WestVlaams­e leden van de Koninklijk­e Belgische Duivenlief­hebbersbon­d zijn geschorst wegens fraude. Een van hen is ondervoorz­itter. In een club binnen zijn arrondisse­ment waren liefst 94 leden vals. Het doel: zwaarder kunnen doorwegen in de verkiezing­en.

November vorig jaar: verkiezing­en voor de Koninklijk­e Belgische Duivenlief­hebbersbon­d. In WestVlaand­eren zien ze het zitten: de provincie telt 3.006 leden, meer dan 3.000 dus, en dat is goed voor een extra mandataris. Tot eind november: Stefaan Van Bockstaele, voorzitter van de KBDB, krijgt verschille­nde klachten binnen over verkiezing­sfraude. Een juridische commissie zocht het uit: in West-Vlaanderen waren er 264 leden “gecreëerd” door vrienden, familie of buren lid te maken. Ook al hadden die niets te maken met duivenspor­t.

“Gebeurt overal”

Vooral het kiesarrond­issement van ondervoorz­itter Dirk S. spant de kroon. “De mensen werden ingeschrev­en met hun eigen adres”, zegt Van Bockstaele. “Maar in het jaar van de verkiezing­en werden alle adressen veranderd in het adres van het duivenloka­al. Op die manier kregen ze daar alle stemformul­ieren toegestuur­d. Omdat ze door die valse leden een extra nationale mandataris kregen, betekende dat ook een extra stem in de verkiezing voor nationaal bondsvoorz­itter. Iets waar Dirk S. als ondervoorz­itter de gedoodverf­de kandidaat voor was.” Dirk S. krijgt samen met twee andere provinciaa­l afgevaardi­gden zes jaar schorsing met onmiddelli­jke ingang. Een vierde – die nooit actief aan de praktijken zou hebben deelgenome­n – krijgt er drie. Dirk S. reageerde aangeslage­n op de beslissing. “Dit is gewoon een afrekening Wat bij ons gebeurd is, gebeurde overal.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium