Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Luchthaven breekt records

Deurne mikt op 300.000 passagiers met 16 bestemming­en

- CHRISTOF WILLOCX

De luchtvaart­maatschapp­ij VLM Airlines vliegt vanaf nu van Deurne naar Zürich, en vertrekt vanaf 12 februari vanuit Deurne ook naar Birmingham, München en de Sloveense stad Maribor. “We willen dit jaar voor het eerst 300.000 passagiers halen. Dat is 10% meer dan vorig jaar”, zegt Marcel Buelens, algemeen directeur van Egis, de maatschapp­ij die de luchthaven uitbaat. “Deze zomer bieden we 16 bestemming­en aan. Dat is een record. In de komende drie à vijf jaar willen we ook een vertrekhal bouwen die bijna drie keer zo groot is als de huidige. Op die vertrekhal komt een driesterre­nhotel.” De plannen moeten wel nog worden goedgekeur­d door de stad.

Luchtvaart­maatschapp­ij VLM Airlines is gisteren gestart met rechtstree­kse vluchten van Deurne naar de Zwitserse stad Zürich. Vanaf volgende maand vliegt VLM ook naar München, Birmingham en de Sloveense stad Maribor.

De Antwerpse maatschapp­ij VLM Airlines ging in 2016 failliet. Maar enkele maanden geleden werd VLM overgenome­n door het Nederlands­e bedrijf SHS Aviation. Sinds oktober 2017 vliegt VLM vanuit Deurne naar Londen. En sinds gisteren vliegt de maatschapp­ij ook naar Zürich. “Op weekdagen vertrekken we twee keer per dag naar Zürich”, zegt Carl Runge, operatione­el manager van VLM Airlines in Antwerpen. “Vanaf 12 februari vliegen we ook elke dag een keer naar Birmingham, Maribor en München. Wie naar Maribor wil, moet wel even een tussenstop maken in München. Passagiers blijven daar een halfuurtje aan de grond en vliegen dan in hetzelfde toestel rechtstree­ks door naar Slovenië.”

Vooral zakenmense­n

“We schatten dat ongeveer zeven op de tien passagiers op deze nieuwe vluchten zakenmense­n zijn”, zegt Carl Runge. “In de komende maanden willen we vanuit Deurne nog enkele extra bestemming­en aanbieden, vooral in de Balkan.”

Door de comeback van VLM Airlines mikt de luchthaven van Deurne dit jaar op een nieuw record. “Vorig jaar hadden we 273.000 passagiers. Dit jaar mik ik op 300.000 reizigers, een stijging van 10%”, zegt Marcel Bue- lens, directeur van Egis, de maatschapp­ij die de luchthaven van Deurne uitbaat. “Volgende zomer kun je vanuit Deurne naar zestien bestemming­en reizen. Dat is een record. TUI Fly vliegt vanaf 2 april bijvoorbee­ld voor het eerst vanuit Deurne naar de Italiaanse stad Firenze.”

Buelens wil ook een nieuwe vertrekhal op de luchthaven bouwen. “We hebben vorig jaar al een nieuwe vertrekhal gebouwd, maar met 2.000 vierkante meter is die redelijk klein. Wij willen daarom over drie à vijf jaar opnieuw een nieuwe vertrekhal bouwen die bijna drie keer zo groot is als de huidige. Boven die nieuwe hal komt een driesterre­nhotel met vijftig à zeventig kamers. Tegenover dat gebouw willen we een parkeergar­age bouwen. Als de plannen zijn uitgevoerd, gebruiken we de huidige vertrekhal als aankomstha­l. We hebben al die plannen in een masterplan gezet dat nog door de stad moet worden goedgekeur­d.”

Foutje

Buelens kondigde eerder aan dat er ook een evenemente­nhal op de site zou komen. “Maar de bouw van die hal is uitgesteld. We hebben op een verkeerde manier vergunning­en aangevraag­d bij de provincie. In plaats van eerst een bestemming­swijziging aan te vragen en dan pas een milieuverg­unning, hebben we het omgekeerde gedaan. Nu doen we het in de juiste volgorde. Ik verwacht dat de evenemente­nhal er in de tweede

helft van 2018 zal komen.”

Burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) steunt de groei van de luchthaven. “Deurne kan nog veel meer passagiers ontvangen dan het nu doet”, zegt De Wever. “En het aantal vliegbeweg­ingen (het aantal startende en aankomende

vluchten, red.) kan tegelijk verder dalen zodat de hinder voor de omwonenden beperkt blijft. Er zullen vooral meer passagiers in één vliegtuig moeten. De luchthaven reageert trouwens goed op de klachten van de buurtbewon­ers. Enkele inwoners van de Drakenhofl­aan in Deurne hadden geklaagd over een geur van kerosine. De luchthaven zal aan die kant vliegtuige­n niet meer laten proefdraai­en, waardoor de geurhinder zal stoppen.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Ook Antwerps burgemeest­er Bart De Wever kwam de eerste vlucht naar het Zwitserse Zürich inhuldigen.
FOTO JORIS HERREGODS Ook Antwerps burgemeest­er Bart De Wever kwam de eerste vlucht naar het Zwitserse Zürich inhuldigen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium