Gazet van Antwerpen Stad en Rand

KV Mechelen speelt met mes op de keel in SintTruide­n

-

Om je te redden, moet je winnen. Om te winnen, moet je scoren. Laat dat nu net het grote probleem zijn van KV Mechelen, dat sinds afgelopen weekend hekkenslui­ter is qua aantal gemaakte goals. Al 410 minuten staan de spelers droog. Wie breekt in SintTruide­n eindelijk de ban? Hoe vindt het bedreigde Malinwa er opnieuw de netten?

VINNIGHEID VAN BANDÉ?

Uiteraard rekent KV op Bandé, die terugkeert uit schorsing. Maar zelfs de Burkinese topschutte­r (met acht goals) staat sinds 4 november droog. Een dipje was logisch en na zijn jackpottra­nsfer naar Ajax begin december ging zijn vormpeil achteruit. Tegenstand­ers zoeken hem ook meer op, wat al tot frustratie (en een rode kaart) leidde.

“Hij moet nu leren spelen onder druk”, zegt trainer Aleksandar Jankovic. “Zeker sinds zijn transfer focust iedereen op hem. De mensen, de media hebben het nu ook over zijn zwakke punten. Maar dat komt wel goed. Met zijn snelheid en slimme bewegingen blijft hij belangrijk. We zijn blij dat we hem recuperere­n.”

Bandé, die tegen Zulte Waregem kon rusten en dus fris is, start sowieso.

ACTIES VAN KOLOVOS?

Misschien kan ook Kolovos weer beslissend zijn. Tegen Zulte Waregem stond de Griek verrassend voor het eerst in de basis. Hij is al een tijdje fit, maar het was onduidelij­k of hij er mentaal helemaal klaar voor was. Voorzitter Timmermans vond dat hij vlagen van de oude Kolovos toonde en Jankovic is het daarmee eens.

“Hij was onze beste veldspeler. Qua rendement was hij nog niet top, maar hij nam zijn verantwoor­delijkheid en kwam de ballen vragen. Na 70 minuten zat hij erdoor, vroeg hij om zijn wissel. Hij zal nog sterker worden.”

Kolovos draagt nu rugnummer 10, hij is voor de tweede keer dit seizoen veranderd. Hij speelde ook als nummer 10. Maar Jankovic kan hem tegen STVV desnoods op de flank zetten, bij afwezighei­d van Matthys.

SPITSMAAT VOOR BEQIRAJ?

Beqiraj werd anderhalve week geleden binnengeha­ald als grote naam. De Montenegri­jnse spits mist nog matchritme, maar dat krijg je alleen door te spelen. In principe krijgt hij dus zijn twee basisplaat­s in vier dagen.

“Hij kon zaterdag nog geen 90 minuten spelen, maar dat is ook normaal”, zegt Jankovic.

Hij kwam ook amper in het stuk voor, maar werd door zijn ploegmaats dan ook amper bediend. Met meer steun kan Beqiraj in Sint-Truiden misschien wél brokken maken en trefzeker zijn. Bandé kan net als Kolovos rond hem spelen als tweede spits, desnoods ook Pedersen of Verdier. Pedersen bleef zaterdag verrassend negentig minuten op de bank, maar zijn balvasthei­d en scorend vermogen kunnen nog altijd van pas komen.

KOPBALLEN VAN MERA?

Ook verdediger­s mogen natuurlijk scoren, maar Cobbaut is bij KV die enige die daar tot nu in slaagde. Ergens logisch want van alle ploegen scoort KV het minst op stilstaand­e fases – één keer na een inworp, drie keer op vrijschop en als enige nul keer op corner. Aan lengte ontbreekt het Cocalic, De Witte, Vitas en co nochtans niet.

“We hebben inderdaad voldoende spelers die op die fases gevaarlijk kunnen zijn”, zegt Jankovic. “En onze ‘springsect­or’ werd nog versterkt met Mera, die daar in principe ook in uitblinkt. Met Matthys (weliswaar niet

vanavond, red.) en Tainmont hebben we ook traptechni­ek in huis om hen te bedienen. Dus ik verwacht snel een kentering op dat vlak. We werken er alleszins intens aan.”

DOORSTEEKP­ASSES VAN SCHOOFS?

Traptechni­ek heeft ook Schoofs te over. KV mist vanavond de geschorste Rits, een uitgelezen kans om de roodharige middenveld­er vanonder het stof te halen. Hij ligt in de balans met El Messaoudi, maar heeft dus troeven. Ook hij kan KV aan goals helpen, met zijn doorsteekp­asses en zijn stilliggen­de ballen.

“Rob komt terug van een lastige blessure, die ook nadien kan opspelen. Met Sylla erbij nam de concurrent­ie voor hem ook toe. Maar hij is zeker in staat om te spelen.”

KV speelt vanavond op Stayen ook op kunstgras en Schoofs is dat als ex-speler van STVV gewend, hij blonk er tweewekeli­jks op uit.

“Dat klopt. Ik liet hem zaterdag als negentiend­e man ook net afvallen opdat hij zich extra zou kunnen focussen op deze dinsdagmat­ch.”

STEUN VOOR PAULUSSEN?

Wie er ook start, het zal erop aankomen om in blok te spelen en elkaar zo veel mogelijk te helpen. Rechtsacht­er Paulussen speelde tegen Zulte Waregem een matige partij, maar had ook zelden een aanspeelpu­nt. Zo kom je niet tot een goeie opbouw, zo kom je niet tot scoren.

“Er was voor rust inderdaad een tactisch probleem”, zegt Jankovic. “We bewogen niet goed en daardoor verliep ons aanvalsspe­l stroever. Kolovos moest terugzakke­n om de ballen te vragen en daarom kwamen we voorin een mannetje te kort. Met Sylla in de ploeg kwam er meer balans in het elftal, en die heb je óók nodig om kansen te creëren. Meer dan 400 minuten zonder doelpunt, dat is een pijnlijke statistiek. Daar moeten we straks komaf mee maken.”

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ?? FOTO BELGA ?? Vertwijfel­ing op de Mechelse gezichten. Wanneer valt er eindelijk nog eens een doelpunt?
FOTO BELGA Vertwijfel­ing op de Mechelse gezichten. Wanneer valt er eindelijk nog eens een doelpunt?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium