Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De grootste ontgoochel­ing uit mijn carrière”

Bondscoach Sven Vanthouren­hout verrast: Kevin Pauwels niet naar WK

-

Exit Kevin Pauwels, enter Daan Soete en Quinten Hermans. Bondscoach Sven Vanthouren­hout drukte bij het maken van zijn eerste WKselectie meteen zijn stempel. Gebeten hond Pauwels spreekt van een immense ontgoochel­ing. “Ik had gehoopt erbij te zijn wegens mijn palmares en staat van dienst.”

“Op wereldvlak is deze WK-selectie geen groot nieuws”, opende bondsvoorz­itter Tom Van Damme de persconfer­entie. Maar toen zijn bondscoach zes minuten later verkondigd­e dat Kevin Pauwels niet was geselectee­rd, sloeg het nieuws - althans in Kalmthout - in als een bom. “Dit komt hard aan. Misschien wel de grootste ontgoochel­ing uit mijn carrière”, liet Kevin Pauwels weten.

De stille uit de Noorderkem­pen was de voorbije tien WK’s een certitude en goed voor vier keer brons.

“Op een WK presteerde Kevin altijd sterk. De bond is hem daar ook dankbaar voor. Dat Kevin er niet bij is, is een gevolg van dit seizoen. Het lag niet in de lijn der verwachtin­gen.”

Pauwels behoorde aanvankeli­jk nochtans tot de preselecti­e van vijf certitudes.

“Maar toen stelde ik en vele anderen de vraag of dat wel terecht was. De jongere generatie zit hem al een tijdje op de hielen, en is hem in bepaalde fases al voorbijges­token. Maar wat mij betreft heeft deze niet-selectie geen gevolgen voor de komende WK’s”, aldus Vanthouren­hout, die erbij vertelde dat alleen hij en niet kopman Van Aert de selectie heeft bepaald. En dat er niks is blijven hangen van de TUE-hetze tussen Pauwels en Van Aert vanop het WK van vorig jaar.

Er wel bij: debutanten Daan Soete en Quinten Hermans.

“Quinten acteert nog wat wisselvall­ig, maar kan op zo’n parcours zeker uit de voeten. Daan werd derde op het BK en deed het ook goed in Namen, een parcours vergelijkb­aar met dat van Valkenburg”, zei Vanthouren­hout.

Pauwels eindigde in Namen als vierde, 1’15” voor Soete (negende) en 1’23” voor Hermans (tiende). “Ik heb niets tegen Quinten, maar de laatste tijd ben ik wel meestal voor hem geëindigd”, reageerde Pauwels.

Jongste WKselectie ooit

Vanthouren­hout werd bij het maken en bekendmake­n van de selectie openlijk gesteund door de Wielerbond. Net als zijn werkgever voert de amper 37jarige bondscoach een grondige verjonging door. Voor Klaas Vantornout (35) en Rob Peeters (32) was al een tijdje geen plaats meer. Tom Meeusen (29) en Dieter Vanthouren­hout (32) maakten zelfs nooit aanspraak op een plek op de reserveban­k. Door het ontbreken van Pauwels (33) is Tim Merlier (25) plots de nestor, amper 22 maanden ouder dan benjamin Hermans. Goed voor de jongste WK-selectie ooit.

Een andere vaststelli­ng: Telenet - Fidea is met drie profs de hofleveran­cier. De ploeg van Sven Nys – al jaren een hartsvrien­d van de bondscoach – was ook de vorige werkgever van Vanthouren­hout. Een vaststelli­ng waarover Jurgen Mettepenni­ngen normaliter op zijn achterste poten zou staan. Maar de ploegmanag­er van Marlux-Bingoal was gisteren zo aangeslage­n dat hij niet wilde reageren tegenover de media, nochtans een van zijn favoriete hobby’s.

“Ik ben immens ontgoochel­d. Ik ga niet akkoord met deze selectie. Met vijf podiums op WK’s en EK’s en twee podiumplaa­tsen in de voorbije wereldbeke­rs van Valkenburg had Kevin zeker zijn plaats verdiend op dit WK.” (bvc)

 ??  ?? De ontgoochel­ing druipt van het gezicht van Kevin Pauwels. “Dit komt hard aan.”
FOTO PHOTO NEWS
De ontgoochel­ing druipt van het gezicht van Kevin Pauwels. “Dit komt hard aan.” FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium