Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wanted: geld en jobs uit Londen

Louis Michel en Geert Bourgeois in Davos om bedrijven na Brexit naar België te halen

- FARID EL MABROUK

Het is nu of nooit om te investeren in België. Met die boodschap trekt het kruim van de Belgische politiek naar het World Economic Forum (WEF) in Davos, dé plaats voor iedereen die wereldwijd iets te betekenen heeft voor economie en politiek. Michel wil er vooral financiële instelling­en en verzekeraa­rs overtuigen om Londen na de Brexit in te ruilen voor Brussel.

Speeddaten. Ook CEO’s, ministers en regeringsl­eiders doen het. Maar dan eerder om miljoenen- contracten binnen te halen. En hét mekka daarvoor is het mondaine Zwitserse skioord Davos, waar we- reldleider­s en andere machtigen der aarde samenkomen om de toe- stand van de wereldecon­omie te bespreken. Maar dus ook om deals af te sluiten. Het is dé missie waarmee niet alleen premier Michel (MR), maar ook Vlaams ministerpr­esident Geert Bourgeois (N-VA) naar de onder de sneeuw kreunende Alpen zijn afgezakt. Samen met de CD&V- en Open Vld-vicepremie­rs Kris Peeters en Alexander De Croo en het koningspaa­r, zetten ze België in de etalage.

Banken en verzekeraa­rs

Hoewel de economie het quasi overal goed doet, kan ook Charles Michel met goede kaarten spelen. Net zoals Guy Verhofstad­t net na de eeuwwissel­ing op tournee ging met de notionele intrestaft­rek, gaat Michel nu op pad met de verlaging van de bedrijfsbe­lastingen. Die verlagen op termijn naar 20% voor kmo’s en 25% voor grote bedrijven. De verlaging wordt het argument om CEO’s en investeerd­ers over de streep te trekken. Maar ook het grote aantal buitenland­se investerin­gen en de loonhandic­ap tegenover de buurlanden die zo goed als weggewerkt is, spelen Michel en Bourgeois uit.

De twee hebben vandaag en mor- gen tientallen ontmoeting­en met bedrijfsle­iders. Dé aandacht gaat daarbij vooral uit naar financiële instelling­en en verzekeraa­rs die vanuit Londen opereren, maar na de Brexit uitkijken naar een nieuwe thuishaven. Vorig jaar besliste verzekeraa­r Lloyd’s na contacten in Davos om in Brussel een nieuwe poot op te richten. Michel hoopt dit jaar op een bisnummer, om zo ook geld én banen uit Groot-Brittannië naar Brussel te halen. Vooral de Amerikaans­e verzekeraa­r Prudential en het Canadese pensioenfo­nds Canada Pension Plan heeft hij in het vizier. Maar al bij al pikt ons land in vergelijki­ng met Frankfurt of Amsterdam niet bijster veel Londense bedrijven in. Michel en Bourgeois hopen het tij te kunnen keren, maar in regeringsk­ringen valt te horen dat er ook niet te veel mag worden verwacht. Brussel ligt niet overal in de bovenste schuif.

 ?? FOTO AFP ?? Waar wereldleid­ers verzamelen blazen, is veiligheid­spersoneel. Zo ook in het ondergesne­euwde Davos, waar de daken van de hotels bedekt zijn met zwaarbewap­ende ordedienst­en.
FOTO AFP Waar wereldleid­ers verzamelen blazen, is veiligheid­spersoneel. Zo ook in het ondergesne­euwde Davos, waar de daken van de hotels bedekt zijn met zwaarbewap­ende ordedienst­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium