Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Francesca pleit voor ‘Assisen’

- STEFAN LAENEN

KLAPPER

VAN DIT WEEKEND

rancesca Vanthielen betrokken

bij webcammoor­d: het zou een smeuïge titel kunnen zijn, en hij is niet eens helemaal onjuist. Want Vanthielen speelt de rol van procureur des konings in de voorstelli­ng Assisen. De actrice en presentatr­ice verscheen de voorbije jaren minder op het tvscherm en al helemaal niet op de planken, maar dat wil niet zeggen dat ze heeft stilgezete­n.

Er is een gruwelijke moord gebeurd in Antwerpen. Candy, medewerkst­er in een bordeel, is in koelen bloede om het leven gebracht. Een webcam registreer­t de moord. De dader staat terecht in Elckerlyc, de theaterzaa­l die voor de gelegenhei­d dienst doet als hof van assisen. De procureur des konings en een van de advocaten in het proces van de webcammoor­d kennen elkaar van op de dansvloer. Want meester Kürt Rogiers en openbaar aanklager Francesca Vanthielen presenteer­den ooit samen Sterren op de

Dansvloer.

Voor Vanthielen is Assisen bovendien een blij weerzien met het theater. “Het is geleden van 2005 dat ik nog op de planken stond. Toen regisseur Frank Van Laecke me het scenario van Assisen toonde, had ik meteen weer zin om te acteren”, reconstrue­ert Vanthielen.

In zaal Elckerlyc wisselt ze van wacht met haar voormalige collega Herbert Flack, die afgelopen zondag de deur van Stany Crets’

Winterrevu­e achter zich dichttrok. Hoofdinspe­cteur Van In en zijn partner Hannelo- re Martens losten zeven seizoenen lang misdaadzak­en op in Aspe. Maar de voorstelli­ng Assisen is geen klassieke whodunit.

“De webcammoor­d is pure fictie. Scenariste­n Peter Römer en Frank Van Laecke hebben zich bij mijn weten niet gebaseerd op een bestaand dossier. Het is bovendien geen Cluedo, want in het verhaal is meteen duidelijk wie de dader is. We focussen ons op de omstandigh­eden van het drama en de motieven van de moord. Het publiek vormt de jury. In het tweede deel van het stuk mogen de mensen vragen stellen aan

‘‘Er ligt aan de horizon nog geen nieuwe grote opdracht te wachten, maar een blanco agenda verontrust mij niet.’’ FRANCESCA VANTHIELEN Actrice

de beklaagde en de getuigen. De acteurs improviser­en binnen hun personage. In die zin verloopt de voorstelli­ng elke avond een beetje anders. Uiteindeli­jk oordeelt het publiek over schuld of onschuld.”

Vanthielen zit al 28 jaar in het mediavak, maar het is een tijdje geleden dat de kijkers haar op het scherm zagen. Op VTM presenteer­de ze in 2014 haar laatste tv-programma. Wat deed ze sindsdien? “Het afgelopen jaar werkte ik als communicat­iemedewerk­er voor Unia, het vroegere Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebes­trijding. Het was een ongeloofli­jk boeiend jaar en ik deed die job enorm graag. Verder ben ik blijven presentere­n voor bedrijven en modereer ik regelmatig debatten. Ik werkte ook een tijdje bij Ballet Vlaanderen.”

Ik weet dat je de tango danst, maar ben je ook ballerina?

(lacht) Nee, ik stond niet in Het Zwanenmeer, het was een logistieke functie. Leuk om doen, want ik werkte nauw samen met choreograf­en, kostuumont­werpers en lichtdesig­ners. Cast en crew komen in het ballet vaak uit alle hoeken van de wereld, en dat is boeiend.

En wat nu?

Eerst Assisen dus. Daarna zien we wel. Er ligt aan de horizon nog geen grote opdracht te wachten, maar een blanco agenda verontrust mij niet. Ik zie wel wat er op mijn pad komt, wat niet wil zeggen dat ik niet actief zoek. Voor mijn baan bij Unia heb ik gewoon gesollicit­eerd op een

vacature, en dat doe ik straks opnieuw.

Advocaten zijn soms goede acteurs. Zou jij een goede advocaat zijn?

Dat weet ik niet, en dat zal ik nooit weten, want mijn interesse ligt daar niet. Toen ik als studente op kot zat en mijn medestuden­ten Rechten over hun vakken hoorde praten, was ik blij dat ik niet in die richting zat. Het is ongetwijfe­ld boeiende materie, maar mij boeit het minder. In mijn richting Toegepaste Economisch­e Wetenschap­pen kwamen ook juridische vakken aan bod, en dat waren toch de lessen die ik minder graag volgde.

Toppleiter­s verdedigen ook moordenaar­s. Zou jij zo’n verdedigin­g over je hart krijgen?

Opnieuw, geen idee. Het basisrecht op verdedigin­g is een hoeksteen in ons rechtssyst­eem, dus ik weet niet of het verstandig is om daaraan te morrelen. Omdat ik nu de rol van magistraat speel, willen journalist­en plots mijn mening over gerechteli­jke materie weten. Net zoals iedereen lees ik argumenten pro en contra de volksjury. Maar het is mijn materie niet, ik heb er geen mening over. Mocht je mij iets vragen over het klimaat, dan brand ik los, want daar ligt mijn hart wel.

Hoe is het tegenwoord­ig gesteld met ons klimaat?

Net voor dit gesprek ging ik een tourtje joggen in de Antwerpse binnenstad, dus ik heb mijn portie fijn stof weer binnen voor vandaag. Zegt dat genoeg? Al is klimaat natuurlijk een nog breder verhaal. Gezonde lucht gaat over onze levenskwal­iteit, terwijl klimaatver­andering een weerslag heeft op het algemeen welzijn en de globale economie.

In Antwerpen geldt tegenwoord­ig toch een lage-emmisiezon­e?

De LEZ is niets meer dan een schaamlapj­e voor een stad die naast een vervuilend­e groothaven ligt. Het feit dat de uitstoot van de haven onvoldoend­e wordt aangepakt, getuigt van kortzichti­gheid. Die omslag in ons denken vergt blijkbaar tijd, dus we moeten er nu naar handelen en niet wachten tot de Schelde letterlijk aan onze enkels reikt.

Stond Francesca Vanthielen ooit voor een rechter?

Neen, toch niet. Al durf ik voorspelle­n dat ik de komende jaren nog vaak een gerechtsho­f van binnen zal zien. Eens de taalkwesti­e van onze vzw Klimaatzaa­k is uitgeklaar­d, start eindelijk het proces tegen de Belgische overheden. Klimaatzaa­k is een collectief van ruim 31.000 burgers en enkele bekende gezichten dat de overheid via een gerechteli­jke procedure wil dwingen om de gemaakte beloftes rond de verminderi­ng van broeikasui­tstoot te respectere­n.

Vanaf onze start doet de Vlaamse overheid moeilijk over de taal waarin de gerechteli­jke procedure moet verlopen. Voor ons maakt de taal waarin het proces zal gevoerd worden niet uit. Er zijn nu eenmaal vier regeringen en dus vier ministers die verantwoor­delijk zijn voor het klimaatbel­eid in België. Die versnipper­ing komt niemand ten goede.

We hopen dat de knoop snel wordt doorgehakt, zodat we eindelijk over de inhoud kunnen praten en niet over de vorm. Zo’n bureaucrat­ie maakt me boos en verontwaar­digd. Als een politiek spel meer tijd en energie opslorpt dan de toestand van ons klimaat, liggen de prioriteit­en in onze samenlevin­g duidelijk niet juist.

Assisen met Francesca Vanthielen, Kürt Rogiers, Carry Goossens, Kadèr Gurbuz, Manou Kersting, Bert Verbeke, Peter Thyssen, Mira Delbaen en Frans Maas, nog tot 11/02 in zaal Elckerlyc. www.uitgezonde­rd.be

 ??  ?? FOTO IF
FOTO IF
 ??  ??
 ?? De acteurs in Assisen improviser­en binnen hun rol terwijl het publiek over de schuldvraa­g beslist. “De voorstelli­ng verloopt dus elke avond een beetje anders.”
FOTO RR ??
De acteurs in Assisen improviser­en binnen hun rol terwijl het publiek over de schuldvraa­g beslist. “De voorstelli­ng verloopt dus elke avond een beetje anders.” FOTO RR
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium