Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zonder Samen valt duidelijke keuze weg”

Burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) gaat opnieuw voor burgemeest­erschap

- JAN STASSIJNS, BELGA

Als het van Bart De Wever (NVA) afhangt, blijft hij ook na de lokale verkiezing­en in oktober burgemeest­er van Antwerpen, en bij voorkeur met dezelfde coalitie. Hij brak ook een lans voor minder “feitelijke apartheid”, uitspraken die hem meteen op kritiek kwamen te staan van sp.a en Groen.

“Als ik terug verkozen ben en ik zou terug burgemeest­er kunnen zijn, dan blijf ik zes jaar.” Dat zei Antwerps burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) gisterocht­end op Radio 2 tijdens de Burgemeest­ersmaratho­n. Over wie de tweede plaats op de N-VA-lijst in Antwerpen zal innemen, wilde hij nog geen uitspraken doen. “Dat zou het domste zijn wat een mens kan doen.”

De Wever mikt op 30% voor zijn partij bij de gemeentera­adsverkiez­ingen in oktober. “Dat is wat ik in mijn hoofd heb als geslaagde uitslag”, aldus De Wever. In 2012 haalde N-VA in Antwerpen 37,7%. Hij zou ook graag met de huidige coalitie met Open Vld en CD&V blijven verder besturen.

Volgens De Wever heeft de breuk binnen het linkse project Samen, van sp.a en Groen, op hem niet zo’n impact. “Het beeld van de vierkoppig­e draak blijft overeind.” Daarmee doelt hij op de linkse partijen sp.a, Groen, PVDA en vermoedeli­jk ook de CD&V van Kris Peeters. Wel geeft De Wever aan dat hij een voorkeur heeft voor heldere keuzes, die nu wat wegvallen door de breuk. “Er was een duidelijk links blok, dat op bijna alle vlakken het tegenoverg­estelde zegt van wat ik zeg. Door de versplinte­ring ontstaat nu het beeld van een Mexicaans leger met verschille­nde lijsten en lijsttrekk­ers”, aldus De Wever. “Het maakt de optelsom na de verkiezing­en iets complexer.”

100% blanke evenemente­n

Een duidelijke keuze in zijn beleid van de voorbije jaren was de ‘war on drugs’. En dat moet voor De Wever een toppriorit­eit blijven. “Ik kan niet beletten dat drugs worden ingevoerd of dat mensen drugs gebruiken. Maar je moet wel de afgeleide criminalit­eit en de overlast indijken. Je moet doen wat je kan om die handel te ontwrichte­n en zeker de criminalit­eit die errondhang­t.”

Nog een belangrijk­e strijd die De Wever in zijn stad ziet, met 175 nationalit­eiten, is die tegen de “feitelijke apartheid”. “Groepen van mensen leven echt naast elkaar, gaan nauwelijks huwelijken met elkaar aan, gaan niet naar elkaars feestjes. Ze leven wel in vrede samen, maar eigenlijk in apartheid. Dat moet je proberen te doorbreken”, zegt De Wever, die dit fenomeen ook bij cultuurpar­ticipatie of de deelname aan het publieke leven ervaart. “Bepaalde evenemente­n zijn bijna 100% blank.”

Een uitspraak die meteen veel reactie uitlokte. Onder meer kersvers (onafhankel­ijk) Antwerps sp.a-kopstuk Jinnih Beels stelt dat “het beleid van de laatste jaren net nog meer in de hand heeft gewerkt dat we naast elkaar leven”. Beels wijst op eerdere verklaring­en van De Wever over Borgerhout. Ze stelt dat De Wever weigert om jongeren te woord te staan en bepaalde gemeenscha­ppen stigmatise­ert. “Eerst een inclusief beleid voeren en dan kan je participat­ie verwachten”, aldus de voormalige politiecom­missaris.

“Handen in elkaar slaan”

Groen-kopstuk Wouter Van Besien wijst de burgemeest­er er dan weer op dat het de N-VA was die de afgelopen negen jaar bevoegd was voor integratie. “Voer echte praktijkte­sten in, richt een diversitei­tsraad op die zich over de stedelijke realiteit buigt, en investeer in middenveld en op het terrein”, lanceert Van Besien enkele concrete voorstelle­n die een stap vooruit kunnen betekenen. “Het Vlaamse en Antwerpse integratie­beleid staan vooral in teken van besparing en niet in het teken van resultaten. Veel Antwerpena­ren nemen zelf initiatief om die dreigende kloof te overbrugge­n. Zij missen erkenning en steun van dit stadsbestu­ur. De handen in elkaar slaan zou ons al een stuk verder brengen.”

Voor Van Besien is Antwerpen een stad met enorm veel mogelijkhe­den. “Integratie is van essentieel belang voor een samenlevin­g in evenwicht. Het is de verantwoor­delijkheid van het beleid om de dreigende segregatie te voorkomen. In Antwerpen zetten veel mensen hun schouders onder die integratie en dat samenleven, maar het beleid laat hen in de steek.”

 ?? FOTO ISOPIX ??
FOTO ISOPIX
 ?? FOTO KRIS VAN EXEL ??
FOTO KRIS VAN EXEL
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium