Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ook zonder drank kun je feesten”

Bal Mineral Vriendinne­n organisere­n zondag alcoholvri­je party in Cinema Rix

-

Een maand lang geen alcohol drinken is één ding, maar veel detoxers blijven dan ook maar thuis om niet in de verleiding te komen. Nergens voor nodig, vinden Heleen Vanden Bergh (45) en Katrijn Sermeus (44). Op hun alcoholvri­j dansfeestj­e Bal Mineral, nu zondag in Cinema Rix in Deurne, kunt u losgaan op allerlei soorten thee.

Bal Mineral is niet alleen een alcoholvri­j feestje, het is ook nog eens overdag. “Daarmee willen we twee gewoontes doorbreken”, vertelt Heleen Vanden Bergh. “Dansen en drinken hoeft echt niet altijd samen te gaan, en je hoeft ook niet altijd te nachtbrake­n om je te amuseren.”

In New York is het al jaren een traditie om op zondagmidd­ag feesten te organisere­n. Daar komen hippe gasten gewoon in joggingpak en met een zweetband rond hun hoofd dansen. In België is het op de lunch beat party’s (enkele jaren geker leden in het MAS) of jongerenfu­iven na, nog helemaal niet ingeburger­d om overdag of zonder bier te feesten.

“Alcohol hoort er altijd bij. Het is griezelig hoe snel je in de verleiding komt om te drinken, zonder dat je er bewust voor kiest”, zegt Katrijn Sermeus. “Daarom is een campagne als Tournée Minérale zo goed. Het zet mensen aan het denken over wat ze drinken en wan- neer ze dat doen.”

Schone lei

Zelf drinken Heleen en Katrijn een maand per jaar geen alcohol, al voor de campagne bestond. “In december vloeit de alcohol altijd rijkelijk, dus ik heb in januari echt nood aan een schone lei”, zegt Heleen. Katrijn wacht tot na de nieuwjaars­recepties en start dan, ongeveer gelijktijd­ig met de start van Tournée Minérale. “De timing van ons eerste Bal Mineral, nu zondag, is in ieder geval perfect. Dan kunnen mensen die meedoen aan de campagne alvast oefenen. Als het een succes wordt, willen we het ze- herhalen.”

Voor 10 euro krijgt u thee à volonté: Chinese, Japanse of Indische. Frisdrank en hapjes zijn te koop. Kinderen morgen gratis mee en kunnen kiezen of ze samen met hun ouders willen swingen op de dansvloer of liever boven films gaan bingewatch­en. “Van Molletje tot Tom & Jerry en van Wallace en

Gromit tot Big Hero 6. Mijn dochter van 17 zal toezicht houden bij de kinderen, dan kunnen de ouders onbezorgd dansen”, vertelt Ka-

HELEEN VANDEN BERGH

Organisato­r Bal Mineral “Veel mensen die detoxen, sluiten zich op. Maar je moet de confrontat­ie juist aangaan.”

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Heleen Vanden Bergh en Katrijn Sermeus: “Er is thee à volonté en de kinderen kunnen boven films kijken.”
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Heleen Vanden Bergh en Katrijn Sermeus: “Er is thee à volonté en de kinderen kunnen boven films kijken.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium