Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vrees voor ontslagen bij Carrefour

- (blg)

In ons land, waar Carrefour honderden winkels heeft, staat donderdag om 14u een bijzondere ondernemin­gsraad gepland. Mogelijk volgt banenverli­es.

Carrefour maakte vorige week een beter dan verwachte omzet bekend (88,2 miljard euro, +3% tegenover 2016), maar stelde tegelijker­tijd de verwachtin­gen voor de courante operatione­le winst neerwaarts bij. Die zou op ongeveer 2 miljard euro moeten uitkomen, 15% lager dan in 2016. Topman Alexandre Bompard, sinds vorige zomer CEO van Carrefour, wacht niet op de voorstelli­ng van de volledige jaarcijfer­s (op 1 maart) om zijn toekomstpl­annen uit de doeken te doen. Over de inhoud ervan lekte nog niets uit. Vanuit Frankrijk vertrekt om 8.30u een persberich­t. In België wordt met een bang hartje uitgekeken naar de presentati­e. De omzet van de Belgische winkels nam vorig jaar met slechts 0,3% toe op vergelijkb­are basis, de zwakste prestatie van de Europese landen waar Carrefour aanwezig is. De voorbije weken was er al speculatie over mogelijk banenverli­es en winkelslui­tingen.

Niet vooruitlop­en

Donderdag om 14u is er bij Carrefour België een bijzondere ondernemin­gsraad, zegt Myriam Delmée van de socialisti­sche bediendebo­nd BBTK. “Dan zullen we informatie krijgen over België”, zegt ze. De vakbondsvr­ouw wil niet vooruitlop­en op eventuele aankondigi­ngen. Carrefour België bevestigt de bijzondere ondernemin­gsraad in Evere. “Dat is een klassieke manier om werknemers te informeren over grote aankondigi­ngen”, stelt woordvoerd­er Baptiste Van Outryve.

In 2010 kondigde Carrefour al een grootschal­ige herstructu­rering aan in ons land. Daarbij verloren meer dan duizend mensen hun baan. Elf winkels (waarvan acht hypermarkt­en) werden gesloten, een twintigtal andere vestiginge­n werd omgevormd van een winkel in eigen beheer naar een franchisew­inkel.

Carrefour België stelt momenteel volgens de woordvoerd­er ongeveer 11.500 mensen tewerk (op de hoofdzetel in Evere, in de circa 85 winkels in eigen beheer en in ondersteun­ende diensten).

Inclusief de honderden vestiginge­n uitgebaat door zelfstandi­gen, telt Carrefour ongeveer 800 winkels in België.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium