Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bedrijven bang voor populisme

-

Europese CEO’s zijn nergens banger voor dan populisme. Hun Amerikaans­e collega’s maken zich vooral zorgen over cyberaanva­llen.

Ruim vier op de tien CEO’s in WestEuropa maken zich ‘extreem veel’ zorgen over het oprukkende populisme. Ze beschouwen dat als de grootste bedreiging voor de groeivooru­itzichten van hun bedrijf. Populisme is nog bedreigend­er dan overregule­ring, geopolitie­ke onzekerhei­d, cyberaanva­llen en terrorisme. Dat valt op te maken uit de resultaten van een enquête onder bedrijfsle­iders die de consultanc­ygroep PwC jaarlijks uitvoerde. Er werden 1.293 CEO’s in 85 landen ondervraag­d. Het rapport werd bekendgema­akt in het Zwitserse bergdorp Davos, waar wereldleid­ers uit de politiek en het bedrijfsle­ven samenkomen voor het Wereld Economisch Forum.

Opmerkelij­k is dat Europese bedrijfsle­iders veel bezorgder zijn over het gevaar van populisme dan hun Amerikaans­e collega’s. Cyberaanva­llen jagen de Amerikaans­e bedrijfsle­iders de meeste schrik aan. Wereldwijd zorgt populisme bij 35% van de CEO’s voor veel bezorgdhei­d. Een vergelijki­ng met eerdere jaren is niet mogelijk, omdat het de eerste keer is dat deze bedreiging in de vragenlijs­t is opgenomen. “Zakenlui hebben meer en meer af te rekenen met de gevolgen van veranderen­de samenlevin­gen, zoals populisme en terrorisme, in plaats van risico’s die te maken hebben met kapitaal, markten of crisisbest­endigheid”, zegt PwC-topman Bob Moritz. Als voorbeelde­n noemt hij de Brexit en het separatism­e in Catalonië.

De voornaamst­e boodschap van PwC is dat de CEO’s zeer positief zijn over de groeivooru­itzichten van hun bedrijf. Meer dan de helft denkt nu dat die vooruitzic­hten verbeteren, tegenover 15% in 2015. In België denkt zelfs 63% dat.

 ??  ?? FOTO BELGAIMAGE De Brexit, waarvan de Britse minister van Buitenland­se Zaken Boris Johnson een grote voorstande­r is, is een kopzorg voor zakenlui.
FOTO BELGAIMAGE De Brexit, waarvan de Britse minister van Buitenland­se Zaken Boris Johnson een grote voorstande­r is, is een kopzorg voor zakenlui.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium