Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Minder personeel: alleen zo overleven we de werken”

Ondernemer­s moeten zich aanpassen om eindmeet heraanleg Rooseveltp­laats te halen

- WILFRIED EETEZONNE Opera Ballet Vlaanderen ‘‘De werken voor de deur hebben nauwelijks impact op onze ticketverk­oop. En ons popupcafé zit altijd vol.’’ MICHEL VANGOETHEM Café Pool Planet ‘‘Het is nu al rampzalig: mijn omzet is tot een derde teruggeval­l

Gemiddeld moeten ondernemer­s bij serieuze werken voor hun deur rekenen op 30% minder omzet, stelt Unizo AntwerpenS­tad. Nu de bekende brasserie Gustav op de Rooseveltp­laats failliet is, bereidt de concurrent­ie zich voor. “We zullen creatief moeten zijn, of we boeken serieuze verliezen door de werkzaamhe­den.”

Wie zich parallel met de Leien met de auto wil bewegen tussen pakweg het Stadspark en Antwerpen-Noord, via de Quellinstr­aat, raakt verbazend snel vooruit. Kennelijk hebben veel automobili­sten al afgehaakt en vermijden ze de omgeving, waardoor dat verkeer veel vlotter verloopt dan voor de knip van de Leien en aanverwant­e werken.

Dat stellen we vast aan de Rooseveltp­laats, waar volop gewerkt wordt aan de kant van de Opera. De heraanleg daarvan is afgelopen zomer begonnen en zal ruim twee jaar duren. Er zullen in de toekomst minder bussen tot op de Rooseveltp­laats rijden, waardoor er minder perrons zullen zijn, en meer open ruimte.

Die werken hebben een eerste ‘slachtoffe­r’ gemaakt – toch naar eigen zeggen. Op 11 januari is de bvba Fleer, het bedrijf dat brasserie Gustav uitbaatte, officieel failliet gegaan. De bekende zaak, het officieuze café van de Opera, was al een tijd niet meer open. “Het werd ons zeer moeilijk gemaakt”, stelde Nico Pepa. “Klanten moesten door het slijk ploeteren om tot bij ons te geraken. Gustav werd zelfs afgesloten met een stelling en een lint. Dat overleeft geen enkele handelszaa­k.”

Zomer zonder terras

Aan de overkant van de Rooseveltp­laats, naast het atheneum, bereidt Fabrice Giaimo, manager van de Antwerp Inn (de voormalige Terminus), zich voor op een verschuivi­ng van de werken tot voor zijn deur, allicht vanaf april, mei. “Dat wordt dus een zomer zonder terras hier voor de deur”, zegt Giaimo. “Er zullen hier veel minder bussen stoppen, dus die klanten ben ik dan kwijt. En voor oudere klanten die te voet moeten komen, is het Centraal Station ver. We gaan ons moeten aanpas- sen, sowieso. We zullen het tijde- lijk met minder personeel doen, de zaak verkleinen zeg maar, in de hoop dat we na de werken aan een heel ander plein weer groot kunnen worden.”

Pessimisti­scher klinkt Giaimo’s buur, Michel Vangoethem van café Pool Planet. Hij is ook nog niet voorbereid. “Ik was van plan mij deze week te informeren over de verdere plannen, maar ik weet eerlijk gezegd niet waar en hoe. Alleszins durf ik te zeggen dat het voor mij nu al rampzalig is, mijn omzet is tot een derde teruggeval­len. Er is hier gewoon geen beweging meer in de buurt.”

Volgens Nico Volckeryck van Unizo Stad-Antwerpen is het gangbaar dat ondernemer­s bij serieuze openbare werken voor hun deur zo’n 30% minder omzet draaien. “Het zou goed zijn als men hen wat meer ademruimte zou kunnen geven. Want de hinderprem­ie (voor kleine ondernemin­gen, red.) is peanuts.”

Geen impact op ticketverk­oop

Toch zijn er ook ‘winnaars’. Het pop-upcafé dat de Opera zelf op 7 december opende, nauwelijks een paar meter voorbij ex-brasserie Gustav, zit altijd vol, zegt Wilfried Eetezonne, woordvoerd­er van Opera Ballet Vlaanderen. “We zien dat ook als een fijn alternatie­f voor de mensen uit de buurt. De werken hebben bovendien nauwelijks impact op de ticketverk­oop van de Opera.”

En een andere cultuurspe­ler vlakbij, bioscoop UGC, heeft ook niet te klagen. “We hebben meer last gehad van die eerste terreurdre­iging dan van de Noorderlij­nwerken en de ontmanteli­ng van de Antwerp Tower”, zegt directeur Michael De Geynst. “Ik heb de indruk dat er meer angst voor die werken wordt gecreëerd dan er daadwerkel­ijk hinder is. Ons gebouw is van alle kanten perfect bereikbaar en parkeren kan ondergrond­s. Ook de toeristen, studenten en Antwerpena­ars raken hier vlot te voet of met het openbaar vervoer. Het enige waarover we kunnen klagen, zijn de stofwolken die vrijkomen. Stof kruipt in de filters van onze airco.”

SYLVIA MARIËN

 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? Op deze hoek lag de voormalige brasserie Gustav, die volgens de eigenaar de werken voor de deur niet heeft overleefd. Het verkeer verloopt hier nu merkelijk rustig.
FOTO WALTER SAENEN Op deze hoek lag de voormalige brasserie Gustav, die volgens de eigenaar de werken voor de deur niet heeft overleefd. Het verkeer verloopt hier nu merkelijk rustig.
 ?? FOTO WALTER SAENEN
FOTO WALTER SAENEN ?? Bioscoop UGC heeft niet te klagen over het aantal bezoekers. “We zijn heel goed bereikbaar.”
FOTO WALTER SAENEN FOTO WALTER SAENEN Bioscoop UGC heeft niet te klagen over het aantal bezoekers. “We zijn heel goed bereikbaar.”
 ??  ?? Fabrice Giaimo, manager van de Antwerp Inn. “We zullen ons hoe dan ook moeten aanpassen.”
Fabrice Giaimo, manager van de Antwerp Inn. “We zullen ons hoe dan ook moeten aanpassen.”
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium