Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nog meer frieten van Sergio

- JOHAN VAN BAELEN

Een jaar na de opening van zijn Antwerpse Frites Atelier kondigt topchef Sergio Herman de komst aan van een Gentse en een Brusselse vestiging. Hij lonkt ook naar Brussels Airport.

“In Gent staan we zeer ver en in Brussel blijven twee mogelijke locaties over”, licht Sergio Herman zijn plannen toe in het Frites Atelier in de Antwerpse Korte Gasthuisst­raat. “Op beide plekken willen we dit jaar nog openen. De Gentse zaak zal wel iets groter zijn dan de Antwerpse. Ik schat dat er veertig mensen kunnen zitten, tegenover vijftien hier.”

Met die twee nieuwkomer­s erbij lijken Sergio Herman en medeoprich­ter Pieter Munten op kruissnelh­eid te komen. “Ook over Zaventem (Brussels Airport, red.) denken we na. Al zal dat een ander concept worden. Als ik in de luchthaven van Zaventem rondnaar loop, vind ik de Belgische identiteit nergens terug. En frieten zitten toch in het DNA van België?”

Barcelona, Londen, Berlijn

De plannen gaan nog veel verder. Het Frites Atelier Amsterdam, zoals de keten voluit heet, is gestart in – jawel – Den Haag, en opende daarna vestiginge­n in Arnhem en Utrecht. “We zijn nu hard op zoek naar een plaats in Amsterdam, maar tot nu voldeed geen enkele locatie. Tussendoor zijn de Amsterdams­e regels ook nog eens veranderd, wat de zoektocht niet makkelijke­r maakt. Daarbuiten blijven we wel zoeken locaties in Barcelona en we zijn ook al in Berlijn en Londen geweest. Maar daar is nog niets concreet.”

Het is wel de reden waarom de chef rond de jaarwissel­ing een week op aardappels­tage geweest is. “Ik heb intensieve research gedaan, want we kunnen de frietjes nog verbeteren.” En het blijft niet bij frieten, want na het stoofvlees, de worsten van Dierendonc­k en de garnaalkro­ket zullen snel een kaaskroket en een vleeskroke­t volgen. “Ook de hamburger zit in de laatste rechte lijn”, belooft de chef-kok.

Sergio liet zich voor zijn meest recente special, de cheesy jalapeno, inspireren door de reis die hij samen met chocoladec­hef Dominique Persoone naar Mexico gemaakt heeft. Sergio serveert zijn typische frietjes van ongepelde aardappele­n met een lauwwarme kaassaus en licht pikante pulled

pork, traag gegaard varkensvle­es.

SERGIO HERMAN

Frites Atelier “In Zaventem vind ik nergens de Belgische identiteit terug.”

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Sergio Herman in de keuken met zijn nieuwste creatie, een cheesy jalapeno.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Sergio Herman in de keuken met zijn nieuwste creatie, een cheesy jalapeno.
 ??  ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium