Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Veel bombast, weinig inhoud

-

Lady Gaga zou eigenlijk vorig jaar al naar het Antwerpse Sportpalei­s komen, maar toen werd de hele Europese tournee verplaatst omdat ze na aanhoudend­e pijn het ziekenhuis in moest. Goed dat ze toen de tijd genomen heeft om weer op krachten te komen, want de show die ze gisteravon­d presenteer­de, oogde behoorlijk spectacula­ir. Alleen haalde de vorm het te vaak op de inhoud.

Eerlijk: de laatste keren dat we Lady Gaga (31) op een podium zagen staan, waren we daar niet meteen van onder de indruk. Tijdens haar duoconcert­en met Tony Bennett viel ze wel érg licht uit naast de legendaris­che crooner die haar grootvader had kunnen zijn, en ook de concerten ter promotie van het geflopte

Artpop hadden de diepgang van een leeg blad papier. Het verklaart wellicht waarom het Sportpalei­s dit keer niet uitverkoch­t raakte, en het geduld van wie er wel was, werd flink getest, want juffrouw Gaga verscheen met een half uur vertraging. Nog een geluk dat het publiek zich blind kon staren op een grote aftelklok.

Op haar jongste cd Joanne heeft de Amerikaans­e superster haar toon enigszins gemilderd. Zelf noemt ze het haar meest persoonlij­ke plaat tot nog toe. Meer ballads en pure pop. Minder protserige musicalson­gs en glitterdis­co. Leid daar evenwel niet uit af dat ze tegenwoord­ig sobere optredens geeft, want dat is geen woord dat deel uitmaakt van haar vocabulari­um.

Uitklapbar­e podia

Vrijwel alles wat op het enorme podium los of vast zat, kon door gebruik van moderne hydraulica op en neer. Op een gegeven moment daalden er zelfs podia naar beneden die zodanig uitklapten dat ze van de ene kant van het Sportpalei­s naar de andere kon huppelen. Goed voor de nodige ooh’s en aah’s.

Aan spektakel sowieso geen gebrek: uiteraard wisselde Gaga om de vijf voet van outfit, was er vuurwerk, schoten er vlammenwer­pers door de zaal, tuimelden er dansers voorbij en werd het geheel ondersteun­d door een oogverblin­dende videoshow. Op een gegeven moment, net nadat de zangeres tijdens het dansen even haar evenwicht verloor, zakte ze zelfs létterlijk door de grond. Het zag er, kortom, vreselijk verbluf- fend uit, maar emotioneel ráken deed ze niet.

Millimeter­regie

Kon ook moeilijk in een productie waar elke pas tot op de millimeter geregissee­rd werd. En ja: ze verkondigd­e als vanouds de gebruikeli­jke ‘wees jezelf’-boodschap en uiteraard werd die door de ‘kleine monsters’, zoals ze haar fans noemde, op luid gejoel onthaald. Gemeend, en tegelijk toch gratuit: het is Lady Gaga ten voeten uit. Ze profileerd­e zich iets meer als rockchick dan vroeger, met schreeuwer­ige gitaren en denderende mokerdrums. Subtiel, vraagt u? Niet meteen. Het best waren nog oude hits als

Just Dance en Telephone. En met het tot pianoballa­d verbouwde

The Edge Of Glory illustreer­de ze alleszins dat ze écht kon zingen, iets wat ze eerder in de show behoorlijk goed verborgen had weten te houden. Het was een van de weinige ogenblikke­n dat er echt een vrouw van vlees en bloed op het podium stond, in plaats van een op Duracell-batterijen aangedreve­n popicoon in doorkijkli­ngerie. Zulke passages hadden er gerust wat meer mogen zijn. Maar het bleef bij dit ene, eenzame hoogtepunt.

 ??  ?? Lady Gaga tijdens haar huidige Joanne World Tour in Milaan. Gisteren in Antwerpen waren fotografen niet welkom.
FOTO ISOPIX
Lady Gaga tijdens haar huidige Joanne World Tour in Milaan. Gisteren in Antwerpen waren fotografen niet welkom. FOTO ISOPIX
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium