Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Loden hitte, koude douche

David Goffin en coach Thierry Van Cleemput zoeken naar verklaring­en voor vroege uitschakel­ing

- SERGE FAYAT

Nog voor in Melbourne het échte werk begint, moet David Goffin al huiswaarts. Tegen de Franse routinier Julien Benneteau (ATP 59) overleefde hij de tweede ronde niet. Een koude douche bij 39 graden. Het kampGoffin zocht tevergeefs naar verklaring­en.

Allicht waren de verwachtin­gen nét iets te hoog opgeschroe­fd, maar dat Goffin zelfs de tweede week niet zou halen, blijft een zware tegenvalle­r. Nochtans was hij voortvaren­d van start gegaan tegen Julien Benneteau. Met 6-1 won hij na amper zeventien minuten de eerste set, maar toen had hij meteen zijn beste momenten achter de rug.

“Het is zinloos om naar oorzaken te zoeken”, zuchtte Goffin. “Het was een moeilijke wedstrijd in zware omstandigh­eden. Met die warmte kon ik mijn spel onvoldoend­e ontwikkele­n. Ik denk in ieder geval niet dat ik deze grand slam op een verkeerde manier aangepakt heb. Er zat te veel afval in mijn spel. Verliezen gebeurt iedere week, maar het is vooral de manier die niet deugde.”

Groggy

Was het dan toch de hitte, een traditione­le hinderpaal voor de Luikenaar?

“Die temperatuu­r heeft alleszins invloed”, zei Goffin. “Als je buitenkomt, voel je je dadelijk groggy. Je durft niet voluit te gaan, uit angst voor wat komt. Het vreet aan je mobiliteit. Maar ik voelde me wel beter dan enkele jaren geleden tijdens die hittegolf op de US Open. Een eventuele vijfde set zou ik ook nog aangekund hebben.”

Zouden de verwachtin­gen ook een rol gespeeld hebben? Goffins prestaties op de Masters en de Davis Cup hadden van hem een outsider voor de zege gemaakt. Wie Federer en Nadal kan kloppen, zo zoemde het, kan iedereen aan. De Australiër­s schatten hem hoog in, net als vele toppers.

“Die verwachtin­gen zijn er al vijf jaar”, aldus Goffin. “Jammer toch. Ondanks mijn gebrek aan regelmaat had ik deze tweede ronde kunnen overleven. En misschien zou ik nadien wel beter zijn beginnen tennissen.”

Zo kreeg zijn coach Thierry Van Cleemput vroeger dan gewenst gelijk. Die had de favorieten­rol van Goffin voorbarig genoemd. Maar dat hij zelfs de tweede week niet zou halen, kwam hard aan.

“Het is een zware klap”, herhaalde Van Cleemput tot drie keer toe. “Deze nederlaag zag ik niet aankomen. Ik verwachtte dat David net een goede wedstrijd zou spelen. Hij was trouwens uitstekend aan de partij begonnen. Hij speelde snel en zijn opslag draaide. Wat nadien gebeurde, kan ik niet verklaren. Het was niet meer dezelfde David op het veld.”

Geen drama

Van Cleemput wenste wel geen drama te maken van de pijnlijke nederlaag.

“Echt bezorgd ben ik niet. Raonic heeft verloren, Pouille heeft verloren, Sock heeft verloren, Dimitrov heeft bijna verloren, Tsonga ook... We hebben een coherent programma opgemaakt om de druk af te houden. Dit viel niet te voorspelle­n, maar we werden nooit eerder met dergelijke omstandigh­eden geconfront­eerd. David is geen machine. Ik heb al vaker gezegd dat hij honderd procent moet zijn. Als er kleine dingen minder vlotten, wordt het een ander verhaal. Maar dit is slechts één grand slam. We moeten dit analyseren, om er vervolgens zo snel mogelijk weer te staan.”

Thierry Van Cleemput, coach David Goffin “Echt bezorgd ben ik niet. Raonic heeft verloren, Pouille heeft verloren, Sock heeft verloren, Dimitrov heeft bijna verloren, Tsonga ook...”

 ??  ?? FOTO AP De hitte weegt loodzwaar op David Goffin.
FOTO AP De hitte weegt loodzwaar op David Goffin.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium