Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hier komt de nieuwe Oliver Naesen

Belgische kampioen pakt tien zaken helemaal anders aan dan vorig seizoen

- BRAM VANDECAPEL­LE

H ij rijdt straks zijn eerste voorjaar in de trui van de Belgische kampioen en verhuist deze zomer van Berlare naar ErpeMere. Maar ook op sportief vlak verandert er in 2018 heel wat voor Oliver Naesen (27). Van een extra kilo spieren tot scoutingso­pdrachten op procycling­stats.com: tien zaken die leiden tot een nieuwe Naesen.

T

op van de piramide

“Regulièrem­ent top 5 was de titel van de powerpoint­presentati­e tijdens ons jaarlijkse Flandrienm­eetingske op stage. Vorig jaar was het nog

Regulièrem­ent top 10. En wat mij betreft is die vijfde plaats van dit jaar het worstcases­cenario. Het moreel zit hoog: we gaan ze met AG2R - La Mondiale verdomme allemaal duud rijden. (lacht)

Ik ben kopman nummer één, de top van de piramide. Met Gallopin, Vandenberg­h, Dillier en Gougeard hebben we net onder mij nu ook vier sterke renners die aan de start zullen staan met de gedachte prijs te kunnen rijden. Een luxe, ook voor mij. Ik mag mij alleen amuseren met de Gregs, Sagans en Gilberts. Aan de mannen van de tweede rij om zich met de rest bezig te houden. Wanneer een renner van Lotto of Quick.Step anticipeer­t, is het aan hen om in actie te komen. Vorig jaar moest ik die twee dingen combineren.”

T

actisch schaken

“Het was Gallopin die tijdens de meeting het woord voerde: Oli, jij hoort bij de beste vijf klassie ke coureurs

ter wereld. En zeggen dat ik hem vier jaar geleden nauwelijks durfde aanspreken toen ik als stagiair bij Lotto - Soudal tijdens Parijs - Brussel met hem de kamer mocht delen. Het kan verkeren.

Gallo wilde duidelijkh­eid scheppen in de hiërarchie, maar weet ook dat ik niet altijd de orkestmees­ter zal spelen. Wees maar zeker dat ik mij in Parijs - Nice los uit de haak zal rijden in dienst van hem. Ook in de klassieker­s krijgt hij kansen. Wanneer hij of Stijn aanvalt, moeten ze niet wachten op mij. Maak ik met de andere toppers later nog de aansluitin­g, heb ik er een goede pion bij. Het laat ons ook toe om tactisch te schaken. Zij kunnen voorin zeggen: Ik ga niet vol meewerken, want Oli komt eraan. En ik kan tegen Sagan zeggen: Sorry moat, maar ik heb een ploegmaat met winstkanse­n voorin.”

I

nbreng in transferbe­leid

“Tijdens de meeting t oonde de ploeg enkele filmpjes uit het voorjaar van 2017. Duidelijk werd dat ik vaak geïsoleerd zat wanneer er nog dertig man overbleef. Al in juni vorig jaar kreeg ik de opdracht een lijstje te maken van vijf renners die ik bij

de ploeg wilde hebben. Daaruit zouden ze twee renners kiezen. Ik surfte dus naar procycling­stats.com om na te gaan wie er allemaal einde contract was. Op mijn lijstje stonden: Gallopin, Dillier, Roelandts, Vermote en mijn broer. Ze hebben alle vijf een aanbod gekregen en ik ben – zoals een echte ma-na-zer (imiteert Balthasar

Boma uit De Kampioenen, red.) – met die mannen gaan praten. Jurgen zei:

Misschien. Maar wij waren zijn tweede optie na BMC. Met Julien waren we heel dicht bij een overeenkom­st, maar hij koos voor Dimension Data. En mijn broer? Die wilde blijkbaar liever niet met mij in de ploeg rijden en koos voor Lotto. Maar goed: Gallo en Silvan waren logische keuzes. Zij zijn in de Tour ook inzetbaar in dienst van Bardet.”

M

eer salaris, minder bonus

AG2R-La Mondiale brak in juni het contract van Naesen open tot eind 2020, waardoor hij nu tot de beste vijf verdieners van de ploeg hoort.

“Is dat zo? Ik weet het echt niet. Ik zou van elke renner graag willen weten wat die verdient, maar ik ken alleen de inhoud van mijn eigen loonbrief. Mijn contract werd opgewaarde­erd. Logisch, want mijn vorig contract was nog op basis van een dertiende plaats in Parijs - Roubaix. Nu word ik betaald om het podium te halen in de klassieker­s, niet om ergens zeventiend­e te eindigen. Ik heb dus een beter loon, maar mijn bonus voor zeges in bepaalde koersen is minder hoog dan voorheen. Dat is omdat ze verwachten dat ik binnen dit en drie jaar de Ronde of Roubaix win. Dat is ook het verschil tussen mijn contract en dat van Sagan of Greg. Zij worden betaald als toppers die al een monument hebben gewonnen.”

A

angepast programma

Naesen kreeg carte blanche voor zijn programma en veranderde in het voorjaar twee zaken tegenover 2017: geen Oman, wel Ruta De Sol. Geen Scheldepri­js, wel Milaan - Sanremo.

“Oman of de Ruta, dat is eigenlijk hetzelfde. Alleen is Oman verder vliegen en ben je daar al drie dagen voor de koers om te acclimatis­eren. Echt trainen zit er daar niet in, eerder wat tjolen door de woestijn. De Ruta is lastiger en telt meer hoogtemete­rs. Bovendien vlieg je pas daags voor de openingsri­t naar daar en dan is het meteen paf. Ideaal. Milaan - Sanremo wordt een ontdekking. Ik denk dat het op mijn lijf geschreven is: 300 km bollen en op het einde exploderen. De Scheldepri­js laat ik na twee jaar vallen. Het is niet omdat je vijf uur op je fiets zit dat je ook effectief vijf uur hebt gekoerst. Ik weet nog dat ik vorig jaar halfweg koers echt moest zoeken naar renners met wie ik nog geen klapke had gedaan. Dan ga ik de woensdag voor Roubaix liever nog eens goed vlammen over de kasseien. Ook voor de ploegmaats is dat beter. De meesten zijn buitenland­ers en dan al meer dan twee weken van huis. Het kan eens deugd doen om thuis even op adem te komen vooraleer in Roubaix de hel losbarst.”

Z

es procent beter

“Op de test van zes en die van twintig minuten voluit deed ik tijdens deze stage telkens zes procent beter dan vorig jaar. Dat is enorm . Ook mijn sprintsnel­heid is verbeterd. Vorig jaar moest ik in de sprint van de E3 Harelbeke nog duidelijk het onderspit delven tegen Greg en Phil

(Gilbert, red.). Zij hadden toen nog meer body en punch. Maar, kijk (haalt zijn powermeter boven): van mijn beste zes sprints ooit reed ik er tijdens deze stage drie. Ik heb deze week zelfs al vier keer krachtiger gesprint dan op het BK of in de E3.

E

en extra kilo spieren

“Ik weeg nu 74 kilogram. Dat is nog een kilo te veel voor de Ronde van Vlaanderen. Er kunnen nog enkele grammekes af, maar ik heb ook extra spiermassa gekweekt. Onze ploeg heeft sinds dit jaar een fitnesscoa­ch in dienst. Vorig jaar deed ik in het krachthonk telkens 35 minuten dezelfde oefeningsk­es. Wat amateurist­isch, eigenlijk. Nu heb ik een hele bibliothee­k met honderd verschille­nde oefeningen ter beschikkin­g. Met resultaat. Niet dat ik plots een beer ben. Maar wanneer ik mijn benen bekijk, zie ik meer spieren en aders. Daarvoor doen we het, hé.”

B

eter materiaal

“Naast een update van de gewone fiets heeft onze fietsconst­ructeur Factor ook een speciale Roubaixfie­ts ontworpen. Die wordt nu volop getest. Ook onze bandenspon­sor Continenta­l beseft dat AG2R - La Mondiale in de klassieker­s niet langer een scholieren­groepje is. Vorig jaar stonden wij nog ergens onderaan hun ranglijst en kregen wij pas enkele dagen voor de Omloop Het

Nieuwsblad onze speciale tubes voor het voorjaar. Ik had er dus niet mee kunnen trainen. Dit jaar horen we plots tot hun toplevel-ploegen. We hebben hun nieuwste tubes nu al in ons bezit. Wat een Belgische trui allemaal niet teweeg brengt.”

V

roeger op hotel

“Ik heb het nieuwe parcours van de Omloop Het Nieuwsblad al verkend met Kerstmis. Maar ook de ploeg zal voor het eerst een parcoursve­rkenning inlassen. Vorig jaar ging de voor- bereiding op de Omloop als volgt: vrijdagmid­dag verzamelen in het hotel, twee uurtjes losrijden in Gent en de dag erna koersen. Nu komen we al de woensdag voor de Om loop samen en plannen we een heuse verkenning. Onze ploegleide­r Julien Jurdie is op 30 december zelfs speciaal naar Gent gereden om met de auto het traject van de Omloop en de Ronde af te rijden en te filmen. Ongezien voor een ploeg die tot drie jaar geleden nog naar de Vlaamse klassieker­s kwam omdat er startplich­t was.”

V

akantie voor psycholoog

“Tot en met vorig jaar nam de ploeg altijd een psycholoog mee naar de voorjaarsk­lassiekers. Die moest de renners na elke koers dan schouderkl­opjes geven na alweer een opgave of valpartij. Maar vorig jaar draaide het plots super en zat de psycholoog er voor spek en bonen bij. Dit jaar krijgt ze vakantie in maart en april. Tijdens de stage ging ik wel eens langs om te praten over mijn nieuwe status. Maar voor mezelf verandert er niets. Kritiek? Dat zal er vanaf nu misschien bijkomen, mocht het niet lopen zoals gewenst. Maar ik kan daar goed mee om. Ook vorig jaar kreeg ik soms al kritiek op de sociale media. Ik heb al die berichten gelezen. Wat ik dan doe? Elke negatieve commentaar op Facebook geef ik een like. Dus wie eens een vind-ik-leuk van mij wil krijgen, moet mij maar af branden.”

Wouter Vandenhaut­e, organisato­r Ronde van Vlaanderen ‘‘Ik wil de komst van Armstrong het juiste gewicht geven. Hij is geen eregast en krijgt geen officiële rol. Hij zal de wedstrijd niet volgen tussen de groene en de rode vlag.’’

 ??  ?? Oliver Naesen omringd door zes van zijn ploegmaats: de Fransman Rudy Barbier, de Zwitser Silvan Dillier, de Fransen Julien Duval, Quentin Jauregui, Alexis Gougeard en Tony Gallopin.
FOTO KIKE TABERNER
Oliver Naesen omringd door zes van zijn ploegmaats: de Fransman Rudy Barbier, de Zwitser Silvan Dillier, de Fransen Julien Duval, Quentin Jauregui, Alexis Gougeard en Tony Gallopin. FOTO KIKE TABERNER
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium