Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik hoop dat cricket net zo populair wordt als voetbal”

Abdulrashi­d wil vluchtelin­gen wegwijsmak­en via cricket Abdulrashi­d werkt als jeugdwerke­r bij JES vzw, maar speelt ook in de Belgi sche nationale cricketplo­eg.

- MAAIKE FLOOR

Cricket gebruiken om jonge vluchtelin­gen te helpen integreren, dat is het plan van Antwerpena­ar Abdulrashi­d Karim Dostikhel (26). Tegelijker­tijd wil hij de sport ook weer populair maken in België, het land dat cricket heeft uitgevonde­n. “Al zijn er weinig Belgen die dat weten.”

Het lijkt een typisch Engelse sport, maar het zijn Vlaamse migranten geweest die cricket rond 1500 in Engeland hebben geïntroduc­eerd. In die periode kwamen veel Vlamingen in Engeland werken als wevers en in hun vrije tijd ‘ketsten ze met de krik’. Daar vloeide het woord cricket uit voort.

“Het is doodzonde dat de sport in België niet zo populair is als in de meeste Engelstali­ge landen. Daar wil ik veranderin­g in brengen.” Abdulrashi­d schreef samen met mensen van vzw Kras-Noord een project uit dat via de burgerbegr­oting 15.000 euro steun kreeg van het district Antwerpen. Daarmee wil hij nu materiaal aankopen en vijf evenemente­n organisere­n in Antwerpen.

“Een eerste evenement vindt plaats op zondag 8 april in Park Spoor Noord. “Behalve het promoten van de sport, wil ik dan ook voor lekker eten zorgen uit onder andere Afghanista­n. Cricket is populair in een aantal landen waar vluchtelin­gen vandaan komen. Hen wil ik laten integreren via cricket. Ze kunnen contacten leggen, mensen leren kennen, veel bijleren over onze maatschapp­ij en focussen op sport en studeren. Zo is de kans ook kleiner dat ze foute keuzes maken.”

Rode Duivels

Als de vluchtelin­gen geïntegree­rd zijn, kunnen zij op hun beurt weer een coach worden voor Belgische jongeren om cricket onder de knie te krijgen. Ik wil cricket naar elke school brengen. Zelf ben ik schoolspot­ter geweest bij de stad, dus ik ken veel scholen. Momenteel ben ik jeugdwerke­r bij JES vzw en werk ik als vrijwillig­er bij de school Marco Polo. Daar zal ik beginnen, daarna wil ik met de internatio­nale school samenwerke­n. Veel kinderen die daar op school zitten, kennen cricket al.”

Zelf speelt Abdulrashi­d in de nationale ploeg van België. Na een moeilijke vlucht vanuit Afghanista­n heeft Abdulrashi­d ondertusse­n zijn leven in Antwerpen opgebouwd. Vorig jaar was hij nog een van de rolmodelle­n in een proefproje­ct van staatssecr­etaris Theo Francken (N-VA), om Afghaanse jongeren te leren over onze cultuur en maatschapp­ij. “We staan ook in contact met de Antwerp Cricket Club, die op de terreinen aan het Middelheim­park speelt. Ik droom ervan om ooit een terrein te realiseren in Park Spoor Noord. En ik droom ervan dat alle Belgen ooit even hard voor het crickettea­m supportere­n als voor de Rode Duivels. Dat zal zeker gebeuren. Ik weet alleen nog niet wanneer.”

ABDULRASHI­D KARIM DOSTIKHEL

Cricketspe­ler “Als de vluchtelin­gen geïntegree­rd zijn, kunnen zij op hun beurt weer een coach worden voor Belgische jongeren om cricket onder de knie te krijgen.”

 ??  ?? HERREGODS
FOTO JORIS
HERREGODS FOTO JORIS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium