Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Oudste en langste stripverha­al ter wereld

- (pmm)

Waarom is het tapijt van Bayeux voor de Britten zo belangrijk?

Het is een historisch­e weergave van de geboorte van het huidige Engeland. Na de slag bij Hastings veroverden de Normandiër­s de rest van Engeland en werd het versnipper­de gebied tot een groot koninkrijk gesmeed. En het is een gigantisch­e eer voor het land het werk als allereerst­e te mogen ontvangen.

Wat stelt het voor?

De voorbereid­ing van de Normandisc­he invasie en de slag zelf in 1066. Er zouden 10.000 Normandiër­s tegenover 7.000 Angelsakse­n hebben gestaan, en er zouden 6.000 doden zijn gevallen. Oorlog in al zijn gruwelijke details: stapels lijken, afgehakte hoofden, platgebran­de huizen, opgejaagde burgers. Het meest gekende tafereel op het tapijt is dat van een soldaat die een pijl uit zijn oog probeert te trekken. De scène zou – al zijn niet alle historici het daarmee eens – de dood van Harold uitbeelden. Vermoedeli­jk is de kroning van Willem de Veroveraar, die het stuk compleet had moeten maken, verloren gegaan. Het tapijt brengt een zo gedetaille­erd en natuurgetr­ouw verslag van het verloop van de strijd en de gebruikte tactiek, dat zowel Napoleon als Hitler er inspiratie in zochten toen ze een invasie van GrootBritt­annië overwogen. Het is een overdonder­end tijdsdocum­ent met oog voor alle details. Zo is er een komeet op te zien, vermoedeli­jk die van Halley.

Wat is het?

Een linnen tapijt van 70 meter lang en 50 centimeter hoog. Het is deels geweven, deels gehaakt met gouddraad in verschille­nde kleuren. Het is ook voorzien van tekst, wat de vergelijki­ng met een stripverha­al voor de hand liggend maakt. Het dateert vermoedeli­jk uit 1068. Al zou de afwerking door tientallen vrouwelijk­e weefsters jaren hebben geduurd.

Welke historisch­e waarde heeft het?

Het is een onschatbar­e historisch­e schat. En een klein mirakel dat het nog bestaat. Het overleefde branden in de kathedraal van Bayeux, plundering­en tijdens de Honderdjar­ige Oorlog, de godsdienst­oorlogen, de Franse Revolutie, de cohorten van Napoleon en de Tweede Wereldoorl­og. Het werd slechts twee keer verhuisd: Napoleon stelde het tentoon in het Louvre, en om het veilig te stellen voor de nazi’s werd het tijdens de oorlog ondergebra­cht in een kasteel.

Wat moeten de Britten ervoor terugdoen?

In wezen niets. Wat inschikkel­ijk zijn tegenover Frankrijk en bij uitbreidin­g de EU. Al opperde een parlements­lid dat een culturele tegengeste moet volgen. De steen van Rosetta, waarmee de hiëroglief­en ontcijferd konden worden, van het British Museum even naar het Louvre laten verhuizen bijvoorbee­ld. Al valt dat culturele cadeau maar mager uit in vergelijki­ng met het tapijt van Bayeux.

 ?? FOTO AFP ?? Het tapijt toont ook dat de Britten niet altijd winnen.
FOTO AFP Het tapijt toont ook dat de Britten niet altijd winnen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium