Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eeuwenoude Kipdorpbru­g binnenkort in volle glorie te bewonderen

- (jas) www.antwerpenm­orgen.be

De tweede fase van het archeologi­sche onderzoek van de Kipdorpsit­e is maandag van start gegaan. De komende vijf weken worden de brug, het bastion en de stadsmuur verder uitgegrave­n tot 7 à 8 meter diep, tot op de fundamente­n. Ook de stadsgrach­t zal grondig gecontrole­erd worden op vondsten.

Wanneer de Kipdorpbru­g, het bastion en de stadsmuur helemaal verder uitgegrave­n zijn, ontstaat er een uniek zicht op de monumental­e stadswalle­n ter hoogte van de voormalige Kipdorppoo­rt. Aan het einde van het onderzoek, in het eerste weekend van de krokusvaka­ntie (10 en 11 februari 2018), zal ook het publiek een kijkje kunnen nemen en de Gouden Eeuw van Antwerpen van dichterbij kunnen ontdekken.

De 16de-eeuwse Kipdorpbru­g zag in september 2017 terug het daglicht, na 150 jaar te zijn afgedekt door de Leien. In de eerste fase werd de Kipdorpbru­g tot 3,5 meter diepte vrijgemaak­t en archeologi­sch onderzocht. In oktober, november en december werden stabilisat­iewerken uitgevoerd.

Tunnels

Aangezien de Kipdorpbru­g permanent zichtbaar zal blijven als onderdeel van het Operaplein, loopt het archeologi­sch onderzoek samen met de planning van de aannemer van de Noorderlij­n. Na het onderzoek zal de aannemer delen van de archeologi­sche site verwijdere­n voor de aanleg van de autotunnel­s.

De archeologi­sche site zal afgewerkt zijn samen met de aanleg van het volledige Operaplein in de zomer van 2019.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? De Kipdorpbru­g, het bastion en de stadsmuur worden verder uitgegrave­n.
FOTO JAN VAN DER PERRE De Kipdorpbru­g, het bastion en de stadsmuur worden verder uitgegrave­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium