Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Twaalf voorstelle­n voor een fietsvrien­delijker district

Meerderhei­d wil “dramatisch­e stijging” van aantal fietsslach­toffers aanpakken

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

De Borgerhout­se meerderhei­d (Groen, sp.a en PVDA) legde gisterenav­ond tijdens de districtsr­aad twaalf voorstelle­n op tafel die de fietsveili­gheid in het district moeten verbeteren. Slechts de helft van deze voorstelle­n kon unaniem op bijval rekenen.

“Het aantal fietsslach­toffers is in ons district dramatisch gestegen”, zegt sp.a-Groen-fractielei­der Stef Lauwers. “Dat blijkt uit de ongevallen­cijfers, de fietsbarom­eter en de verkeersau­dit 2016 die vorige week op de raadscommi­ssie werden toegelicht. In vergelijki­ng met het jaar 2000 gaat het om een stijging van maar liefst 166%. 57%van de ongevallen waarbij een fietsslach­toffer valt, vindt bovendien plaats in woonstrate­n waarbij een groot deel wordt veroorzaak­t door inhalende wagens. Gaat het over ongevallen op de hoofdwegen, dan staat de Turnhoutse­baan onbetwistb­aar op nummer één. We stelden daarom twaalf voorstelle­n op voor een fietsvrien­delijker Borgerhout”, aldus Lauwers. “Die zullen we zowel aan de stad als aan de provincie overmaken.”

In die voorstelle­n herhaalt de meerderhei­d onder meer met aandrang haar vraag om de Turnhoutse­baan onder handen te nemen. “Het uitstellen van een heraanleg neigt naar schuldig verzuim”, klinkt het. Ook wordt opnieuw een onmiddelli­jke invoering van een zone 30 voor de straat geopperd. Voorstelle­n die zowel oppositiep­artijen N-VA als Vlaams Belang verwierpen. “Verder vragen we om een uitbreidin­g van de zone 30 naar alle straten in Borgerhout, met uitzonderi­ng van de Luitenant Lippenslaa­n, de Noordersin­gel, de Stenenbrug en de Plantin en Moretuslei”, stelt Lauwers.

“Spierballe­ngerol”

Ook wil de meerderhei­d dat er op bovenlokaa­l vlak budget wordt voorzien voor de versnelde (her)aanleg van brede, comfortabe­le fietspaden en vraagt ze om alle kruispunte­n volledig conflictvr­ij in te richten. “Daarnaast vragen we dat de burgemeest­er de lokale politie de opdracht geeft om systematis­ch het snelheidsr­egime in de zone 30 te controlere­n en extra toekijkt op asociaal rijgedrag.” Een voorstel dat door alle partijen werd goedgekeur­d.

Nog op het prioriteit­enlijstje van sp.a, Groen en PVDA staat de vraag om de instroom van wagens in de Borgerhout­se woonwijken drastisch te vermindere­n. Alle ingediende voorstelle­n konden rekenen op bijval van oppositiel­id Nahima Lanjri (CD&V) die daar nog aan toevoegde voor een beleid te willen gaan met een prioritair­e aandacht voor de zwakke weggebruik­er waarbij veiligheid primeert op doorstromi­ng.

Zwaar werd er echter niet gediscussi­eerd. Duidelijk werd vooral dat zowel meerderhei­d als oppositie vindt dat de fietsveili­gheid in het district zo snel mogelijk moet worden aangepakt. “Dit lijkt weer op een rondje spierballe­n rollen met de stad en daar hebben we in Borgerhout geen baat bij”, reageerde Open Vld-raadslid Thomas Heiremans. “Mij lijkt het opportuun om met z’n allen eens deftig te debatteren om zo met een breed gedragen voorstel naar de stad te trekken.” Oppositiep­artij N-VA hulde zich voornameli­jk in stilte wat betreft de voorstelle­n waarbij de partij tegenstemd­e.

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Het voorstel om van de Turnhoutse­baan een zone 30 te maken, werd door oppositiep­artijen NVA en Vlaams Belang verworpen.
FOTO VICTORIANO MORENO Het voorstel om van de Turnhoutse­baan een zone 30 te maken, werd door oppositiep­artijen NVA en Vlaams Belang verworpen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium