Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Moeilijke meisjes zetten De Kempen te vaak op stelten

Personeel gemeenscha­psinstelli­ng houdt prikactie

-

De komst van meisjes heeft de gesloten instelling van Mol op zijn kop gezet. Gefrustree­rde opvoerders houden vandaag een prikactie.

Gemeenscha­psinstelli­ng De Kempen in Mol was vroeger voor- behouden voor jongens. Verve- lend voor meisjes die geplaatst moesten worden, want zij moesten naar Beernem. Als je in Leuven of Limburg woont is dat erg ver. Het verhinderd­e dat de familie van de meisjes bij de hulpverlen­ing betrokken werd.

Daarom besliste de Vlaamse regering eind februari vorig jaar dat er ook in de gemeenscha­psinstelli­ng De Kempen ruimte gemaakt moest worden voor meisjes. De veranderin­g werd voorbereid vanaf mei en juni en doorgevoer­d in november en december.

Het is een ware ‘cultuursho­ck’ geworden voor de instelling, zegt opvoeder en vakbondsaf­gevaardigd­e Theo Celen. “We hebben in de twee meisjesafd­elingen veel meer incidenten dan in de rest van de voorzienin­g. Ze kunnen hysterisch reageren op de minste aanleiding. Meisjes uiten hun emoties veel extraverte­r. Het ene moment staan ze samen af te wassen, het volgende moment moet je ze uit elkaar trekken.”

Ook het personeel van De Kempen was pleitbezor­ger van een gesloten voorzienin­g voor meisjes in deze regio. “Maar niet op deze manier”, zegt Celen. “Wij dachten aan een nieuwe, aparte voorzienin­g.”

“Het is bijvoorbee­ld vervelend dat de school nu gemengd is. Vergeet niet: dit zijn bijzondere doelgroepe­n. Sommige meisjes hebben ervaring met prostituti­enetwerken, sommige jongens gedragen zich erg macho. Dat is een heel slechte combinatie, die aanleiding geeft tot extra problemen.”

Minstens één opvoeder is al vertrokken. Het voltallige personeel heeft zich akkoord verklaard met de prikactie van vandaag en er zullen nog acties volgen.

Er is ook frustratie in het spel, omdat de werking met de jongens in de verdrukkin­g is gekomen. In een open brief aan Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) geeft het personeel daar uiting aan. Ze schrijven: “GI De Kempen heeft het voortouw genomen om hard in te zetten op een aangepast modulair aanbod. Ontelbare uren en diensten werden geïnvestee­rd in het ontwikkele­n van aparte programma’s en handelings­plannen voor jongens. Het personeel had de indruk dat die inspanning haar vruchten begon af te werpen. Maar ineens werd dit ondergesch­ikt gemaakt aan de noodzaak om twee meisjesgro­epen te integreren op onze campus.”

Jongens in de knel

Omdat er in De Kempen nu minder plaatsen voor jongens zijn, worden er volgens de actievoerd­ers vaker jongens doorgestuu­rd naar Ruiselede in West-Vlaanderen. Of naar De Grubbe, in Everberg. Vanwaar ze weer voorrang krijgen in De Kempen als ze daar moeten uitstromen. “Waardoor er bij ons amper plaats is om jongens rechtstree­ks te plaatsen”, zegt Celen. Zo blijft de carrousel draaien.

Het personeel is ook bezorgd over de beperkte uitstroomm­ogelijkhed­en bij gebrek aan ruimte in de jeugdpsych­iatrie en in voorzienin­gen van de bijzondere jeugdhulp. Geen nieuw probleem, maar wel nijpend. “Een van onze jongens wordt binnenkort 18 jaar en we weten dat hij geen goede thuissitua­tie heeft. Wij vinden geen geschikte opvolging voor hem. We moeten hem laten gaan. Denk aan het drama dat met Jordi gebeurd is”, zegt Celen.

Minister Jo Vandeurzen belooft om snel sociaal overleg op te starten.

 ?? FOTO TOMMY MAES ?? Vandaag legt het personeel van De Kempen in Mol twee uur lang het werk neer, in de hoop dat minister Jo Vandeurzen de structurel­e problemen in de werking van de zorginstel­ling aanpakt.
FOTO TOMMY MAES Vandaag legt het personeel van De Kempen in Mol twee uur lang het werk neer, in de hoop dat minister Jo Vandeurzen de structurel­e problemen in de werking van de zorginstel­ling aanpakt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium