Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Yvan Yagan klaar voor topper tegen zijn exclub

- KURT GULDENTOPS

Met een knappe 6 op 6 na de jaarwissel­ing op zak trekt Lierse vanavond richting Brugge. Inzet in het Jan Breydelsta­dion is de leiderspla­ats in het tweede periodekam­pioenschap. Al lijken ze daar op het Lisp niet echt wakker van te liggen.

Acht speeldagen ver is die tweede periode en Lierse en Cercle Brugge zijn op kousenvoet­en weggeslope­n van de concurrent­ie. Vanavond kijken ze elkaar in de ogen en dan verwacht je dat zo’n topper de adrenaline doet stijgen. Maar het bleef deze week uitermate rustig op het Lisp, waar met Yoni Buyens gisteren nog wel een extra speler op training werd verwelkomd. Tot grote vreugde van Yvan Yagan, die vanavond op bezoek gaat bij zijn ex-club. “Ik was aangenaam verrast dat de club deze inspanning nog heeft willen leveren”, zegt Yagan. “Buyens is een ervaren speler die ons wat kan bijbrengen. Zeker nu Bougrine en Ntambwe om diverse redenen niet inzetbaar zijn, is hij heel welkom. Het kwam onverwacht voor de groep.”

Buyens behoort vrijdagavo­nd meteen tot de kern. Hoe zwaar weegt de topper tegen Cercle door?

“Wij trekken ontspannen richting Brugge. Dat meen ik echt. We hebben er niks te verliezen. Onze ambitie was duidelijk: in de thuismatch­en na Nieuwjaar punten pakken. Dat is tot op heden gelukt. Alles wat we in Brugge meepakken, is extra. De druk ligt bij Cercle. Hun investerin­gen waren enorm,

die tweede periode moet absoluut behaald worden. Het kan zich geen misstap veroorlove­n.”

Moet een ploeg die na acht wedstrijde­n bovenaan staat in die tweede periode niet gewoon zeggen dat het resoluut voor de hoofdprijs gaat?

“Neen, je moet realistisc­h blijven. Dat is ons doel niet. Daarmee wil ik niet zeggen dat we die eerste plaats zomaar cadeau zullen geven. Helemaal niet zelfs. Als blijkt dat we over pakweg drie matchen nog leider zijn, dan kan je je grenzen verleggen. Maar voorlopig heeft Lierse vooral naar die vierde plaats te kijken. Dat is een gezonde ambitie. Laten we de beide voeten maar op de grond houden.”

Cercle lijkt Lierse ook dit seizoen goed te liggen. Twee keer winst op het Lisp, alleen de eerste match in Brugge werd verloren.

“Onze drie matchen tegen Brugge waren best wel aardig, ja. Dat is uiteraard geen garantie op succes, maar het betekent wel dat we niet kansloos zijn. Halen we ons niveau, dan hoeven we niemand te vrezen.”

Zeker met jullie statistiek­en: de jongste elf wedstrijde­n pakten jullie 27 op 33. Geen enkele ploeg in 1B deed beter.

“We zijn de voorbije maanden enorm gegroeid als groep. Lierse is een hecht blok geworden, dat ook in moeilijke momenten nog een positief resultaat over de streep kan trekken. Kijk naar de match van vorige zondag tegen Tubeke. Het is dat collectief dat we ook straks in Brugge heel hard nodig zullen hebben.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium