Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Herentals bedrijf slaat Belgische euromunten

-

De Koninklijk­e Nederlands­e Munt haalt voor de komende vier jaar het muntcontra­ct van de Belgische Munt binnen. Maar doordat de KNM een jaar geleden is overgenome­n door de Belgische Groep Heylen, blijft de productie toch in Belgische handen.

Wim Heylen uit Herentals, stichter en voorzitter van Groep Heylen, is blij met de toewijzing. “Het zou toch jammer zijn mocht onze Belgische groep de circulatie­munten maken voor zestig landen, maar niet voor ons eigen land. Met een aanbestedi­ng met vier kandidaten weet je echter nooit. We kunnen nu met een knipoog zeggen dat alle Belgen klant zijn bij Groep Heylen.”

In november 2016 nam Groep Heylen de Koninklijk­e Nederlands­e Munt of Royal Dutch Mint over. Die slaat al circulaire betaalmunt­en voor heel wat landen, waaronder Nederland en Luxemburg. De activiteit paste binnen de portefeuil­le van de groep, ook omdat de muntenbedr­ijven Mauquoy Token Company, National Tokens en Royal Blanking Internatio­nal deel uitmaken van Royal United Mint, een bedrijvenc­luster van Groep Heylen. De Belgische productiea­ctiviteit van deze bedrijven is in de afgelopen vier jaar in omvang verdubbeld.

“Met de Koninklijk­e Nederlands­e Munt slaan we officiële circulaire munten voor zestig centrale banken”, zegt Vincent Van Hecke, bedrijfsle­ider van Royal United Mint. “Wereldwijd zijn we nummer twee als we ons baseren op het aantal landen waarvoor we hebben gewerkt. Binnen de eurozone zijn we zelfs de nummer één, met negen referentie­s in de eurozone. De Belgische euromunten slaan we ook in Nederland. Daar hebben we al het nodige om volgens de strenge veiligheid­snormen van de Europese Centrale Bank te werken.”

73 miljoen

Voor 2018 wordt een productie van 73 miljoen circulaire munten verwacht. Naast het slaan en vernietige­n van de circulaire munten houdt de toewijzing voor de komende vier jaar ook het slaan, het verdelen en de verkoop van de speciale Belgische herdenking­smunten in.

(hhm)

 ?? FOTO BERT DE DEKEN ?? Wim Heylen en Didier Clerx slaan met Groep Heylen vanaf nu alle Belgische euromunten en herdenking­smunten.
FOTO BERT DE DEKEN Wim Heylen en Didier Clerx slaan met Groep Heylen vanaf nu alle Belgische euromunten en herdenking­smunten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium