Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ruim 20% minder overtredin­gen nu fietser wordt beboet

Aantal overtredin­gen daalt fors: 32% tijdens sensibilis­ering, 10% als politie beboet

-

Vier weken repressief optreden tegen asociaal fietsgedra­g heeft tot 353 boetes geleid, of 10,1% van de gecontrole­erde fietsers. De politie denkt dat de eerdere sensibilis­eringscamp­agne haar vruchten heeft afgeworpen. Tijdens die periode maakte nog meer dan 32% zich schuldig aan verkeersov­ertredinge­n.

De Antwerpse politie maakte gisteren de resultaten van acht weken fietsactie­s bekend. Sinds midden november werkten per dag gemiddeld drie inspecteur­s en agenten van de wijkteams op controles op asociaal fietsgedra­g. “De eerste vier weken bestond hun opdracht eruit de fietsers die een overtredin­g begingen aan te spreken en hen bewust te maken van gevaarlijk en asociaal fietsgedra­g”, zegt politiewoo­rdvoerder Wouter Bruyns. Dat bleek nodig. Van midden november tot midden december bleek 32,1% van de gecontrole­erde fietsers – 960 overtredin­gen op 2.920 fietsers – een overtredin­g te begaan.

“Succesvol”

In de daaropvolg­ende weken schakelde de politie over op effectief beboeten. De actie kreeg veel weerklank en stootte ook op heel wat tegenkanti­ng. “Uit de cijfers leiden we af dat de actie succesvol was”, zegt Bruyns. Tijdens de periode waarin geverbalis­eerd werd, daalde het percentage overtredin­gen aanzienlij­k. “Van de 3.465 gecontrole­erde fietsers begingen er 353 een overtredin­g, slechts 10,1%”, aldus Bruyns.

Het is niet zeker dat mensen die tijdens de sensibilis­eringsperi­ode aangesprok­en werden achteraf geen boete kregen tijdens het repressiev­e luik. “Tijdens het sensibilis­eren hebben we geen identiteit­en geregistre­erd”, legt Bruyns uit. Wel gebeurden de controles tijdens de twee verschille­nde acties op dezelfde plaatsen. Daaruit leerde de politie dat de meeste overtredin­gen op de Grotesteen­weg in Berchem (fietsen tegen de rijrichtin­g in) en in de omgeving van het Stadspark (fietsen zonder verlichtin­g) voorkwamen.

Oppositiep­artij Groen hoopt dat het stadsbestu­ur conclusies trekt. “Je kunt mensen beboeten als ze systematis­ch op het trottoir fietsen of tegen de rijrichtin­g rijden en je moet mensen beboeten als ze door het rood fietsen”, aldus gemeentera­adslid Freya Piryns. “Tegelijk kun je ook in eigen boezem kijken en de wachttijde­n korter maken, waar nodig tweerichti­ngsfietspa­den inrichten en veilige en conflictvr­ije kruispunte­n aanleggen.” “De toename van het fietsverke­er roept vragen op. Alle steden worden ermee geconfront­eerd”, zegt Wout Baert, coördinato­r van kenniscent­rum Fietsberaa­d Vlaanderen. “Hoe kan het beter? Welke maatregele­n moeten we nemen? Dat debat moet in elke stad worden gevoerd.”

Mobiliteit­sschepen Koen Kennis (N-VA) vindt niet dat Antwerpen de infrastruc­tuur moet aanpassen op plaatsen waar veel overtredin­gen werden vastgestel­d. “Dat is een verkeerde redenering. De regels moeten worden gerespecte­erd, we gaan ze niet aanpassen.” Kennis benadrukt dat hij waar mogelijk rechts afslaan voor het rode licht probeert in te voeren en dat de rijrichtin­g op fietspaden duidelijke­r wordt aangeduid met pijlen en stippellij­nen.

“Geen heksenjach­t”

De politie kondigt aan dat in de toekomst “het gedrag van alle weggebruik­ers – zowel gemotorise­erd verkeer als wie zich te voet of met de fiets verplaatst – gecontrole­erd wordt”. In een reactie bij ATV zei Antwerps burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) dat de controles allesbehal­ve een heksenjach­t op fietsers zijn. “Het zijn acties voor verkeersve­iligheid, niet tegen fietsers. Bij sommige controles werden zelfs meer chauffeurs dan fietsers geverbalis­eerd.”

De cijfers bevestigen dat. Tijdens een grote actie in de zone City (Borgerhout en AntwerpenN­oord) werden zaterdag 527 overtredin­gen door bestuurder­s vastgestel­d in amper vier uur. Alleen al op de as Turnhoutse­baanCarnot­straat waren zeventig chauffeurs met hun gsm in de weer. Tientallen keren werd ook vastgestel­d dat er fout of dubbel werd geparkeerd of werd afgeslagen waar het niet mag.

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ??
FOTO VICTORIANO MORENO
 ?? FOTO VICTORIANO MORENO
SAM REYNTJENS ?? Op de Grotesteen­weg in Berchem wordt het vaakst tegen de rijrichtin­g in gefietst.
FOTO VICTORIANO MORENO SAM REYNTJENS Op de Grotesteen­weg in Berchem wordt het vaakst tegen de rijrichtin­g in gefietst.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium