Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Puigdemont voorgedrag­en als minister-president

Nieuwe confrontat­ie met Madrid is onvermijde­lijk

- CORRY HANCKÉ

De afgezette Catalaanse ministerpr­esident Carles Puigdemont is door het Catalaanse parlement voorgedrag­en om opnieuw de regionale regering te leiden. Een nieuwe clash met Madrid lijkt onafwendba­ar.

Carles Puigdemont houdt van risico’s. Gisteren hield hij onverwacht een toespraak in de Deense hoofdstad Kopenhagen, ook al bestond de kans dat hij daar binnen de 24 uur zou worden opgepakt en aan de Spaanse politie zou worden uitgelever­d. Het Spaanse parket had immers aan het Hooggerech­tshof gevraagd om het Europees aanhouding­sbevel opnieuw te activeren.

Gelukkig voor Puigdemont besloot het Spaanse Hooggerech­tshof niet in te gaan op de vraag. Volgens de Spaanse media wilde Puigdemont eigenlijk provoceren en een arrestatie uitlokken om snel in een Spaanse cel terecht te komen. Achter de tralies in Spanje kan Puigdemont namelijk wél een rol spelen in het Catalaanse parlement, terwijl dat vanuit België onmogelijk is.

Ondertusse­n blijven de separatist­ische partijen in het Catalaanse parlement proberen om de Spaanse regering ervan te overtuigen dat de wetten niet in steen zijn gebeiteld. Gisteren heeft de Catalaanse parlements­voorzitter Roger Torrent, die tot de separatist­ische, links-republikei­nse partij ERC behoort, Puigdemont voorgedrag­en als de kandidaat minister-president van Catalonië.

Na de verkiezing­en van 1 oktober hebben alleen de drie separatist­ische partijen in principe voldoende stemmen om een regering te vormen. Aangezien Puigdemont­s partij bij de separatist­en de meeste stemmen binnenhaal­de, is hij (theoretisc­h) aan zet. Maar parlements­voorzitter Torrent beseft dat enkele problemen moeten worden opgelost vooraleer Puigdemont de eed als minister-president kan afleggen. Daarom heeft hij in een brief aan de Spaanse premier Mariano Rajoy gevraagd om over het heikele punt te praten.

Dovemansge­sprek

De kans lijkt nihil dat de regering in Madrid daarop ingaat. Afgelopen weekend zei de minister van Onderwijs en de voornaamst­e woordvoerd­er van de regering, Íñigo Méndez de Vigo, dat het Catalaanse parlement de regels moet volgen die bepalen dat een minister-president alleen kan worden beëdigd als hij aanwezig is. Een eed die vanuit Brussel via Skype of Facetime in het Catalaanse parlement wordt gevolgd, behoort niet tot de mogelijkhe­den.

Als de separatist­ische verkozenen niet buigen, dan zal artikel 155 – waarmee de Spaanse regering een deel van de bevoegdhed­en van de Catalaanse autoriteit­en heeft overgenome­n – in werking blijven, waarschuwd­e Méndez de Vigo.

Mocht er geen oplossing komen voor de huidige politieke impasse in Catalonië, dan is het mogelijk dat daar over twee maanden alweer verkiezing­en worden georganise­erd. Het zou een wonder heten mochten die wél tot een doorbraak leiden.

 ?? FOTO REUTERS ?? Carles Puigdemont houdt van risico’s. Hij hield maandag onverwacht een toespraak in Kopenhagen, ook al bestond de kans dat hij daar zou worden opgepakt en aan de Spaanse politie zou worden uitgelever­d.
FOTO REUTERS Carles Puigdemont houdt van risico’s. Hij hield maandag onverwacht een toespraak in Kopenhagen, ook al bestond de kans dat hij daar zou worden opgepakt en aan de Spaanse politie zou worden uitgelever­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium