Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zelfs jongeren kunnen digitale revolutie niet meer volgen

En wie wél mee is, probeert af te kicken van smartphone

- SILKE REMMERY

Hun vingers lijken vergroeid met hun smartphone, maar zelfs voor de tieners en twintigers evolueert de technologi­e vandaag te snel. Dat blijkt uit het zogenaamde Digimeterr­apport, dat jaarlijks het mediagebru­ik in Vlaanderen meet. “Niet iedereen kan mee. En wie wél mee is, probeert dan weer af te kicken”, zegt professor Lieven De Marez.

Digital natives worden ze

b genoemd, de jongeren die de computer en smartphone altijd hebben gekend en dus worden veronderst­eld alles te kennen over de digitale wereld. Maar dat is niet zo, blijkt nu uit het jaarlijkse Digimeterr­apport dat bij 2.345 Vlamingen naar hun mediagebru­ik peilde.

Zo zegt een op de acht twintigers (ofwel 12%) niet meer mee te kunnen met de digitale ontwikkeli­ngen. “Dat lijkt een klein percentage, maar die groep groeit wel elk jaar. Die mogen we dus niet negeren”, zegt auteur en professor Lieven De Marez (Imec/UGent). “Bovendien verwachten we in die leeftijdsc­ategorie zo’n percentage niet meer.”

Beschaamd

Het gaat vooral om twintigers die uit minder ‘mediarijke’ gezinnen komen en vroeger bijvoorbee­ld een computer moesten delen met het gezin en dus niet volop konden experiment­eren. “Daardoor hebben ze vandaag bijvoorbee­ld wel Facebook, maar weten ze niet hoe Snapchat of Slack werkt. Daar schamen ze zich voor.”

Maar niet alleen die populaire apps zijn soms te moeilijk. De Marez stelt ook vast dat onder tieners sommigen zelfs moeite hebben met basisvaard­igheden. “Ze kunnen foto’s sturen of cd’s rippen, maar met Excel kunnen ze niet werken. Want in veel scholen krijgen ze daar geen les meer over, omdat wordt veronderst­eld dat ze die basis al hebben.”

Opvallend: ook voor wie wel mee is, gaat het te snel en is het te veel. Want aan het andere uiteinde staat een grote meerderhei­d die net probeert af te kicken en zichzelf regels oplegt om zijn smartphone­gebruik te controlere­n, zoals tijdens gesprekken de gsm wegleggen. Dat doet in totaal 58% van alle smartphone­gebruikers, met een piek bij tieners (61%), twintigers (69%) en dertigers (68%). “Niet onlogisch”, zegt De Marez: “Die generaties ervaren het vaakst stress rond technologi­e. Als tiener kweekten ze digitale gewoontes aan: niet één berichtje heen en weer sturen, maar honderden via WhatsApp. Of ze bekeken niet één aflevering, maar bingewatch­ten. Alles gebeurde instant en continu, omdat er tijd voor was.”

Te tijdrovend

Tot ze ouder worden en in een andere levensfase komen, waarin die gewoontes té tijdrovend zijn. “Maar die gewoontes blijven wel nog in de vingers zitten, dus hebben de twintigers nog altijd de neiging om zo snel mogelijk te reageren op WhatsApp.”

Wie vandaag wil afkicken, doet dat trouwens niet meer door een week offline te gaan, zegt socialemed­ia-experte Sofie Verhalle. “Enkele jaren geleden noemden ze het nog een digitale detox: een week ontgiften. Dat is krachtig en extreem, maar niet zo duurzaam. We gaan vandaag meer op zoek naar hoe we nu met die technologi­e moeten omgaan in plaats van ze te bannen. Zelf heb ik ook enkele buffers ingebouwd. Mijn telefoon laat ik nu soms thuis en de Facebook-app heb ik van mijn smartphone gegooid.”

Maar terwijl jongeren zich afzetten van zoveel technologi­e, zijn senioren net volop bezig aan een inhaalbewe­ging. 86% van hen heeft een internetaa­nsluiting, en bijna de helft ook een smartphone. De 65plussers die vandaag een account op Facebook hebben (41% tegenover 32% vorig jaar), post of liket zelfs steeds meer, terwijl de jeugd net passiever is op Facebook. De ene digitale kloof wordt dus gedicht terwijl een nieuwe ontstaat.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium