Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Videoref op WK dankzij Leuvens onderzoek

-

Het staat zo goed als vast dat op het WK bij elke wedstrijd een video assistent scheidsrec­hter (VAR) aanwezig zal zijn. De Internatio­nal Board die waakt over de spelregels zette gisteren het licht op groen op basis van een onderzoek door de KU Leuven. Op 3 maart hakt de FIFA de knoop door.

Terwijl de Belgische Pro League vandaag vergadert over de zin en onzin van de videoref, zijn de hoogste beleidsmak­ers van het wereldvoet­bal overtuigd. De video-assistente­n (VAR) hebben een positieve invloed op het aantal juiste beslissing­en. Zonder VAR zijn 93 procent van de cruciale beslissing­en correct, met VAR loopt het percentage op tot 98,9 procent. Een team van de KU Leuven onderzocht 804 officiële wedstrijde­n in twintig landen en stelde gisteren zijn globale rapport voor aan de Internatio­nal Board in Zürich. Die instantie legt de spelregels van het voetbal vast en adviseert de Wereldvoet­balbond FIFA. De vergaderin­g van gisteren werd voorgezete­n door de Kroatische ex-voetballer Zvonimir Boban.

“Ons rapport is heel positief onthaald”, reageert projectlei­der Werner Helsen vanuit Zwitserlan­d. “We zien een positieve trend in de resultaten en iedereen op de vergaderin­g is overtuigd van de meerwaarde van een video-assistent. We gaan nu door met ons onderzoek tot de algemene vergaderin­g van de FIFA in maart.”

De Leuvense onderzoeke­rs Jochim Spitz en Thibaud Nijsen selecteerd­en sinds maart 2016 14.000 clips die geanalysee­rd werden en voorzien van commentaar. Een schat aan informatie die de discussies over de videoref in het juiste perspectie­f plaatst. Zonder VAR maakte een scheidsrec­hter één fout elke drie matchen. Met de tussenkoms­t van de VAR is dat één om de twintig matchen. Een videoref mag volgens de huidige regels alleen maar tussenkome­n bij duidelijke fouten als penaltyfas­es, doelpunten en rode kaarten.

“Op 3.947 controles van de VAR waren er uiteindeli­jk 41 fouten”, zegt Helsen. “Dat heeft te maken met de menselijke factor. We geloven dat we dat aantal nog naar beneden kunnen halen door onze scheidsrec­hters nog meer te trainen en met vaste teams te werken. De kans is groot dat op de Wereldbeke­r alleen scheidsrec­hters aanwezig zullen zijn die al met een VAR gewerkt hebben.”

In afwachting van de finale beslissing op 3 maart gaat de FIFA nog discussiër­en over hoe de beslissing­en van de videoref aan het grote publiek gecommunic­eerd zullen worden. Op grote schermen of niet? Maar dat er videorefs in Rusland aanwezig zullen zijn, staat zo goed als vast. Dat werd gisteren met zoveel woorden bevestigd door FIFA-bestuurder Philippe Le Floc’h.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium