Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Afscheid van de militairen op straat

- Kris Vanmarseni­lle Hoofdredac­teur brieven@gva.be

N a meer dan twee jaar onafgebrok­en te hebben geleefd met dreigingsn­iveau 3, moeten (of mogen) we het vanaf nu doen met niveau 2. Dat betekent dat de militairen, op enkele plaatsen na, uit het straatbeel­d verdwijnen. Toch zal dat niet meteen gebeuren. Charles Michel kon niet meer zeggen dan dat dit “een proportion­ele daling van het aantal militairen” inhoudt. De burgemeest­er van Antwerpen heeft altijd al gezegd dat hij de soldaten graag wil houden bij onder andere de synagogen. En vandaag is er een vergaderin­g in Wijnegem Shopping Center om te overleggen over een mogelijke verminderi­ng van de militairen. Ook daar worden ze niet meteen aan de deur gezet.

Het lijkt wel alsof we na twee jaar moeilijk afscheid van hen kunnen nemen. Terwijl iedereen toch blij zou moeten zijn dat hun aanwezighe­id niet langer nodig is. Tenslotte zijn militairen in het straatbeel­d niet de normale gang van zaken. Maar in de loop van die twee jaar waren de zwaarbewap­ende soldaten in het station, de cinema en de winkelstra­at vertrouwd geworden. Veel mensen waren hen zelfs dankbaar omdat ze dit werk wilden doen. Ze stonden daar niet langer als bewijs dat er iets grondig mis was. Integendee­l, ze gaven ons een gevoel van veiligheid. En dat gevoel geven we blijkbaar niet graag af.

We leven dan ook in een totaal andere tijd dan november 2015, vóór de aanslagen in Parijs. Aanslag na aanslag hebben we intussen meegemaakt, overal in Europa. Telkens weer werden we geconfront­eerd met beelden van dood en vernieling, van paniek en diep verdriet. Maar telkens weer zagen we naties, steden en mensen opnieuw dapper recht krabbelen en verwarmden we ons aan de solidarite­it met de slachtoffe­rs. Telkens weer overwonnen we de angst en gingen we verder met ons leven. We leerden leven met de dreiging, en dus ook met de militairen op straat.

Hoewel we nooit zullen weten hoeveel terroriste­n ze hebben afgeschrik­t, hebben de militairen – op enkele incidenten na – niet zo heel veel bijgedrage­n aan onze veiligheid, maar het is begrijpeli­jk dat burgemeest­ers en ministers ze niet graag meteen terugsture­n naar de kazerne. Dat is begrijpeli­jk, maar niet redelijk.

Het heeft geen zin om de beslissing van het OCAD in twijfel te trekken en militairen te blijven eisen als het niet nodig is. We kunnen als burgers niets anders doen dan vertrouwen hebben in de mensen en organisati­es die over onze veiligheid waken, terwijl we goed weten dat niemand onze totale veiligheid kan garanderen. Dat hebben we wel geleerd de voorbije jaren. En wat we geleerd hebben, hoeven we niet meteen weer af te leren.

Maar laat de militairen nu maar teruggaan naar hun kazernes. We zijn het na twee jaar misschien vergeten, maar daar horen ze meer thuis dan op straten en pleinen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium