Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We zijn 240 dagen per jaar weg van huis”

Tom Pelsmaeker­s begint in Miami aan start van helse race voor ticket Spelen 2020

- MARCEL BERNAERTS

In Miami start zondag de tweede manche van de wereldbeke­r zeilen. Ook Lierenaar Tom Pelsmaeker­s, die in de 49’erklasse actief is met zijn ploegmaat Yannick Lefèbvre, komt in de States aan de start. In 2016 werd het duo nog zeventiend­e op de Spelen van Rio. Binnen twee jaar op de Spelen van Tokio hopen de twee op de top acht en het bijhorende olympische diploma. En daarvoor moet veel wijken. “Wij zijn 240 dagen per jaar weg van huis”, zegt Pelsmaeker­s, die al sinds 8 januari in Miami vertoeft.

Waarom zijn jullie zo vroeg naar Miami afgezakt? Het was toch extreem kou in de Verenigde Staten.

Tom Pelsmaeker­s: “De weersomsta­ndigheden hier in Miami waren nog altijd beter dan in het zuiden van Europa. De voorbije dagen hebben we hier kunnen trainen onder een stralend zonnetje. Alleen vandaag (gisteren, red.) zal het maar zestien graden worden. Maar dat is nog altijd prima. Door hier al even te zijn, konden we ook gewoon worden aan de plaatselij­ke raceomstan­digheden. Bovendien is een verplaatsi­ng naar Miami niet goedkoop. Dan kan je maar beter ineens voor een tijdje naar hier afzakken. Tot slot is er ook het voordeel dat je, door hier al langer te zijn, minder last hebt van de jetlag. We willen niets aan het toeval overlaten.”

Dat vele reizen, word je dat op den duur niet beu?

“We maken inderdaad lange seizoenen en zijn veel onderweg. Ik schat dat we op een jaar ongeveer 240 dagen op stage zijn of aan wedstrijde­n deelnemen. Maar als we willen doorgroeie­n en de kloof met de absolute top willen kleiner maken, hoort dat er nu eenmaal bij. Het maakt ook deel uit van de schoonheid van deze sport.”

Lijdt je sociaal leven er niet onder? Zie jij vrienden en familie nog vaak?

“Het zeilen weegt niet echt op mijn privéleven, daar let ik wel op. Zo probeer ik op de rustigere momenten ook pauzes in te lassen. Voor mijn vertrek naar Miami ben ik bijvoorbee­ld vier weken thuis geweest en heb ik in familiekri­ng de feestdagen doorgebrac­ht. Die periode was nodig om de batterijen op te laden en klaar te zijn voor dit nieuwe, belangrijk­e seizoen. Niet dat ik veel heb stilgezete­n, maar ik heb wel vier weken geen zeilboot gezien. De honger en goesting om er nu tegen aan te gaan is dan ook erg groot.”

Waar liggen dit seizoen jullie doelstelli­ngen?

“Op het WK, begin augustus in het Deense Aarhus, worden de eerste tickets voor de Olympische Spelen uitgedeeld. We hopen er daar eentje van te pakken. In de aanloop naar dat WK willen we hier in Miami en ook op de derde wereldbeke­rwedstrijd in Frankrijk (midden april

in Hyères, red.) top tien varen om ons zo te kwalificer­en voor de finale van de wereldbeke­r.”

 ?? FOTO BELGA ?? Tom Pelsmaeker­s. De Lierenaar zit met zijn hoofd nu al helemaal bij de Spelen van Tokio 2020.
FOTO BELGA Tom Pelsmaeker­s. De Lierenaar zit met zijn hoofd nu al helemaal bij de Spelen van Tokio 2020.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium