Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“En nu graag een beleidspla­n”

Veehouders luiden alarmbel nadat wolvin Naya twee schapen doodde

-

Wanneer u dit leest, is de kans groot dat wolvin Naya weer in de provincie Limburg zit. Maar daarvoor vertoefde het dier nog in het Kempense Meerhout. Dat ze daar twee schapen doodbeet, zorgt voor ongerusthe­id.

Bert Boonen spreekt twee dagen na de lugubere ontdekking nog altijd vol ontzag over wat er gebeurd is. “Het was zeker een wolf”, zegt hij. “Een schaap is te groot voor een vos. En een hond zou veel meer schade aangericht hebben aan het karkas. De organen van mijn dode schapen zijn ongeschond­en. Het vlees is netjes rond de ribben opgegeten. Van een tweede, drachtige ooi heeft hij alleen de keel doorgebete­n. Een derde schaap heeft hij drie of vier keer diep in de hals gehapt, maar dat heeft het overleefd.”

Als hobby houdt Boonen een zeventigta­l schapen, waarvan er zowat dertig de winter doorbrenge­n op een wei nabij het ouderlijke landbouwbe­drijf in Meerhout. Daar ontdekte zijn vader zaterdagoc­htend dat de kudde was uitgebroke­n. “Dat is hoogst ongewoon, want drachtige schapen zijn heel rustig en blijven op de plek waar eten is. Nu stonden ze overal verspreid, duidelijk heel angstig. Ik vind het sterk dat de wolf de dieren in deze weide heeft aangevalle­n. Ze is nog geen honderd meter van huizen en straatverl­ichting verwijderd.”

De lekkerste dieren

Er zijn wel meer aanwijzing­en dat de Meerhoutse schapen doodgebete­n werden door een wolf. De pootafdruk­ken in de bedding van een beekje bijvoorbee­ld. Die zijn niet van een hond. Het verwondert Boonen wel dat de wolvin het net op zijn kleine kudde had gemunt. “Ze komt tenslotte uit Leopoldsbu­rg, waar het natuurdome­in door schapen begraasd wordt. En om hier te geraken, moest ze nog een andere schapenkud­de voorbij. Ik zal maar denken dat mijn dieren de lekkerste zijn.”

Voor Alfons Segers, die een kilometer verder woont, valt een en ander op zijn plaats. “Woensdag heb ik ontdekt dat een dier mijn ren met vier damherten was binnengedr­ongen. Gelukkig zijn ze ongedeerd gebleven. Waarschijn­lijk is het roofdier moeten vluchten. Wie denkt nu aan een wolf?”

Nooit info gekregen

Bij vzw Kemp, die met kuddes schapen gestuurde begrazing uitvoert voor overheden en natuurinst­ellingen, zit de schrik er goed in. “Onze drachtige ooien staan verzameld in een stal in Geel om te lammeren”, zegt Maarten D'hondt. “Maar we hebben nog altijd 800 schapen verspreid over verschille­nde weides staan, ook in Meerhout. Die zijn wel een potentiële prooi. En wat kunnen we tegen zo’n beest doen? De overheid heeft ons nooit verteld hoe we onze dieren moeten beveiligen. Sinds de wolf in Vlaanderen gespot is, heb ik me vooral zelf moeten informeren. Er is nog heel weinig kennis en er is zeker nood aan een soort beleidspla­n voor wolven.”

D’hondt wil zeker niet afgeschild­erd worden als een tegenstand­er van wolven. “Ik ben akkoord dat zo’n dier een nieuwe dynamiek in de natuur brengt en het ecosysteem verrijkt. Toch als zijn dieet bestaat uit herten, everzwijne­n en andere wilde dieren. Maar als hij alleen op landbouwdi­eren gaat jagen omdat hij merkt dat ze makkelijke en trage prooien zijn, dan is er van een verrijking geen spra- ke. En als veehouders hun landbouwdi­eren beter moeten afschermen, dan jaag je ze wel op kosten.”

De minste weerstand

Volgens kenner Jan Loos van Welkom Wolf kiest een wolf altijd voor de gemakkelij­kste weg. “Het gebeurt zelden dat een wolf een veulen of runderkalf aanvalt, schapen komen wel vaker voor. Maar de twee dieren in Meerhout zijn de eerste landbouwsl­achtoffers in de drie weken dat Naya door Vlaanderen zwerft. Dat betekent dat ze de voorbije weken wel al herten of ander wild gevangen heeft. Ik vind het vooral sterk dat ze het kanaal Dessel-Kwaadmeche­len overgestok­en is via de brug tussen Ham en Meerhout. Zondag is de wolf gekiekt in Tervant, aan de brug over het Albertkana­al. Ik vermoed dat ze nu verder in zuidelijke richting trekt.”

 ?? FOTO HANS OTTEN ?? Bert Boonen toont zijn nauwkeurig opgegeten schaap. In de verte ligt het tweede dier.
FOTO HANS OTTEN Bert Boonen toont zijn nauwkeurig opgegeten schaap. In de verte ligt het tweede dier.
 ?? FOTO HANS OTTEN ?? Dit arm schaap overleefde diepe beten in de hals.
FOTO HANS OTTEN Dit arm schaap overleefde diepe beten in de hals.
 ?? FOTO BILLY HERMAN ?? Pootafdruk­ken naast een beek. Duidelijk
van een wolf.
FOTO BILLY HERMAN Pootafdruk­ken naast een beek. Duidelijk van een wolf.
 ?? FOTO HANS OTTEN ?? Jan Loos inspecteer­t een omheining in Meerhout.
FOTO HANS OTTEN Jan Loos inspecteer­t een omheining in Meerhout.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium