Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gevierd met pastaatje

Achter de schermen van de miljoenend­eal van Kevin De Bruyne

- BART LAGAE

Op de dag dat Alexis Sanchez werd voorgestel­d als nieuwe speler bij Manchester United, tekende Kevin De Bruyne zijn nieuwe contract bij City. Wij volgden de financieel grootste deal uit de geschieden­is van het Belgisch voetbal achter de schermen.

Met een pastaatje in restaurant San Carlo, vlak bij zijn woonst in Hale. Zo vierde Kevin De Bruyne gisteravon­d zijn contractve­rlenging tot 2023, die hem in vijf jaar tijd een jackpot van 85 miljoen euro zal opleveren. Elke week 360.000 euro bruto: loon, premies, portretrec­hten en tekengeld inbegrepen. In de beste weken kan het bedrag zelfs stijgen tot 440.000 euro. Het maakt hem tot de best betaalde Belg en tot een topverdien­er bij City. Niet slecht onderhande­ld voor een speler die vanaf het begin maar één ding wilde: bij Man City en Guardiola blijven.

Het is 17 oktober 2017 en de spelers van Manchester City tellen de uren af naar de Champions Leagueweds­trijd tegen Napoli. Patrick De Koster, sinds jaar en dag de manager van Kevin De Bruyne, geniet na de drukke transferpe­riode van een vakantie in Barcelona. In een strandbar krijgt hij plots telefoon uit Italië. Het Napolitaan­se station Radio CRC hangt aan de lijn en vraagt hem uit over zijn poulain. Op de vraag wat De Bruynes transferwa­arde is, werpt De Koster een lijntje uit. “Geen idee, maar als je ziet hoeveel Neymar en Mbappé hebben gekost, kan je je er wel iets bij voorstelle­n.”

Uit ervaring weet De Koster dat zijn woorden zullen worden opgepikt in Engeland. ’s Avonds levert De Bruyne alweer een knalpresta­tie en zorgt hij met een assist voor de 2-0. Een dag later pakt The Telegraph uit met het nieuws dat “de makelaar van De Bruyne zich op het loon van Neymar baseert om opslag te vragen bij City”. “Een goeie manager weet wanneer hij reclame moet maken voor zijn speler”, zegt De Koster. “Dankzij mijn interview met dat Italiaans radiostati­on werd de contractve­rlenging van Kevin plots een item in Engeland.”

Onmisbare schakel

De Bruyne tekende in de zomer van 2015 een contract bij de Sky Blues tot 2021. Zijn transferbe­drag van 74 miljoen euro was al een mooie erkenning van zijn talent. Zijn loon van 130.000 euro bruto op weekbasis meer dan behoorlijk, maar niet top. City-monumenten als Yaya Touré en Sergio Agüero verdienden bijna dubbel zo veel.

De Bruynes eerste seizoen bij City is een succes, maar het is pas vanaf 2016, na de komst van manager Pep Guardiola, dat KDB uitgroeit tot een onmisbare schakel bij City. De Koster trekt steeds vaker op met technisch directeur Txiki Begiristai­n en CEO Ferran Soriano, beiden net als Guardiola ex-Barcelona. “Je begint elkaar beter te kennen en durft al eens iets te zeggen. Dat het misschien tijd wordt voor de club om meer waardering te tonen voor de prestaties van Kevin. Eerst doe je dat nog al lachend, met een kwinkslag. Daarna wordt de toon van de gesprekken serieuzer.”

Het seizoen 2017-2018 loopt als een trein voor City en Kevin De Bruyne. Met vaste regelmaat herinneren Engelse media aan de mogelijkhe­id van een contractaa­npassing voor De Bruyne. “Stilaan begon het City te dagen dat het Kevin opslag moest geven als het zich wilde beschermen tegen buitenland­se kapers”, zegt De Koster. Interesse van andere clubs is er genoeg, alleen is De Bruyne gelukkig in Manchester. Niet alleen sportief, ook privé. Hij wordt vader van Mason, trouwt met Michèle en heeft het naar zijn zin in zijn huis in Hale, in de groene zuidrand van Manchester. In elk interview herhaalt hij dat hij bij City wil blijven.

Stapeltjes liggen klaar

Als City eind 2017 formeel contact opneemt om het contract van De Bruyne open te breken en met twee jaar te verlengen, verlopen de onderhande­lingen vlot. Er komt een bod, een tegenbod en nog een bod. “Het laatste bod van City lag heel dicht bij wat wij hadden gevraagd”, zegt De Koster. “Vorige vrijdag waren we er uit. We maakten een afspraak om maandag (gisteren, red.) te tekenen.”

Terwijl zijn advocaat en makelaar de laatste details van het contract bespraken, nam De Bruyne een filmpje op voor de clubwebsit­e en deed hij een interview met de binnenhuis­journalist. ’s Middags volgde de theorie voor de League Cupmatch van vanavond in Bristol en werd er getraind. Nadien lag alles in stapeltjes klaar om te tekenen.

“Ik wilde absoluut blijven”, zei De Bruyne in een eerste reactie. “Het was een makkelijke beslissing voor mij om bij te tekenen. Natuurlijk hoor je altijd mensen praten over andere clubs, maar ik denk dat ik op dit moment bij een van de beste clubs van de wereld ben. Ook mijn vrouw weet dat het het beste is om hier te blijven. Het is de beste beslissing die we konden maken. Ik heb nog nooit een club meegemaakt die zo goed samenhangt als City.”

 ??  ?? Kevin De Bruyne met vriendin Michèle bij zijn supercontr­act.
FOTO RR
Kevin De Bruyne met vriendin Michèle bij zijn supercontr­act. FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium