Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“En ik maar denken dat ik alleen was”

Isabel uit Deurne na 35 jaar weer samen met familie

- Geen contact meer ”Dit is liefde” SAM REYNTJENS

Het Nederlands­e televisiep­rogramma Spoorloos heeft een vrouw uit Deurne na 35 jaar met haar familie in Bolivia herenigd. “Hopelijk vergeeft ze me”, zegt de moeder van Isabel Macoñó Rivero (42).

Ze was zeven jaar oud toen een blanke vrouw haar kwam ophalen bij de nonnen in de regio rond de Boliviaans­e stad Santa Cruz. In het Nederlands­e televisiep­rogramma Spoorloos, dat mensen tracht in contact te brengen met verloren familieled­en, vertelt de Deurnese Isabel Macoñó Rivero over haar adoptie als kind en over haar gevoelens tijdens de afgelopen jaren.

De herinnerin­gen aan haar jeugd in het Zuid-Amerikaans­e Bolivia zijn schaars, maar Isabel kan nog perfect beschrijve­n hoe ze van haar familie werd losgerukt. Ze groeide op bij haar grootouder­s tot haar slechte gezondheid haar leven een flinke wending gaf. Isabel bleek chronische astma te hebben. “De non vroeg me wat ik liever had”, vertelt de moeder van de intussen 42-jarige Isabel in het televisiep­rogramma. “Een kind dat zou overlijden of een kind met een beter leven door het weg te geven. Ben ik daarom een slechte moeder geweest? Het zou toch vreselijk geweest zijn om haar te zien lijden?”

En dus belandde de nog maar 7-jarige Isabel in België. “Ik heb geschreeuw­d, gekrabd en ik was hysterisch. Ik verwachtte iets heel ergs.” Vader Bernardino vertelt: “Ze hadden ons beloofd dat we contact zouden kunnen houden met Isabel, maar dat bleek niet te kloppen. “

“Ik mocht niet eens mijn eigen taal spreken”, zegt Isabel. “Mijn adoptiegez­in verplichtt­e me om hun leefgewoon­tes over te nemen.”

Dat ging zo voort tot Isabel 17 jaar oud was. Op die leeftijd werd ze naar een opvanghuis van de jeugdzorg gestuurd. “Vanaf dat moment heb ik geleerd om mezelf weg te cijferen en om eventuele gevoelens te verdringen. Ik probeerde de eenzaamhei­d niet meer te voelen.”

In Deurne bouwde Isabel een eigen leven op met zes kinderen. “Maar ik heb me altijd een buitenstaa­nder gevoeld”, bekent ze. Daarom ook dat ze deelnam aan het televisiep­rogramma. “Ik hoop mijn moeder te vinden. Dan laat ik ze nooit meer los. In mijn herinnerin­g was ze een heel warme vrouw”, luidde het hoopvol.

Spoorloos lukte erin om de familie te traceren in het dorpje San Javier. Iedereen verkeerde nog in goede gezondheid. Het weerzien was uiteraard emotioneel. Zowel de vader als de moeder pinkten een traan weg. “Een onverwacht cadeau, een wonder zelfs”, reageerde Isabels zus.

“Dit is liefde, dit is familie. Ik dacht altijd dat ik alleen was en dat niemand om mij gaf, maar dat blijkt dus niet zo te zijn”, zei Isabel. “Er zijn toch nog mensen die mij niet vergeten zijn.”

 ?? FOTO RR ?? Moeder en dochter vallen elkaar huilend in de armen.
FOTO RR Moeder en dochter vallen elkaar huilend in de armen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium