Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Moderne autodieven riskeren tot 8 jaar cel

Litouwse bende ook in Antwerpen actief

- (vdaa)

Rechtbank Het Openbaar Ministerie heeft tot 8 jaar cel geëist tegen een Litouwse criminele organisati­e die gespeciali­seerd is in het stelen van dure Range Rovers, het opzetten van cannabispl­antages en fraude via het internet.

De politiedie­nsten in België, Nederland en Duitsland maken al jaren jacht op de Litouwse misdaadorg­anisatie. Maar ondanks de inspanning­en van politie en justitie, is het criminele netwerk tot op vandaag nog actief. Het parket van Antwerpen vervolgt 22 leden van het netwerk wegens lidmaatsch­ap van een criminele organisati­e, autodiefst­allen, heling, inbraken en inbreuken op de drugswetge­ving.

De federale politie en het Openbaar Ministerie linken de Litouwse dievenbend­e aan de diefstal van minstens zeven peperdure Range Rovers. “Het ging om een zeer strak gestructur­eerde en zeer goed georganise­erde bende”, aldus de openbare aanklager. “Ze hanteerden telkens dezelfde werkwijze, die ze ook steeds verder verfijnden.”

Blanco sleutel

Die werkwijze was erop gericht om bij diefstalle­n zo weinig mogelijk schade aan te richten aan de voertuigen. Zo werd in de achterdeur een opening geboord, zodat ze toegang kregen tot de bedrading om de deur te kunnen openen. Vervolgens manipuleer­den ze de boordcompu­ter, zodat de software van de wagen op een blanco sleutel kon worden gezet. Daarna schakelden ze het ‘track&trace’-systeem uit en reden ze weg met de Range Rovers. De bende zorgde ervoor dat de auto’s zo snel mogelijk ‘weggewerkt’ werden. Een van de gestolen voertuigen werd onmiddelli­jk naar het havengebie­d in Rotterdam gebracht. Toen de politie de wagen aantrof, stond die al in een container die klaar was om verscheept te worden. Een andere gestolen Range Rover werd aan de grens tussen Duitsland en Polen aangetroff­en in een vrachtwage­n met gedroogde bloemen.”

De bende sloeg onder meer toe in Brecht, waar ze een Range Rover van de oprit van de eigenaars stalen. Ook de luchthaven­parking in Zaventem was een van hun favoriete werkterrei­nen.

De criminele organisati­e beschikte over eigen transportb­edrijven om gestolen goederen te verschepen. In Antwerpen hadden ze dan weer een aantal appartemen­ten, waar de politie tijdens huiszoekin­gen inbrekersm­ateriaal en gestolen goederen aantrof. “We hebben te maken met een polycrimin­ele organisati­e, die zich niet alleen met de diefstal van SUV’s bezighield. De groep verhandeld­e ook gestolen auto-onderdelen en een aantal leden specialise­erde zich in het opzetten van cannabispl­antages. Anderen hielden zich dan weer bezig met fraude via het internet. Alles draaide om geldgewin. De winsten vloeiden weg naar de top van de organisati­e in Litouwen”, zegt de openbare aanklager.

De Boksers

In Nederland en België werd de bende geleid door Airidas K. en Saulius B. Hun groep werd in het milieu ‘De Boksers’ genoemd, omdat de leden ervan vooral in kickbokscl­ubs in Litouwen werden gerekrutee­rd. “De organisati­e kende een vlotte instroom van nieuwe leden. Telkens als er leden werden opgepakt, werden die snel vervangen. We weten dat deze organisati­e tot op vandaag nog actief is. Helaas zijn we er nog niet in geslaagd om helemaal door te dringen tot de top van de organisati­e”, zegt de openbare aanklager. “Kopstuk Saulius B. hebben we bijvoorbee­ld nog niet kunnen vinden. Hij is nog steeds voortvluch­tig.”

Ook in Nederland en Duitsland lopen er nog strafrecht­elijke onderzoeke­n naar de criminele feiten die toegeschre­ven worden aan de Litouwers. De meeste bendeleden ontkennen iedere betrokkenh­eid bij de feiten. Anderen laten verstek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium