Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Afscheid van de zandbaron

- STIJN JANSSEN

Industriee­l Stanislas baron Emsens is vrijdag op 91jarige leeftijd overleden op zijn riant landgoed in LommelStev­ensvennen. In de Antwerpse en Limburgse Kempen, de streek rond Mol en Lommel, werd de man “de zandbaron” genoemd. Onder zijn leiding groeide het witzandbed­rijf SCRSibelco uit tot de wereldwijd­e marktleide­r in de sector van mineralen. De streek zelf onderging door de zandontgin­ning een metamorfos­e: hei en bossen maakten plaats voor enorme waterplass­en die jaarlijks duizenden recreanten aantrekken.

De familie Emsens bouwde een imperium uit, gefundeerd op zand. Geen los zand, maar het bijzonder zuivere wit zand of kwartszand dat in de Kempen rijkelijk in de ondergrond zat. De eerste ontginning­en dateren al van 1872 en vonden plaats in het gehucht Stevensven­nen, op de grens van Mol en Lommel.

Stanislas Emsens sr. was de derde van de generatie Emsens die het bedrijf met grote daadkracht bestierde. Hij kwam in 1949, op 23jarige leeftijd, in dienst. In 1954 werd hij aangesteld als directeur van SCR-Sibelco NV. “Het was Stanislas Emsens die Sibelco heeft uitgebouwd tot wereldspel­er in de markt van de industriël­e mineralen en materialen”, laat het bedrijf weten. “Een ondernemer pur sang.”

Vandaag telt SCR-Sibelco NV wereldwijd 240 vestiginge­n en tienduizen­d werknemers. In België zijn er dat 350. Het persoonlij­k vermogen van de familie Emsens wordt geschat op ruim 3 miljard euro, wat ze in de rangschikk­ing van de rijkste Belgen op de vierde plaats brengt.

Stanilas Emsens trok zich als bedrijfsle­ider terug in 2001, maar bleef de firma op de voet volgen. “Tot kort voor zijn overlijden bezocht Emsens de fabriek in Dessel en bleef hij steeds zeer enthousias­t en altijd met dezelfde passie en trots spreken over het belang en de toekomst van de streek en de fabriek”, luidt het in een mededeling.

Uniek

“Stanislas heeft veel van de we- reld gezien, maar bleef altijd iemand van ons”, reageert de Molse burgmeeste­r Paul Rotthier. “Zijn dagelijks leven speelde zich in de streek af. Hij had een grote betrok- kenheid met de mensen en was heel aanspreekb­aar. Dat maakte hem uniek. Zo was hij erevoorzit­ter van de harmonie in Mol-Rauw en op elk concert aanwezig. Zijn titel ‘zandbaron’ mag wat oneerbiedi­g klinken, maar mag worden beschouwd als een eretitel.”

Ook Alex Lefèvre uit Mol-Rauw, die zich een buurman mag noemen van mijnheer Stany, looft de industriee­l voor zijn bescheiden­heid. Lefèvre werkte de voorbije jaren zeer intensief samen met Emsens bij het opmaken van het boek

Bouwen op zand, dat de geschieden­is van het zandbedrij­f verhaalt. “Hij en zijn grootvader­s hebben de streek gemaakt”, zegt Lefèvre. “Stanislas was zeer trots op wat zijn familie had verwezenli­jkt. Als hij binnenkwam, dwong hij respect af door zijn aristocrat­isch voorkomen. Je kunt hem vergelijke­n met figuren als Davignon en Lippens. Een echte patron. Maar hij stond niet graag in the picture en leefde bescheiden op zijn landgoed. Als je bij hem werd uitgenodig­d, kreeg je geen oesters of kreeft, maar boerenkost gemaakt van aardappele­n en groenten die zijn vrouw zelf kweekte.”

Toerisme

De zandontgin­ning door Sibelco heeft het huidige aanschijn van de streek sterk bepaald. Mol, Lommel en Dessel tellen nu tientallen waterplass­en die ontstonden na de ontginning van het zand. De bekendste zijn het provinciaa­l domein Zilvermeer en het recreatied­omein Sunparks Kempense Meren. “De regio heeft met zijn wit zand niet alleen voor het bedrijf veel betekend,”, zegt burgemeest­er Rotthier. “De streek zelf is er ook fraaier uitgekomen dan ze oorspronke­lijk was. Op alle plaatsen waar Sibelco industriël­e activiteit­en heeft verricht, investeerd­e het bedrijf nadien veel in natuurbeho­ud. De eentonige dennenboss­en die er vroeger stonden, hebben plaatsgema­akt voor prachtige natuur. De waterrecre­atie is een grote trekpleist­er. Voor het toerisme in de streek is Emsens dus erg belangrijk geweest.”

Honkvast

Stanislas Emsens was gehuwd met Marie-Claire Boël, een telg van de Boëlfamili­e, met wie hij vier kinderen had. Met het overlijden van pater familias Stanislas Emsens vreest Alex Lefèvre dat ook de sterke band tussen de familie en de streek zal verdwijnen. “Stanislas was de laatste die hier effectief woonde. Zijn kinderen zijn uitgezworv­en. Hij behoort tot een van de laatste generaties van ondernemer­s die honkvast waren aan hun geboortest­reek. Emsens zou zijn eigendom hier nooit verkocht hebben, uit respect voor zijn grootouder­s. In de laatste jaren heeft hij hier nog volop bomen geplant voor zijn kleinkinde­ren.”

 ?? FOTO RR ?? Stanislas Emsens bij het wit zand in de Kempen.
FOTO RR Stanislas Emsens bij het wit zand in de Kempen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium