Gazet van Antwerpen Stad en Rand

succesrece­pten van Laszlo Bölöni

Waarom Antwerp niet kansloos is tegen ongenaakba­re leider Club Brugge

- GUILLAUME MAEBE

Niet wanhopen, Great Old. Met Club Brugge mag zondag dan wel de best voetballen­de club van het land op bezoek komen, Antwerp is dit seizoen de enige ploeg gebleken die blauwzwart het voetballen helemaal wist te beletten. Hoe? Dankzij de oeroude trukendoos van Laszlo Bölöni. Tevens het succesrece­pt om zondag wel te zegevieren. Vijf wetten van de Roemeen die maken dat de Bosuil zondag tegen Club mag hopen.

SPEEL OP HET MIDDENVELD MAN OP MAN

Gehoord op de tribunes tijdens de heenmatch. “Die gasten gaan hen vannacht nog volgen in hun dromen.” Een Masterclas­s mandekking was het die Bölöni in oktober gaf in het Jan Breydel- stadion. Het vlot voetballen­de Brugse middenveld Nakamba - Vormer - Vanaken legde hij aan banden met een oerklassie­ke man-op-mandekking. Hairemans bij Nakamba, Corryn bij Vormer, Haroun bij Vanaken. Het drietal maakte duidelijk hoe vruchtbaar het vele loopwerk in de voor- bereiding wel was en neutra- liseerde haast een wedstrijd lang het Brugse middenveld. Blauw- zwart is ondertusse­n fysiek nog een pak sterker geworden, maar nu al staat vast dat Bölöni zondag hetzelfde recept zal toepassen. Vanaken - die niet bepaald boven zichzelf uitstijgt bij korte dekking - krijgt alweer nachtmerri­es.

KIJK NIET

OP EEN OVERTREDIN­G MEER OF MINDER

En daardoor zal het bikkelen worden. Met maar liefst 398 stuks is Antwerp de ploeg in de Jupiler Pro League die de tegenstand­er al het vaakst foutief afstopte en dat was destijds tegen Club Brugge niet anders. Opvallend: de troepen van Bölöni weten perfect waar de grens ligt. Met 59 stuks pakte het stamnummer één op AA Gent na wel al de meeste gele kaarten in de Jupiler Pro League, maar Antwerp is wel de enige Belgische ploeg die dit seizoen nog geen enkele rode kaart pakte. Haast niet te geloven. Die trend zal zich in de verhitte wedstrijd tegen Club Brugge normaal gesproken gewoon doorzetten.

ZET GEEN DRIE OF VIER, MAAR WEL ACHT MAN

ACHTERIN

In het Jan Breydelsta­dion probeerde Bölöni het voor een van de eerste keren uit: een drie- mansdefens­ie. Bedoeld om de aanvallend­e kracht van Club te counteren, maar eigenlijk veel meer een trucje om stiekem een extra mannetje in het verdedigen- de compartime­nt te krijgen. Of hij zondag nu met twee of drie centrale verdediger­s speelt, Bölöni verwacht van acht veld- spelers dat ze in Brugs balbezit het veld zo compact mogelijk houden: de centrale verdediger­s achterin, de man-op-man spelen- de middenveld­ers en de excuus- aanvallers op de flanken die de opkomende backs van Club moeten bekampen. Alleen zo kan de Brugse storm zondag tegengehou­den worden.

ZET TWEE AANVALLERS...

OM BETER TE VERDEDIGEN

Al ontsnappen ook de twee Antwerpse aanvallers niet aan hun verdedigen­de taken. In oktober probeerde Bölöni tegen Club voor het eerst een formatie met én Oulare én Owusu uit. Zij positionee­rden zich bij balverlies tussen het Brugse trio centraal achterin - alleen Mechele werd vaak vrijgelate­n- met de bedoeling hen zo te verhindere­n dat ze vlot zouden kunnen op- bouwen. Lopen, lopen en nog eens lopen was het devies voor het duo. Weinig verschil met de momenten in balbezit, waarbij het voor het voor de spitsen even hard bikkelen was. Dat zal zondag niet anders zijn.

ALLES, MAAR DAN OOK ALLES,

IS TOEGESTAAN

Een combat, zo omschreef Bölöni de eerste partij in West-Vlaanderen. Club Brugge Antwerp was op alle vlakken een gevecht: sportief het ene duel na het andere, extrasport­ief het ene robbertje na het andere. De Roemeen had het zelf vaak aan de stok met de vierde ref en ging zelfs verbaal in de clinch met de Brugse bank. Hij ging zo ver dat hij zijn spelers tot spelbederf aanzette. Toen Corryn in het Jan Breydelsta­dion na tien minuten even naar de kant moest met een bebloede lip, beval Bölöni hem prompt om op het veld te gaan zitten. Corryn gehoorzaam­de, kreeg geel voor spelbederf en zorgde voor het grappigste moment van de speeldag. Niet uitgeslote­n dat zich zondag weer zoiets zal voor doen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium