Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De rode loper van Macron: het tapijt van Bayeux

Franse president leent onschatbaa­r kunststuk uit aan Britten als staaltje van zachte diplomatie

-

De Franse president Emmanuel Macron geeft het onschatbar­e tapijt van Bayeux een tijdje in bruikleen aan de Britten. Het historisch­e pronkstuk is nog het best te omschrijve­n als een handgeweve­n verslag van de slag bij Hastings en de geboorte van Engeland. De geste wordt met euforie onthaald. Maar de Britten zien er ook een paar symbolisch­e waarschuwi­ngen over de Brexit in.

President Macron weet hoe hij andere regeringsl­eiders volledig kan inpakken met een geschenk. De Chinese president Xi-Jingpin kreeg bij het bezoek van de Franse president aan China een paard van de nationale cavalerie, wetende dat Xi daar – gezien zijn militaire voorgeschi­edenis – dol op is. Donald Trump, die graag in het middelpunt van de belangstel­ling staat en houdt van bombarie, bood hij een ereplaats aan tijdens het nationale defilé.

En nu, bij zijn bezoek aan GrootBritt­annië, heeft hij premier Theresa May het tapijt van Bayeux in bruikleen aangeboden. Letterlijk een historisch cadeau, en een geste waaruit het diepste vertrouwen spreekt, want het werk is nog nooit buiten Frankrijk geweest. Ergens in 2020 mag dit relaas van de bloedige geboorte van de Engelse natie in Groot-Brittannië tentoonges­teld worden. Er werd gisteren al bijna ruzie over gemaakt waar.

Teken van verbondenh­eid

Zo opvallend is het gebaar van de president dat Fransen en Britten op zoek gaan naar een diepere motivatie. De Franse krant Libération betitelde het als: “Macron veegt de meningsver­schillen tussen de twee landen onder de mat”. Ook

Le Figaro ontwaarde er een dubbele diplomatie­ke boodschap in van vriendscha­p en het aanhalen van de banden.

De Britse pers zag in het cadeau nog heel veel meer. Een teken van de verbondenh­eid van de twee landen uiteraard, die historisch meer dan eens met elkaar op ge- spannen voet hebben geleefd. Een cadeau dat de vriendscha­psban- den moet bevestigen, zelfs in tijden van Brexit. Economisch zou het voor Frankrijk een slechte zaak zijn mocht Groot-Brittannië de deur volledig dichtslaan voor de Europese eengemaakt­e markt. Mi- litair en vanuit het perspectie­f van de (inter)nationale veiligheid, zou het een kwalijke zaak zijn mocht Groot-Brittannië afdrijven. Daar- om, zo luidt het, deed Macron de geste net voor de top in Sandhurst Military Academy. Als kunsthisto- rische kers op de taart van een be- langrijk bilateraal overleg over de Brexit, de militaire kracht van Eu- ropa en de strijd tegen de terreur en de opvang van migratie. Een imponerend cadeau om de bittere pil te vergulden.

Emotionele manipulato­r

Geheel tegen de wil van de Brexi- teers in beloofde May op vraag van Macron meer jonge vluchtelin­gen uit Calais op te vangen en 50 mil- joen euro extra in grenscontr­oles in Calais te stoppen. De commentato­r van de conservati­eve en pro-Brexit- krant Daily Telegraph bedacht meteen de titel van “meest gesofistic­eerde emotionele manipulato­r van onze tijd” voor Macron. PETER MIJLEMANS

 ?? FOTO REUTERS ?? Het elfdeeeuws­e tapijt van Bayeux beeldt het ontstaan van het huidige Engeland uit.
FOTO REUTERS Het elfdeeeuws­e tapijt van Bayeux beeldt het ontstaan van het huidige Engeland uit.
 ?? FOTO AP ?? President Emmanuel Macron.
FOTO AP President Emmanuel Macron.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium