Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Opnieuw heel wat Belgen ingesneeuw­d

-

In de Alpen heeft het de laatste 19 jaar niet meer zo hard gesneeuwd. Duizenden skitoerist­en – onder wie ook heel wat Belgen – zitten vast in dorpen die van de wereld zijn afgesloten. Maar net dit soort heroïsche verhalen zal volgens de touroperat­ors volgend jaar voor een stormloop op de winterse bergen zorgen.

Op sommige plaatsen in Oostenrijk, Frankrijk, Zwitserlan­d en Italië is in de laatste dagen tot meer dan 4 meter sneeuw gevallen. “Het gevolg van een langgerekt front dat heel wat neerslag meebracht van over de oceaan”, zegt weerman David Dehenauw.

“Omdat de temperatur­en bovendien als een jojo op en neer gaan, krijgen de sneeuwlage­n nooit de kans om zich goed te hechten. Dat maakt de kans op lawines enorm groot”, vult zijn collega Frank Deboosere aan. Hij voorspelt nu eerst wat goede dagen in de bergen, waardoor de toeristen die vastzitten niet hoeven te wanhopen.

Paniek heerst er voorlopig ook niet onder de Belgische toeristen. “We volgen de instructie­s van de lokale autoriteit­en”, zegt Gileen Van der Vennet (35) uit Maldegem. Zij zit met een groep van 45 Belgen vast in Neustift op de Stubaier Gletscher. “In plaats van te skiën hebben we onze bus uit de sneeuw gegraven in de hoop snel te kunnen vertrekken. Sinds zaterdag is hier 2 meter sneeuw gevallen. We zitten letterlijk gevangen in dit dorp. Voorlopig hebben we nog genoeg eten in het hotel, maar veel langer mag dit niet meer duren. We hopen dat de lawines die ze uitlokken met dynamiet het gevaar doen wijken en we naar huis kunnen.”

Sneeuwzeke­rheid

Ironisch genoeg zullen de nieuwsberi­chten die we de laatste maanden al een aantal keer hoorden over ellende door te veel sneeuw, volgend jaar het aantal winterspor­ters doen stijgen. “We zagen dit seizoen al een stijging van 1,5%. Vorige jaren noteerden we telkens een daling”, zegt Piet Demeyere van touroperat­or TUI. “Mensen vergeten de ellende en onthouden dat er sneeuwzeke­rheid is in de bergen.”

 ??  ?? Gileen zit vast in Neustift in Oostenrijk. “We hebben onze bus uit de sneeuw gegraven in de hoop snel te kunnen vertrekken.”
FOTO RR
Gileen zit vast in Neustift in Oostenrijk. “We hebben onze bus uit de sneeuw gegraven in de hoop snel te kunnen vertrekken.” FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium