Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“FT Antwerpen zal voor altijd in mijn hart zitten”

Carmelo Nieddu keert vanavond als coach van Hasselt terug naar de club waarmee hij in België zijn grootste successen behaalde

- MARCEL BERNAERTS

Carmelo Nieddu komt vanavond thuis. De voormalig succescoac­h van FT Antwerpen zit eindelijk opnieuw op de bank in Het Rooi. Alleen gebeurt dat na al die jaren niet bij thuisploeg Antwerpen, maar wel bij concurrent Hasselt, waar de ItaloBelg tegenwoord­ig als coach aan de slag. Toch blijft Nieddu Antwerpen een warm hart toedragen.

Nieddu pakte in zijn eerste jaar in Antwerpen meteen de titel en maakte zo een einde aan tien jaar hegemonie van FT Charleroi. In zijn afscheidsj­aar won hij met de Sinjoren ook de beker, tussendoor overleefde hij de beruchte Forcom-affaire (een grote fraudezaak rond gesjoemel met zwart geld bij voormalig

sponsor Forcom, red.) en hoorde hij met Antwerpen vijf jaar bij de absolute top van België. “Ik kijk er ongelofeli­jk naar uit om naar Antwerpen terug te keren” zegt Nieddu. “Die periode roept bij mij bijna alleen maar goede herinnerin­gen op. Er lopen bij Antwerpen nog heel wat spelers rond met wie ik gewerkt heb en natuurlijk is er ook Karim Bachar, mijn opvolger die zich tot een absolute toptrainer heeft opgewerkt. Antwerpen was mijn eerste grote club. Ik heb er fantastisc­he momenten beleefd. Ik beschikte over een groep spelers die voor elkaar door een vuur ging. Klasbakken, maar ook spelers met karakter en grinta. Je kon met die gasten naar de oorlog. Ik heb heel veel van die spelers gevraagd, maar ik heb er zoveel voor teruggekre­gen.”

Dat mag je wel zeggen. Onder Nieddu realiseerd­e FT Antwerpen onder meer de fusie met Borgerhout. “Dat is prima verlopen onder bezieling van het trio Kris Peeters, Mohamed Zemmouri en Farid Achalhi. De fusie bezorgde de club een stevige jeugdwerki­ng, waar ze nu nog altijd op teert. Toen dan de Forcom-affaire roet in het eten kwam gooien, heeft het huidige bestuur de helpende hand toegestoke­n, waardoor Antwerpen een topclub is kunnen blijven. En dan waren er natuurlijk nog die fantastisc­he supporters, die altijd achter de ploeg blijven staan. Dat alles maakt dat FT Antwerpen voor altijd in mijn hart zit. Ik heb zoveel aan die club te danken en ben daar ook dankbaar voor.”

Nederlands­e successen

Door het succesverh­aal bij Antwerpen gingen er ook voor Nieddu deuren open in het buitenland. “Ik kreeg de mogelijkhe­id om bij Eindhoven aan de slag te gaan. Een kans die ik niet kon laten liggen.”

Nieddu pakte in Nederland zowel met Eindhoven als nadien met ‘t Knooppunt Amsterdam op zes seizoenen tijd meerdere titels en bekers. Toch relativeer­t de Limburger zijn aandeel in al die successen. “Ik kwam telkens op het juiste moment bij de juiste ploeg. Ik was maar een kleine schakel in een geheel, maar ben uiteraard wel blij dat ik daar deel van mocht uitmaken. Net zoals ik blij was deel uit te maken van Antwerpen. Het wordt een leuk weerzien vanavond.”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Een lachende Carmelo Nieddu, deze week nog aan de slag op training bij Gelko Hasselt. Het wordt voor de Limburgse coach vanavond een emotionele terugkeer naar Antwerpen.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Een lachende Carmelo Nieddu, deze week nog aan de slag op training bij Gelko Hasselt. Het wordt voor de Limburgse coach vanavond een emotionele terugkeer naar Antwerpen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium