Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dendoncker wil deze week weg

Rode Duiivell hoopt op transfer naar West Ham vóór Marc Coucke ziijjn iintrede doet biijj Anderllech­t

- JÜRGEN GERIL, SVEN CLAES

Goed nieuws voor Leander Dendoncker (22): West Ham stuurde dit weekend topscouts naar Genk Anderlecht (01). Minder goed nieuws: Dendoncker speelde niet zijn beste match. Toch hoopt de Rode Duivel vurig dat The Hammers hem nu nog transferer­en. De verdediger/ middenveld­er wil liefst vertrekken, want hij heeft geen echte garanties dat toekomstig RSCAvoorzi­tter Marc Coucke in juni weer niet onrealisti­sch veel geld vraagt.

Anderlecht beloofde aan Leander Dendoncker dat hij volgende zomer weg mag voor 15 miljoen euro. Schappelij­k. Voor die prijs en met zijn profiel kan de West-Vlaming in juni wel bij enkele mooie Europese subtoppers terecht. Ideaal ook om het seizoen af te werken bij Anderlecht en daarna met de Rode Duivels naar het WK te gaan, zo werd toch gedacht.

Remember Proto en Berrier

Alleen werd die belofte gemaakt door het vertrekken­de Anderlecht­bestuur. Ze is niet contractue­el bepaald en dus heeft Dendoncker weinig tot geen garanties dat toekomstig voorzitter Marc Coucke straks niet beweert: Leander ligt hier nog vast tot 2021. 15 miljoen? Dat heb ik nooit gezegd.

Daarbij komt dat de clan-Dendoncker bezorgd is door Couckes voorgeschi­edenis met Proto en Berrier bij KV Oostende. Aan hen had de zakenman gezegd dat hij zou meewerken aan een transfer zonder bedragen te specificer­en. Dat leidde uiteindeli­jk tot hevige transferdi­scussies en ontgoochel­ingen. Berrier zat daardoor zelfs twee maanden in de Oostendse B-kern.

Nu de vertrekvoo­rwaarden voor Dendoncker nog op papier laten zetten, is zo goed als onmogelijk, omdat Anderlecht al in de overnamefa­se zit en Coucke zich wettelijk niet mag moeien en ook geen moment de indruk wil wekken dat hij dat wel doet. Wat maakt dat Dendoncker kampt met onzekerhei­d en wil voorkomen dat hij over zes maanden weer vasthangt aan een afschrikwe­kkende, onrealisti­sche transferpr­ijs. En West Ham biedt hem een uitweg.

De interesse van The Hammers is heel concreet. Zondag in de Genkse Luminus Arena werd Dendoncker­s vertrouwen­sman Peter Smeets gespot met Stuart Pearce en Tony Henry, respectiev­elijk de assistent-coach van manager David Moyes en het hoofd scouting van de Londense club. Zij lieten zich uitgebreid informeren, maar zagen Dendoncker in Genk na enkele goeie wedstrijde­n wel een erg matige eerste helft spelen. In de tweede helft – met andere noppen onder zijn schoenen – stond hij gelukkig steviger op zijn benen en maakte hij meer indruk.

Of dit volstaat om de transfer door te drukken, valt af te wachten. Dendoncker is alvast erg gecharmeer­d door West Ham, omdat hij ervan overtuigd is dat hij bij de elfde uit de Premier League genoeg speelkanse­n zal afdwingen met het oog op het WK. Erg belangrijk, want als hij Anderlecht ruilt voor een rol als bankzitter in Engeland, riskeert hij het wereldkamp­ioenschap alsnog te missen. Bovendien hadden de echt grote clubs zoals Man United – die hem vorig jaar volgden na zijn topseizoen – hem aangeraden om nog een tussenstap te zetten in een grote competitie.

Veto van Hein

West Ham voldoet dus aan al die eisen, maar willen The Hammers ook voldoen aan de huidige eisen van Anderlecht? Trainer Hein Vanhaezebr­ouck stelde al zijn veto tegen een vertrek van Den- doncker, omdat hij te belangrijk is. Maar omdat Coucke zich nu nog niet mag moeien, heeft paars-wit ook geld nodig als het straks nog een topspits wil halen. Dilemma’s alom dus, die de nervositei­t doen stijgen.

Toch mag worden aangenomen dat Anderlecht overstag gaat als West Ham deze week minstens 20 miljoen biedt, 5 miljoen meer dan wat volgende zomer zou volstaan. Al willen The Hammers hem misschien nog eens scouten, morgen tegen Waasland-Beveren of zondag tegen Standard. Ook niet ideaal, want voor Anderlecht is het beter sneller duidelijkh­eid te hebben, zodat het ook zelf nog iets kan doen op de transferma­rkt.

 ??  ?? Leander Dendoncker: klaar om elders naartoe te reizen.
FOTO BELGA
Leander Dendoncker: klaar om elders naartoe te reizen. FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium