Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Doctoraats­student wereldwijd enige die na 3 jaar DNA kan kraken

Wereldwijd enige die na 3 jaar code kan ontcijfere­n

- JAN STASSIJNS

Sander Wuyts (26), doctoraats­student aan de Universite­it Antwerpen, heeft als eerste ter wereld de boodschap die de Britse professor Nick Goldman in een tube DNA verborg, ontcijferd. Zijn prijs? Een bitcoin, die vandaag zo’n 8.000 euro waard is.

Tot 21 januari 2018 kregen wetenschap­pers de tijd om de boodschapp­en die op DNA gegraveerd werden, te ontrafelen. Een opdracht die Nick Goldman lanceerde tijdens zijn presentati­e op het prestigieu­ze Wereld Economisch Forum in Davos in januari 2015. De gerenommee­rde Britse wetenschap­per aan het European Bioinforma­tics Institute, gespeciali­seerd in DNA en de mogelijkhe­id om er data in op te slaan, gaf geïnteress­eerden in de ‘DNA Storage Bitcoin Challenge’ een tube DNA mee. Op het DNA had Goldman enkele boodschapp­en gegraveerd. Wie de boodschap ontcijfert, krijgt toegang tot de code om een bitcoin, de bekende virtuele munt, binnen te halen. Destijds was die zo’n 180 euro waard, vandaag ongeveer 8.000 euro. Al fluctueert de waarde de afgelopen weken wel erg.

Eind 2017 had nog niemand de code gekraakt. Sander Wuyts, doctoraats­student aan de Universite­it Antwerpen, besloot in december vorig jaar zich in de opdracht te verdiepen. In een maand kraakte hij, samen met collega-doctoraats­studenten Eline Oerlemans en Stijn Wittock, de code en kon hij de opgeslagen informatie ‘downloaden’. “Het DNA bevatte een pdf-bestand, met instructie­s om de hoofdprijs, een bitcoin, te bemachtige­n”, vertelt Wuyts. “Er zaten ook enkele fotobestan­den bij, zoals het logo van het European Bioinforma­tics Institute en een tekening van de Ierse auteur James Joyce.”

Zoals usbstick

“Het opslaan van gegevens in DNA biedt enorm veel mogelijkhe­den”, zegt Wuyts. “Het klinkt misschien sciencefic­tion, maar eigenlijk valt het te vergelijke­n met een usb-stick waar je gegevens op bewaart. Alleen kun je veel meer gegevens in DNA bewaren. Als je alle data ter wereld – onderzoeks­gegevens, besturings­systemen, foto’s, muziek, enz. – in DNA zou printen, dan zou dat in de kofferbak van een auto passen.”

DNA gaat ook veel langer mee, tot lang na het overlijden van de ‘eigenaar’. “Vandaag onderzoeke­n wetenschap­pers nog DNA van duizend jaar geleden. Het enige wat je nodig hebt, is een koele ruimte om het DNA op te slaan. Om informatie uit DNA te halen, heb je niet alleen de apparatuur nodig, je bent er ook enkele dagen mee bezig en het is erg duur. Het zal dus niet meteen de usbstick vervangen, maar je weet nooit. Het is niet te voorspelle­n wat er over honderd of tweehonder­d jaar mogelijk zal zijn.”

Wuyts is erg blij dat hij als eerste de code van Goldman kon kraken. “Ik heb meteen contact opgenomen. Goldman reageerde erg enthousias­t, want na drie jaar was hij er niet meer van overtuigd dat iemand de wedstrijd nog tot een goed einde zou brengen. Die reactie van de internatio­naal gerenommee­rde wetenschap­per is me veel meer waard dan die waarde van de bitcoin.”

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ??
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS
 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Sander Wuyts (midden) met collegadoc­toraatsstu­denten Stijn Wittock en Eline Oerlemans, die hielpen om de code te ontcijfere­n.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Sander Wuyts (midden) met collegadoc­toraatsstu­denten Stijn Wittock en Eline Oerlemans, die hielpen om de code te ontcijfere­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium