Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Terreurniv­eau daalt, maar militairen verdwijnen niet

- ARNOUT GYSSELS

Het dreigingsn­iveau in ons land wordt bijgesteld van 3 naar 2, het gemiddelde niveau, behalve op enkele strategisc­he plaatsen. Dat heeft het OCAD, het orgaan dat de dreigingsa­nalyse voor ons land coördineer­t, beslist. Het aantal militairen op straat vermindert. Wellicht zullen nog zo’n 200 à 300 soldaten de wacht houden op gevoelige plekken. Op het hoogtepunt, na de aanslagen in Brussel, stonden zo’n 1.800 militairen op straat. Intussen was dat afgezwakt tot zo’n 1.000. Terreurniv­eau 3 was drie jaar van kracht. Eind 2017 was het kostenplaa­tje al opgelopen tot 137,5 miljoen euro.

Uwoont nu officieel in een veiliger land. Althans, op terroristi­sch vlak. Het OCAD heeft het terreurniv­eau van 3 naar 2 teruggebra­cht. Voornaamst­e veranderin­g is dat er minder militairen op straat zullen staan. Maar dat betekent niet dat het gevaar nu geweken is. “Het salafisme is nog niet dood”, waarschuwt OCAD.

Wat is er beslist?

Het OCAD, het orgaan dat de dreigingsa­nalyse voor ons land coördineer­t, heeft beslist om het terreurniv­eau af te zwakken van 3 naar 2. Dat wil zeggen dat de dreiging niet langer ernstig is, maar gemiddeld. Alleen voor specifieke doelwitten blijft het hogere niveau van kracht.

Wat verandert er?

Het meest zichtbare is de ver- mindering van het aantal mili- tairen op straat. Vandaag patrouille­ren zo’n duizend soldaten in Brussel en Antwerpen. Dat zullen er binnenkort “proportion­eel minder” zijn. Hoeveel precies wil de regering niet zeggen, “uit veiligheid­soverwegin­gen”. Wellicht zullen nog zo’n twee à driehonder­d soldaten de wacht houden op gevoelige plekken. Denk aan de Amerikaans­e ambassade in Brussel en de joodse buurt in Antwerpen. Daar blijft niveau 3 wel van kracht. De vakbonden van defensie reageren alvast opgelucht. “Nu kunnen we terugkeren naar onze corebusine­ss: missies in het buitenland en opleidinge­n”, zegt Edwin Lauwereyns van VSOA Defensie. “Al wordt het wel aanpassen voor de jongens die nooit anders gekend hebben.”

Waarom heeft het OCAD die beslissing genomen?

Het orgaan baseert zich daarvoor op analyse van informatie uit binnen- en buitenland. Het zelfverkla­arde kalifaat van IS in Syrië en Irak is nagenoeg verdwenen. “Net zoals de mogelijkhe­id van het kalifaat om aanslagen te organisere­n in het buitenland”, zegt OCAD-topman Paul Van Tigchelt. “Ook het virtuele kalifaat, dat op internet mensen aanstuurde, heeft aan kracht ingeboet.” Recent zijn er geen aanslagen meer gebeurd op Europese bodem die door de terreurorg­anisatie zijn opgeëist. Zelfs het aantal teruggekee­rde Syriëstrij­ders valt veel lager uit dan oorspronke­lijk gevreesd.

Keert alles nu terug naar het oude?

Neen, dat willen OCAD en de regering ook helemaal niet. “We moeten alert en waakzaam blijven”, zegt premier Charles Michel (MR). Het Crisiscent­rum van Binnenland­se Zaken roept ook op om de ontwikkeli­ng van een “veiligheid­scultuur” verder te zetten. “Het zou vreemd zijn om maatregele­n die de veiligheid verhogen, nu stop te zetten”, zegt Peter Mertens van het Crisiscent­rum. Zo kunnen organisato­ren van evenemente­n en de lokale overheden ook onder niveau 2 nog altijd beslissen om veiligheid­scontroles te houden voor ze mensen toelaten tot een festival. Noem het een terreurniv­eau 2,5.

 ?? FOTO WIM HENDRIX ??
FOTO WIM HENDRIX
 ?? FOTO HOLLANDSE HOOGTE / NAJIB NAFID ?? Militairen patrouille­ren aan het Antwerpse Centraal Station. Als het van burgemeest­er Bart De Wever (NVA) afhangt, verdwijnen de soldaten niet helemaal uit het Antwerpse straatbeel­d.
FOTO HOLLANDSE HOOGTE / NAJIB NAFID Militairen patrouille­ren aan het Antwerpse Centraal Station. Als het van burgemeest­er Bart De Wever (NVA) afhangt, verdwijnen de soldaten niet helemaal uit het Antwerpse straatbeel­d.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium